TURİZM HAREKETLENDİ! GÖZLER HAZİRAN'DA
 Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Brüksel'de yapılan Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi'nin ardından vizelerin haziran ayında kaldırılacağını söylemesi, turizm sektöründe heyecan yarattı. Vize çilesi çekmek istemediği için Avrupaseyahatini erteleyen binlerce Türk vatandaşı, yaz tatili için Avrupa turlarını incelemeye başladı. Binlerce futbolsever, 10 Haziran ile 10 Temmuz arasındaFransa'da oynanacak Avrupa Futbol Şampiyonası'nı yerinde izlemek için harekete geçti. Seyahat acentelari, hazirandan sonra talepte meydana gelecek ani artışa hazırlıklı olabilmek için tur programlarını revize etmeye başladı. 

'ÇİN SEDDİ YIKILIYOR'

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, "Vize, günümüz dünyasında çok yanlış bir uygulama. Seyahat özgürlüğünün önüne Çin Seddi gibi duvar örmek anlamsız. Bu yanlıştan dönülmesi çok sevindirici bir gelişme" dedi. Ulusoy, 2015'te 9 milyon Türk'ün yurtdışına çıktığını belirterek, şunları söyledi: "Vizenin kalkmasıyla bu sayı her yıl 3-4 milyon artacak. Bu karar sadece yurtdışına gidişleri artırmakla kalmayacak, Türkiye'ye gelen turist sayısını da yükseltecek. Çünkü Avrupa'ya giden uçaklar dolu dönecek, bu şekilde maliyetler düşecek ve daha fazla turist gelecek. Vizeler haziranda kaldırılırsa Türk vatandaşlarının Avrupa Futbol Şampiyonası'na ilgileri artacak, önceki şampiyonalara nazaran çok daha fazla vatandaşımız müsabakaları yerinde izlemek için Fransa'ya gidecektir."

'BÜYÜK HAREKET YARATIR'

Fest Travel Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Pekin, "AB Türk vatandaşlarına vize uygulamasını kaldırırsa turizm hareketinde büyük bir artış olacak" dedi. Pekin, şöyle konuştu: "Schengen'de eskisi gibi sıkıntı yaşadığımızı söyleyemeyiz. Sorun yaratan tek unsur, banka hesaplarının istenmesi. Gezginler banka hesap bilgilerini paylaşmak istemiyor. Bankadan imzalı, kaşeli, sirkülerli belge getirme zorunluluğu da bu isteksizliği artırıyor. Schengen dışındaki İrlanda veİngiltere'nin vize koşulları çok detaylı olduğundan sorun yaratıyor. Gönlümüzde yatan, vizenin olmaması. Bu gerçekleşene dek, gruplar için karşı acentelerden gelecek davetlerin ya da otel rezervasyonlarının başvurularda yeterli olmasını umuyoruz." Jolly Tur Vize Departmanı Müdürü Bora Sevindir, "Vizelerin kaldırılmasıyla turizm sektöründe büyük bir hareketlenme yaşanacak. Yurtdışına çıkanların say ısı yüzde 70-80 artacak" dedi. Sevindir, şunları söyledi:

BELGE EZİYETİ BİTECEK

" Vize maliyetleri 135 euro ve gerçekten çok yüksek. Bizim vize maliyeti hariç 149 euro'luk, 249 euro'luk turlarımız var. 135 euro'luk maliyetin ortadan kalkması; yurtdışına çıkış için çok cazip bir etken olacak. Vize maliyeti nedeniyle; belli şehirlere tur söz konusu. Mesela Fransa turlarına Monte Carlo, Nice eklenebilir. Benzer durum, İspanyaPortekizİtalya için de geçerli. Vize maliyetini önemsemeyen ama evrak kalabalığı nedeniyle yurtdışına çıkmak istemeyen de çok fazla. Artık vize zahmeti olmayacağından bu kişiler de yurtdışına çıkmak için daha hevesli olacak."

'300 MİLYON CEBİMİZDE KALACAK'

Vizesiz Avrupa Projesi ve Turkiye'yi Tanıtım Platformu Başkanı Mehmet Okumuş, "Vizelerin kalkmasıyla Türk vatandaşlarına yaklaşık 35 yıldır uygulanan haksız-hukuksuz seyahat engeline son verilmiş olacak" dedi. Okumuş, şunları söyledi: "Türk ekonomisinin önündeki en büyük engel kalkmış olacak. İşadamlarımız AB'ye daha kolay seyahat edebilecek. İnsanlarımız artık uzun vize kuyruklarında bekleyip, yıllık yaklaşık 250-300 milyon euro vize ücreti ödemeyecek, kişisel bilgileri deşifre edilmeyecek. İkinci sınıf insan muamelesi görmeyecek. Vize başvurusu yapmadan, vize parası ödemeden, kuyruklarda beklemeden, pasaportu alıp AB Schengen bölgesi ülkelerine 3 aylık süreye kadar iş, seyahat, ziyaret ve gezi amaçlı gitmek mümkün olacak. Turkiye'nin AB üyeliği süreci hızlanacak."

'TURLARDA YÜZDE 40 ARTIŞ OLUR'

Etstur Yurtdışı Turlar Müdürü İbrahim Cenk Okumuş, "Vizelerin kaldırılmasıyla ilgili yeni gelişmeler, Schengen bölgesinde yer alan Avrupa ülkelerine giriş-çıkışların serbest hale gelmesini sağlaması bakımından bizim açımızdan da heyecan yarattı. İhtimalin gerçekleşmesi durumunda, Etstur olarak ürünlerimizin çeşitliliğinde ve sayısında yüzde 30-40 oranlarında bir artış olmasını hedefliyoruz. Özellikle büyük artışların otobüslü turlarda olmasını öngörüyoruz" dedi.

Okumuş, "Ulaşım ve konaklama bedellerinin az olması nedeniyle kişilerin kendi araçlarıyla ve kısa tur paketleriyle yakın bölgelere yapacakları seyahatlerde artış olacaktır. Avrupa'nın uzak bölgeleri için de talepte artış olması kaçınılmaz. Etstur olarak süreci yakından takip ediyoruz. Tüm plan ve programımızı hazırladık, vizelerin kaldırılması durumunda bunları hemen hayata geçirebileceğimizi söyleyebiliriz" diye konuştu. 

kaynak: milliyet


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817