banner2827
banner2818
banner2819
banner2821
banner2820
 Şehirlerde çocuklar gibidir. Sürekli ilgi isterler ve sürekli bir gelişim içerisinde olmalıdırlar. Yapılan hiçbir iş yetmez, yeni yatırımlar yapmak gerekir. Şehirler gelişirken belirli başat özellikleriyle gelişmelidirler.  Batıda şehirlerin misyonlarını şehir müzeleri belirler. Bu müzeler aynı zamanda şehrin eğitim, kültür ve turizm alanlarında da çok önemli bir rol üstlenirler.

Müze konusu batılı ülkelerin eğitim sistemleri içinde çok önemli bir yer tutuyor. Müze ifadesi sadece antika değeri taşıyan tarihi değere sahip  malzemelerin sergilenmesi anlamına gelmiyor. Birçok gelişmiş batılı ülke şehirlerinde onlarca müze olabiliyor. Bu müzeler; tarih, doğa, bilim, endüstri, sağlık, tarım vs.temalarını içeriyor. Bu müzelerin en büyük fonksiyonu turizm ve kültür alanlarının yanında şehir öğrencilerinin, öğrenme sürecini daha etkin ve  daha verimli kılmak suretiyle interaktif bir öğrenme platformu sunmaları.

Bunun için daha önce Kartepe’ye yaptığım öneriyi burada Kocaeli için tekrarlamak istiyorum. BuKocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin  başarıyla gerçekleştirebileceği bir proje önerisidir.

İlimizin marka imajına  güç katmak, bilinirliğini ve kültürel zenginliği arttırmak adına farklı bir proje!

Gelin ilimize Osmanlı Tarih ve Kültür Kompleksi kuralım. Bu öyle bir çalışma olsun ki, Kocaeli ve Sakarya’dan tüm okullar ve yine bu çevreden tüm tarih meraklıları bu kompleksi ziyaret etme ihtiyacı hissetsinler. Bu proje ilimize yeni bir dinamizm kazandıracağı gibiturizmimizi canlandıracak, hem de ilimizin entelektüel ve kültürel seviyesine çok ciddi anlamda katkı sağlayacaktır.

Osmanlı Tarih ve Kültür Kompleksi nasıl olmalı?

Öncelikle içinde dev bir müze kurulmalı. Tüm kompleks müze etrafında şekillenmeli. Bu müze öyle sıradan bir müze olmayacak tabi. Müze ziyaretçileri, Söğüt’ten 1299’da başlayan heyecan fırtınasını 1923’e kadar soluksuz yaşama fırsatı bulakcaklar. Bu müze aynı zamanda Türkiye’de de ilk ve tek olacak. Osmanlı İmparatorluğu’nun tüm yönleriyle ele  alacak şekilde temalandırılan müze tamamen interaktif bir yapıda olacak. Ziyaretçilere; Müzikler, maketler, resimler, dijital sesli anlatımlar, minik tiyatro gösterileri, o zamanlardan kalma türlü türlü eşyaların sergilenmesi, çeşitli ses ve ışık efektleriyle tam bir görsel şölen ve heyecan fırtınası estirecek.

Ayrıca bu mekanda oluşturulacak sohbet odalarıyla düzenli olarak Osmanlı Sohbetleri adında  bir dizi sohbet halkaları kurulabilir. Her hafta farklı bir konuşmacının katılımıyla Osmanlı tarzı bir mekanda ve yalnız Osmanlı tarzı ikramların yapıldığı bir mekan düşünün. Harika olurdu değil mi? Bu sohbetler  özellikle gençlerimize tarih şuuru kazandırmak adına bir boşluğu da doldurmuş olur.

İlkokuldan üniversiteye kadar her seviyeden öğrencimizin  Osmanlı Tarihi derslerine katkı sağlayacak, Osmanlı tarihi meraklılarının da müdavimi oldukları bu proje ile güzel bir eğitim hizmeti de verilmiş olacaktır.

İnşa edilecek mekan çevresi;Kitapçılar , Osmanlı tarzı motifler ile dekore edilmiş çay bahçeleri  ve restoranlarla da donatılabilir. Kompleksinin bir bölümü, Osmanlı’dan günümüze kalan sanat dallarına ilişkin kursların verildiği sınıflara ayrılabilir.

Tabi daha bu konuda söylenecek, yazılacak çok şey var. Konun kent konseyinde gündeme gelip pişirilmesi ardından belediye tarafından değerlendirilmesi daha yerinde olacaktır. Eminim bu proje sivil platformlarda tartışılarak daha da olgunlaştırılabilir.

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817

banner2823

banner2822

banner2824

banner2825

banner2826