Tüpraş, satışlarını %7 artırdı
TÜPRAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, Brent ham petrolün varil fiyatının 2012 yılının başlarında 106,5 dolar seviyesinde gerçekleştiği, Ortadoğu ve Afrika'daki petrol üreticisi ülkelerde tırmanan jeopolitik gerilimle ilk çeyrek dönem sonunda 123 dolar seviyesine çıkan fiyatların, ikinci çeyrek dönem sonunda 94 dolar seviyesine gerilediği hatırlatıldı. 

İran yaptırımlarıyla pahalılaşan ağır ham petrollerin rafinerilerin üretim maliyetlerini artırdığına işaret edilen açıklamada, ikinci çeyrekte düşen ham petrol ve ürün fiyatlarıyla oluşan stok zararı ve doğalgazdaki fiyat artışlarının enerji maliyetlerini yükseltmesi gibi çeşitli nedenlerle, TÜPRAŞ'ın net rafineri marjının bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre 0,69 dolar/varil azalarak, 3,65 dolar/varil seviyesinde gerçekleştiği bildirildi. 

2008 krizinin ardından hem ham petrol fiyatlarındaki keskin düşüş hem de döviz kurundaki hızlı yükselişin bir arada gerçekleştiği, bu yılın ikinci çeyreğinde dalgalı seyrin oluşturduğu fiyat riskini azaltmak için uygulanan üretim optimizasyon programları kapsamında, ilk 6 aylık dönemde toplam kapasite kullanım oranının yüzde 78,1 seviyesinde gerçekleştiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Bu dönemde TÜPRAŞ, yurt içi satışlarını yüzde 7 oranında (572 bin ton) artırmış, ihracat dahil toplam satışlar ise geçen yıla göre yüzde 5 oranında artışla, 11,9 milyon tona ulaşmıştır. 2012'nin ilk 6 aylık döneminde satış hacimlerinde ulaşılan miktarsal artışların yanı sıra aynı dönemde daha yüksek seyreden döviz kuru ve uluslararası ürün fiyatları nedeniyle, satış gelirleri 2011 yılının yüzde 24,8 üzerinde gerçekleşmiştir. 

2012 yılının ilk 6 aylık döneminde fiyatların hızla düşmesi dolayısıyla uğranılan ham petrol ve stok zararına rağmen üretim optimizasyonu, verimlilik artırıcı uygulamalar ve tasarruf politikaları sayesinde, TÜPRAŞ 426,7 milyon lira net dönem karı elde etmiştir. 

2014'de devreye alınması planlanan, ülkeye yılda yaklaşık 1 milyar dolar tutarında katma değer sağlayacak ve aynı seviyede cari açığı düşürecek olan 2,4 milyar dolar tutarındaki Fuel Oil Dönüşüm yatırımına hızla devam edilmektedir." 

-Yatırım tutarları- 

Temmuz ayı itibarıyla projenin yüzde 25'inin tamamlandığı kaydedilen açıklamada, "Yılın ilk 6 aylık döneminde toplamda 1 milyar 53 milyon 400 bin lira (584,5 milyon dolar) Fuel Oil Dönüşüm Projesi dahil, yatırım harcaması gerçekleştirilmiştir. Ülkemiz, akaryakıt ihtiyacını en emniyetli ve yüksek kalitede karşılarken, sürdürülebilir düzeyde optimum karlılığı amaçlayan TÜPRAŞ, güçlü insan kaynağıyla operasyonel ve finansal başarılarını yükseltme yolunda üretimini ve yatırımlarını sürdürerek, hissedarları, iş ortakları ve ülkemiz için katma değer yaratmaya devam edecektir" ifadelerine yer verildi. (sondakika)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817