banner2779
banner2752
banner2750

Türkiye ile Macaristan arasında  Barış ve Kardeşlik Kapısı
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen anma programıyla, Macaristan eski Kralı Tökeli İmre ölümünün 309. yılında Sekapark Kültür Alanı’nda bulunan Tökeli İmre Anıevi’nde gerçekleştirilen törenle anıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen anma programında her iki ülkenin milli marşları okundu, Barış ve Kardeşlik Kapısı’nın açılışı gerçekleştirildi.

 

MACARİSTAN’DAN KONUKLAR GELDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Feyzullah Okumuş, Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nermin Tol’un yanı sıra törene Macaristan Parlamentosu Meclis Başkan Yardımcısı Marta Matrai, Macaristan İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, Macaristan Fahri Konsolosu Alparslan Kaya, Sekelistan Macar Derneği Başkanı Tibor Beder katıldı.

 

SIRRI PAŞA KONAĞI’NI GEZDİLER

Başkan Vekili Özak ve Genel Sekreter Yardımcısı Okumuş tarafından tören öncesinde Macaristan heyetine Sırrıpaşa Konağı gezdirildi. Kocaeli’ne ilişkin Başkan Vekili Özak ve Genel Seketer Yardımcısı Okumuş’tan bilgi alan Macaristan heyeti, Sırrıpaşa Konağı’na hayran kaldı.

 

TÜRK-MACAR DOSTLUĞU

Tökeli İmre Anıevi’nde ise Karatepe İlkokulu öğrencilerinin Türkçe ve Macarca şarkılarının ardından Türkiye ve Macaristan Milli Marşlarının okunmasıyla anma töreni başladı. Macaristan Fahri Konsolosu Kaya, Macaristan Parlamentosu Meclis Başkan Yardımcısı Matrai’nin konuşmalarının ardından Başkan Vekili Özak, Türkiye ve Macaristan arasındaki kültürel ve tarihi dostluğa değindi. Türk Macar dostluğunun tarihsel gelişim sürecini aktaran Başkan Vekili Özak, Tökeli İmre’nin 300 yılı aşkın bir süredir kentimizde sevgi ve saygı gördüğünü belirterek, Türk-Macar dostluğunu pekiştiren önemli bir öğe olduğunu ifade etti.

 

MACARİSTAN’DA DOST VE KARDEŞLERİMİZ VAR

Kentimizde Tökeli İmre Caddesi, Sekapark Kültür Alanı’nda Tökeli İmre Anı Evi ve Karatepe’de Tökeli İmre Anıtı olduğunu hatırlatan Başkan Vekili Özak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Tökeli İmre’yle ilgili kitapların hazırlandığını söyledi. ‘’Bunlar Macar halkına duyduğumuz sevginin göstergesidir’’ diyen Başkan Vekili Özak, ‘’Macaristan bizim için Avrupa’da dost ve kardeşlerimizin yaşadığı bir ülkedir’’ açıklamasını yaptı.

 

FAHRİ KONSOLOSTAN TEŞEKKÜR PLAKETİ

Macaristan Fahri Konsolosu Kaya tarafından Macaristan Parlamentosu Meclis Başkan Yardımcısı Matrai, Sekelistan Macar Derneği Başkanı Beder, işadamı Yunus Çiftçi ve Başkan Vekili Özak’a Türk-Macar dostluğuna katkılarından dolayı plaket takdim edildi. Macaristan’dan günün anısına getirilen ağaçlar ise anı evinin bahçesine dikildi. Sekelistan Macar Derneği Başkanı Beder de, Başkan Vekili Özak’a bayrak hediye etti.

 

BARIŞ VE KARDEŞLİK KAPISI AÇILDI

Macaristan Parlamentosu Meclis Başkan Yardımcısı Matrai, Sekapark Kültür Alanı içindeki Tökeli İmre Anıevi’nin bahçesine kurulan Barış ve Kardeşlik Kapısı’nın Türk-Macar dostluğunun bir nişanesi olarak yapıldığını belirterek, destekte bulunan herkese teşekkür etti. Macaristan Ankara Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Vıktor Matiş tarafından ise ‘’Tökeli İmre’nin İzmit Günleri’’ adlı kitabın tanıtımı yapıldı. Konuşmaların ardından Macaristan Parlamentosu Meclis Başkan Yardımcısı Matrai, Tökeli İmre anıtına çelenk koydu. Barış ve Kardeşlik Kapısı’nın açılış kurdelesinin protokol tarafından kesilmesinden sonra Tökeli İmre Anı Evi ve Müzesi gezildi.

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751