banner2779
banner2752
banner2750

TAŞERON İŞÇİYE 15 SORUDA KADRO FORMÜLÜ
 Hükümet'in taşeron işçilere yönelik sürprizi büyük sevince yol açtı. Asıl işi yapan taşeron işçilere kadro beklenirken; kamudaki tüm taşeron işçilere kadro yolu açıldı. Ancak kadro için bazı şartlar var. İşte taşeron işçilerin yol haritası:


DÜZENLEME KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR?
Kamu idareleri, belediyeler ve il özel idarelerindeki yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel, düzenleme kapsamında bulunuyor

 

KADROYA ALINMAK İÇİN ŞARTLAR NELER?
Taşeron işçilerin 1 Kasım'dan önce kamu kurumlarında çalışıyor olması ve halen çalışmaya devam ediyor olması gerekiyor. Bu kişilerin, devlet 

memurluğuna atanmak için aranan şartları taşıması gerekiyor. Emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak.

 

ÇALIŞMA SÜRESİ SINIRI VAR MI?
Kamuya alınacak personelin 12 ay boyunca ve tam zamanlı olarak görev yapıyor olması şartı aranacak.

BAŞVURU NE ZAMAN YAPILACAK?
Kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde kendi kurumlarına başvuruda bulunacak.

ALIM NASIL OLACAK?
İlgili kamu kurumları başvuruları aldıktan sonra şartların oluşupoluşmadığını değerlendirecek, memur olmanın gerektirdiği güvenlik araştırmaları da ayrıca yapılacak.Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı yasadaki gereken şartların taşınıp taşınmadığını, ihdas edilmesi gereken pozisyon sayılarını belirleyecek. Daha sonra kurum düzeyinde bir vize işlemi yapılacak. Örneğin; üniversite hastanesinde kaç kişi istihdam edilmesi gerekiyor, talep neyse ona göre hem sayı hem de isim vizesi yapılacak. Maliye Bakanlığı'nın verdiği pozisyon sayısı belli olduktan sonra bu sınav süreci işleyecek. Osınavı geçenler de pozisyonlara atanabilecek.

GÖREV DEĞİŞECEK Mİ?
Bu kişiler hangi kurumun, hangi biriminde, hangi işi yapıyorlarsa aynı işi yapmaya devam edecek. Bu kişilerin görev yerlerinde değişiklik yapılmayacak. Geçiş sürecinde kendileriyle yapılacak özel sözleşmelerde de bu husus sözleşme altına alınacak.

HERKES ALINACAK MI?
Kamu kurumlarının ihtiyaç duyduğu kadar personel alınacak.

BELEDİYELERDE DURUM NE OLACAK?
Belediyeye veya belediyenin bağlı kuruluşuna karşı bir asıl işveren yanında çalışan kişiler kapsama alınacak.

SINAVLAR NASIL YAPILACAK?
Kurumların ihtiyaçlarına göre yapılacak sınavlarla eleman alınacak. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak. Sınavın ayrıntıları tasarıda belirlenecek. Her kurumun kendi özelliğine göre bir sınav sistemi getirilecek.

HANGİ STATÜYE ALIM OLACAK?
Bugün kamuda farklı statüler var. Memur statüsü var, 4B sözleşmeli memur personel statüsü var. 4C denilen geçici personel statüsü var. Bir de 4D denilen kamu işçisi statüsüvar. Taşeron işçiler 'özel sözleşmeli personel' olarak istihdam edilecekleri için yeni bir statü olacak.

MAAŞLAR DEĞİŞECEK Mİ?
Taşeron işçiler halihazırda kendi çalıştıkları işlerinde ne kadar ücret alıyorlarsa onu alacaklar.

ZAM YAPILACAK MI?
Atandıktan sonra memurlar ve diğer sözleşmeli personelin tabi olduğu toplu sözleşme hükümlerine tabi olacaklar. Memurlarla aynı zam oranlarını alacaklar.

EMEKLİLİK ŞARTI NE ?
4A'lı denilen SSK'lı işçilerle aynı haklara sahipler. Böylece primleri ve SSK girişleri geçerli olacak.

TAYİN VE YÜKSELME HAKKI OLACAK MI? 
Özel sözleşmeli personel pozisyonunda istihdam edilecekler. Emekli oluncaya kadar bu pozisyonlarında çalışmaya devam edecekler.

kaynak: takvim

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751