VARİS TEDAVİSİNDE SEPS YÖNTEMİ
Derince Eğitim Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinden Op. Dr. Orhan FINDIK, SEPS yöntemi ve varis hakkında sorulanları yanıtladı.

Varis nasıl oluşur?

Kan, bacaklarda biri yüzeyde ve diğeri derinde bulunan toplardamar sistemi ile dolaşımını sağlar. Yüzey de yer alan toplardamar sistemi ile derinde yer alan toplardamar sistemi arasında bağlantı (perforan ) damarlar vardır. Varis hastalığı ya yüzeysel damar sisteminde ya derin damar sisteminde ya da her iki sistemi birbirine bağlayan bağlayıcı damar sisteminde olan yetmezlikden kaynaklanabilir. İleri derecede venöz yetmezliği olan hastalarda, birden fazla toplardamar sistemi ya da tüm toplardamar sistemi etkilenmiş olabilir.  Kan, rotasını değiştirir ve derin venlerden yüzeye geçerek yüzeysel venlerde değişikliklere yol açar. Sonuç olarak bacaklarda, kırmızımsı ve veya morumsu damarlar oluşur. Çok daha ilerlemiş durumda ise bacak iç yüzeyinde ayak bileğine yakın yerde açık yaralar oluşmaktadır. Ya da oluşmuş ve daha sonra iyileşmiş koyu kahverengi renkli cilt lezyonları mevcuttur. 

Hastalar, varis hastalığının ciddiyetine göre; bacaklarda şişlik,ağırlık hissinden,kramp,kaşıntı, bacaklarda huzursuzluk,yanma,karıncalanma gibi çok çeşitli şikayetle doktora başvurmaktadır.

Ülkemizde varis hastalığına çok sık rastlanmaktadır. Annede ve babada varis hastalığı olduğunda çocuklarda görülme sıklığı %70-80lere kadar çıkmaktadır. Uzun süre ayakta veya oturarak çalışmak, çok sayıda doğum yapmak, hareketsiz yaşam, şişmanlık ve hormonal durum varisin ortaya çıkmasına ve ilerlemesine yol açan etkenlerdir.

SEPS yöntemi hangi durumda yapılır?

İleri derecede kronik venöz yetmezliği (varis) olan hastalarda en son safhada ayak bileği üstünde zamanla genişleyen yaralar oluşmaktadır. Bu hastalarımıza ilaç tedavisi ve kompresyon (baskı) bandajlarının yanında SEPS  (Subfasyal endoskopik perforan ven cerrahisi) adı verilen ameliyatla da yardımcı olmaktayız.

Bu işlemde varise bağlı olan yaraya uzak yerden iki adet küçük kesi yapılarak özel bir alet ile girilmekte ve kamera yardımıyla cilt altındaki normal işlevini kaybetmiş yaranın yanındaki ve altındaki damarlar bağlanmaktadır. Böylece mevcut yaraların iyileşme süreci hızlanmaktadır.

Türkiye‘de birkaç merkezde bu işlem yapılmaktadır. Biz de bu işlemi kliniğimizde başarıyla uygulamış olup, bu yöntemle varis hastalığında en son safhaya gelmiş olan hastalara yardımcı olmaktayız.

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde başka hangi varis tedavisi yöntemleri uygulanmaktadır?

İleri derecede varislerde  tedavi yöntemleri arasında cerrahi, radyofrekans, lazer ve köpük işlemi bulunmaktadır. Günümüzde en çok tercih edilen yöntem cerrahidir. Hastanın damar  yapısı uygunsa ve ileri derecede varis hastalığı varsa, radyofrekans ve lazer işlemi tercih edilebilir. Bu işleme maruz kalan hastalar çok daha kısa zamanda iş hayatına dönebilmektedir. 

Bacaklarda yaralar oluşmuş şekilde  varis hastalığı çok ileri derecede ise yukarıdaki ameliyat yöntemlerinden biri ve SEPS işlemi birlikte ya da yalnızca SEPS işlemi ve kompresyon bandajı uygulanabilir. Hangi işlemin uygulanacağına, hangisinin hasta için en iyi yöntem olacağına hastanın muayenesinden sonra karar verilmektedir. Çünkü her hastanın kendine ait özellikleri vardır ve ayrı değerlendirilmelidir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817