Türkiye’nin en büyük bilim merkezi
 Kocaeli Bilim Merkezi, 2005 yılında kapatılan tarihi Seka Kâğıt Fabrikası’ndaki 15 bin metrekarelik alanda kuruluyor. Kurulacak olan Bilim Merkezi’nin bilimsel çalışmaları TÜBİTAK tarafından yürütülüyor. Bilim Merkezi’nde çok sayıda sergiler yer alacak. Merkezde eğitim birimlerinde gerçekleştirilecek etkinliklerin için laboratuvar ve sınıflarlar yer alacak.

 

TÜBİTAK İŞBİRLİĞİ İLE

Bilim Merkezi’nin yapılma sürecinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile TÜBİTAK arasında 16 Mayıs 2012 tarihinde protokol imzalandı. Protokol kapsamında Bilim Merkezi çalışmalarında TUBİTAK Büyükşehir Belediyesi’ne destek oluyor. Bu kapsamda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kocaeli’ne ve Türkiye’ye kazandırılacak Bilim Merkezi’nde sergilenecek düzeneklerin tasarımı için TÜBİTAK, 1935 yılında San Francisco’da kurulan dünyanın en büyük bilim merkezi Exploratorium ile anlaştı. Buradan gelecek düzenekler merkezde sergilenecek.

 

200’DEN FAZLA SERGİ DÜZENEĞİ

Türkiye’nin en büyük bilim merkezi olan Kocaeli Bilim Merkezi’nin yapımı devam ediyor. Endüstriyel dönüşüm projesi olan Kocaeli Bilim Merkezi, kağıt üretimi yapan ilk fabrikadan bilim üreten bir merkeze dönüşüyor. Kocaeli Bilim Merkezi’nde 200 sergi düzeneğinin yanı sıra eğitim programları, bilim gösterileri, bilim kampları, sertifika programları, bilim insanlarıyla söyleşiler, seminerler ve konferanslar düzenlenecek. Merkez ulusal ve uluslar arası kongrelere, seminerlere ve proje yarışmalarına da ev sahipliği yapacak.

 

KOCAELİ BİLİM MERKEZİ’NDE NELER OLACAK?

Kocaeli Bilim Merkezi’nde 200 deney düzeneği ve bu düzeneklerin sergileneceği dört adet özel tasarım galeri bulunacak. Merkezde tüm ziyaretçilere hitap edecek eğitim salonları ve bilimsel çalışmaların yapılacağı atölyelerin yanı sıra bilimsel söyleşilerin ve gösterilerin yapılacağı sahneler, araştırma ofisleri, gökevi, hediye dükkanları ve bilim kafe de yeralacak.

 

ATÖLYELER

Bilim merkezindeki atölyelerde Fizik ve Astronomi, Kimya, Biyoloji, Roket ve Havacılık, Elektrik Elektronik, Mekatronik ve Robotik, Matematik ve Zeka Oyunları, Yerbilimleri ve Arkeoloji eğitimleri verilecek.

 

SERGİ ALANI

Uygulamalı bilim düzeneklerinin sergileneceği alanda her yaş ve kesimden ziyaretçilerin dokunabileceği tasarımlar yer alacak. Sergi alanında yeryüzü, mekanik, dinamik, su, hava, optik, ışık, algı, enerji, elektrik, hareket konularının uygulandığı düzenekler bulunacak

 

YAPI GALERİSİ

Galerideki düzenekler, ziyaretçilerin mekaniğin ve mühendisliğin temellerini keşfetmelerine yardımcı olacak. Aynı zamanda, ziyaretçiler yansıma ve ışık geometrileri (kemer, dirsek vb.), kalıp ve objeler arasındaki uyum sağlama şeklini de keşfedebilecekler.

 

DİNAMİK DÜNYA SERGİSİ

Her tema alanı için objelerin temel durumlarını, özelliklerini ve diğer objelerle temas halindeyken etkileşim yüzeylerini ziyaretçiler kendileri keşfedecekler.

 

ALGI VE GERÇEKLİK GALERİSİ

Bu galeride ziyaretçiler basit bir çizgi üzerindeki çok boyutlu bir sanat galerisi ile karşılaşacaklar. Sergiler, “Karanlıktaki Mücevher” gibi süzülecek. Karanlıkta spot fenomeni oluşturabilen ışık ve görüş alanları, grafik görselliği ile ses, duyma ve zihin efektlerini uyaracak.

 

BİLİMİN SULTANLARI SERGİSİ

Müslüman bilim adamlarının Altın Çağ (700-1700 M.S.) boyunca matematik, gökbilim, mimari, mühendislik, tıp ve teknolojiye yaptıkları eşsiz katkının ve bugün hayatımıza dahil olan birçok buluşun teşhir edildiği bir sergi olacak. Sergide Ali Kuşcu, Kadızade Rumi, Akşemseddin Sabuncuoğlu Şerafettin, Abbas Bin Firnas ve Uluğ Bey gibi birçok bilim adamının icadına yer verilecek.

 

SAHNE VE TİYATRO ALANI

Bilim merkezinde yer alacak konferans salonunda her yaş grubuna hitap edecek ve kent gelişimine katkı sağlayacak etkinlikler düzenlenecek. Ulusal ve uluslararası birçok sempozyuma ve söyleşiye ev sahipliği yapacak olan alanda, bilimsel söyleşiler ve gösteriler sunulacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817