Yiğitler er meydanına Gebze’de çıktı

 

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in ev sahipliğinde düzenlenen Tarihi Hünkâr Çayırı Yağlı Güreşleri başpehlivanlık müsabakaları kıran kırana mücadelelere sahne oldu.

Altın kemerini Başkan Köşker’in taktığı Mustafa Ölmez’in de girmediği ağalık açık arttırmasında Erdoğan Şahin, Hünkâr Çayırı Yağlı Güreşleri ağası seçildi. 

Orhan Okur ile Ali Gürbüz arasındaki kıyasıya mücadelede Okur’u deviren Gürbüz, Tarihi Hünkar Çayırı Yağlı Güreşlerinin başpehlivanı oldu

 

14 BOYDA 400 PEHLİVAN

Gebze Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Hünkâr Çayırı Yağlı Güreşleri, İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Gebze Belediyesi Mehteran bölüğünün konser verdiği Hünkâr Çayırı Yağlı Güreşleri’nde 14 boyda 400 pehlivan, rakipleriyle birincilik için kıyasıya mücadele etti. Baş Cazgır Pele Mehmet’in çağrısıyla er meydanına çıkan pehlivanlar; güreşler öncesi protokolü ve yurdun dört bir yanından güreşleri izlemek için Hünkâr Çayırı’na gelen güreş meraklılarını selamladı.

PROTOKOL TAM KADRO

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in ev sahipliğinde düzenlenen Hünkâr Çayırı Yağlı güreşlerine AK Parti Kocaeli milletvekilleri Fikri Işık, Mehmet Ali Okur ve Zeki Aygün, CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Sayıştay Onursal Daire Başkanı Nurşen Yapıcı, Gebze Kaymakamı Salih Karabulut, Darıca Kaymakamı Osman Ateş, AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, AK Parti Gebze İlçe Başkanı Cemalettin Kaflı, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, Gebze Belediyesi’nin kardeş belediyesi Samuil’in başkanı Dr. Beytullah Salih, Tokat Erbağ Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, AK Parti İl ve ilçe yönetim kurulu üyeleri, İlçe Emniyet Müdürü Abdulkadir Demir, Darıca İlçe Emniyet Müdürü Süleyman Kaçmaz,  CHP Gebze İlçe Başkanı Sedat Tatar, geçen yılın Hünkâr Çayırı Yağlı Güreşleri Ağası Mustafa Ölmez, Güreş Federasyonu As BaşkanıMehmet Genç, belediye başkan yardımcıları Nilay Ayran, Ahmet Kisbet, başkan danışmanı Şakir Bitmez, Güreş Federasyonu Yağlı Güreş yönetim kurulu 2. Başkanı Metin Başdemir, Antalya’dan eski başpehlivanlardan Nizamettin Akbaş, Kocaeli Güreş İl Temsilcisi Ziya Yürük ve çok sayıda vatandaş katılarak müsabakaları izledi.

BAŞPEHLİVANLAR GEÇİDİ

Edirne Kırkpınar Güreşleri öncesi en önemli randevu olarak güreş camiasının ilgiyle takip ettiği Hünkar Çayırı Yağlı Güreşleri, başpehlivanlar geçidine sahne oldu. 2011-2012 Kırkpınar Başpehlivanı Ali Gürbüz, Kırkpınar başpehlivanı Serhat Gökmen, Kırkpınar başpehlivanı Ahmet Serbest, Kırkpınar 2004-2007-2008 başpehlivanı Recep Kara, Kırkpınar başpehlivanı Salih Erinç, Kırkpınar başpehlivanı Şaban Yılmaz, Kırkpınar başpehlivanı Murat Gençtürk Tarihi Hünkar Çayırı Yağlı Güreşlerine katıldı.

GÜREŞ AĞASI ŞAHİN

Tarihi Hünkar Çayırı Yağlı Güreşleri’nde yapılan açık arttırmada geçen yılın güreş ağası, Gebze Belediyesi Meclis üyesi Erdoğan Şahin, 176 bin Lira vererek güreş ağası seçildi. Geçen yılın güreş ağası Mustafa Ölmez’e, özel olarak hazırlanan altın kemeri Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ve protokol üyeleri birlikte taktı. Geçen yılın güreş ağası Mustafa Ölmez ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker birlikte seyirciyi selamladı. Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, “19. Geleneksel Hünkar Çayırı Yağlı Güreşlerine hoş geldiniz! Cihan Padişahı’nın otağında, İstanbul’u fetheden büyük komutan Fatih Sultan Mehmet Han Hazretlerinin karargah kurduğu bu mekanda, sizleri ağırlamaktan kıvanç duyuyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” sözleriyle başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Hünkar Çayırı, üç kıtada fetihten fetihe koşan Osmanlı Ordularına, Fatih Sultan Mehmet Han’ın ordularına karargahlık yaptı. İstanbul’un Fethi’nin 560. Yıldönümü’nü kutlanmaya hazırlandığımız bu günlerde; Cihan Padişahı’nın vefat ettiği bu topraklarda, Cihan Pehlivanları çıkaran Yağlı Güreşimize, ata sporumuza destek vermek amacıyla yine karşınızdayız.

ATA SPORU

Yağlı Güreş, bizim tarihimizle ve kültürümüzle yoğrulmuş bir spordur. Yağlı Güreş ve Pehlivanlık; sporla ahlakın, sporla erdemin bir arada yaşatıldığı asil bir spordur. Pehlivan demek, sadece güreşçi demek değildir. Pehlivan demek; yiğit, güçlü, heybetli demektir. Pehlivan demek; dürüst, ahlaklı, mert ve güvenilir kişi demektir. Yağlı güreş demek, sadece pehlivanların oyunlarını izlemek, heyecanlı hoşça vakit geçirmek değildir. Bizler Yağlı Güreş Turnuvası düzenlemekle, az önce zikrettiğim ahlak, dürüstlük, yiğitlik, güvenirlik ve sabır gibi yüce erdemleri yaşatmış oluyoruz.

MERTLİK VE SABIR

Yağlı güreşte kötü söz yok, küfür yok, taşkınlık ve fanatizm yok. Yağlı güreşte, mertlik var, sabır var, saygı var, hoşgörü var. Gebze Belediyesi olarak bizler, Gebze’yi yaşanabilir, mutlu ve huzurlu bir şehir yapmak için nasıl çalışıyorsak; inancımıza, kültürümüze ve geleneklerimize ait bu yüce hasletleri yaşatmaya ve ata sporumuz olan yağlı güreşe destek vermeye bundan sonra da, aynı heyecanla destek vermeye devam edeceğiz. Zira biz biliyoruz ki; kendi değerlerimize, tarihimize ve kendi kültürümüze sahip çıkarsak sırtımız asla yere gelmez!

BAŞARILAR DİLEDİ

Sözlerime son verirken, bugün 19.’sunu düzenlediğimiz, yağlı güreşin adeta İkinci Kırkpınar’ı haline gelen Hünkar Çayırı Yağlı Güreşleri’ne katılan tüm pehlivanlarımıza başarılar diliyorum. Gebzeli hemşehrilerime ve şehir dışından gelen misafirlerimize gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Hepinizi Allah’a emanet ediyor, sevgiler, saygılar sunuyorum.” Başkan Köşker’in ardından söz alan Gebze Kaymakamı Salih Karabulut ise konuşmasında, ata sporu yağlı güreşlerin Gebze’de yaşatılması ve sahip çıkılmasından ötürü gururlu ve mutlu olduklarını söyledi. Kaymakam Karabulut konuşmasında Başkan Köşker ve ekibini, Hünkar Çayırı Yağlı Güreşleri düzenlediği için tebrik etti.

VEKİLLERDEN TEBRİK

Karabulut’un ardından söz alan AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Ali Okur, “Ata sporumuzu Gebze’mizde yaşatan belediyemiz yöneticilerini kutlarım” dedi. Okur’un ardından söz alan AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün ise, “Ata sporumuz güreş unutulmuyor, aksine gelecek nesillere aktarılıyor. Belediye başkanımızın ve ekibini kutluyorum. İyi seyirler diliyorum” dedi. AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, “Yiğitler yiğidi Fatih Sultan Mehmet’in bize miras hatırasını ve ata sporumuz yağlı güreşi yaşattığınız için sizleri kutluyorum. Ata sporumuz Allah’a şükür unutulmuyor, yaşatılıyor. Rahmetli eski belediye başkanımız Ahmet Pembegüllü ağabeyimizi de şükranla yad ediyorum. Rabbim mekanını cennet eylesin inşallah. Güreşçilerimize er meydanında derman versin inşallah” şeklinde konuştu. Orhan Okur ile Ali Gürbüz arasındaki kıyasıya mücadelede Okur’u deviren Gürbüz, Tarihi Hünkar Çayırı Yağlı Güreşlerinin başpehlivanı oldu  

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817