banner2752
banner2750
banner2776

Gerçek ve algılanan çoğu zaman birbirine uymaz. Bu, hayatımızın pek çok noktasında böyledir. İlk olarak endişe konusundan ele alacak olursak, bir olayın ne olduğundan çok o olayın nasıl algılandığı kaygıda belirleyici olur. Sokak ortasında duran köpek bir kişi için yüksek kaygı uyandırıcı bir faktörken bir başkası için böyle olmayabilir. Burada kaygıyı yöneten bakış açısı, geçmiş yaşantılar, öğretiler ve bunlara benzer pek çok faktördür.

Endişe, zihinsel olarak gelecekte olabilecek kötü olayları düşünmek ve bunun önüne geçmek adına hazırlanma durumudur. Endişe bilişsel bir süreçtir. Örneğin baş ağrısı için doktora gittiniz. ‘’ Ya çok büyük bir hastalığım varsa? , Ya tahliller çok kötü çıkarsa? , Ya bu tahliller çok pahalı olursa ve benim param yoksa? Kimden borç alabilirim? ‘’  Burada ortaya çıkan 2 faktör,  oluşabilecek olumsuz durumlar ve bunların sonuçlarına dair yapılabilecekler üzerinedir. Fakat siz henüz doktora gitmediniz ve tüm bunlar henüz başınıza gelmedi. Endişeler genel olarak ‘’ Ya olursa …’’ ile başlar. Çünkü öngörülemez, yeni ya da belirsiz durumlarla ilgilidir. Kaygı ise beden de olup bitenlerdir. Zihinde endişe kol gezerken vücutta kaygı duyumları harekete geçer. Kalp atışında hızlanma, bağırsaklarda huzursuzluk, midede uçuşan kelebekler varmış gibi hissetme, terleme, titreme, mide bulantısı… Kaygı ile ilişkili tüm bedensel duyumlar, esasen vücudumuzun bizi herhangi bir tehlikeye karşı harekete geçirmek için fiziksel bir hazırlanma yoludur. Bizi tehlikeye olabilecek en kısa sürede hazırlamak için çalışır. Fakat problem şudur ki kimi zaman gerçek bir tehlike olmasa bile kaygı bizim algılamamıza göre harekete geçer.  

Genel olarak baktığımızda toplumdaki pek çok birey aynı olaylara endişeleniyor. Öyleyse bu endişe ne zaman problem olmaya başlar?

Endişe sebebiyle günlük işlerinizi yapamayacak duruma geliyor ya da kaçınmaya başlıyorsanız problem başlıyor diyebiliriz. Örneğin kaygı etkileri sebebiyle bir davete gidememe, sık kontrol sebebiyle bir işi yetiştirememe bunlardan bazılarıdır. Eğer günlük hayatınızı siz değil de endişe yönetmeye başladıysa bir uzmandan yardım almak size iyi gelebilir.

Mutlu haftalar dilerim

Uzman Psikolog – Aile ve Çift Danışmanı

Seray Narin

Soru ve Önerileriniz için ; [email protected]

Instagram: psikolog.seraynarin

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2751

banner2771

banner2773

banner2772

banner2774

banner2775

banner2723

banner2680