Prof. Dr. Mehmet Çelik,''4 parti de tarihe geçebilir''!

4 parti de tarihe geçebilir

 

Derince’de konferans veren tarihçi yazar Prof. Dr. Mehmet Çelik, Türklerin Anadolu’ya girdiği Malazgirt Savaşı’nda Türk ordusu içerisinde 12 bin civarında Kürt askerinin de yer aldığını belirterek Türk- Kürt kardeşliğinin çok eskilere dayandığını ifade etti. Çelik, bozulan kardeşliğin tekrar sağlanmasını meclisteki 4 partinin birlikte başarabileceğini söyledi

 

Son günlerin en önemli gündem maddeleri arasında ilk sıradaki yerini koruyan barış süreci Derince Eğitim ve Gelişim Projesi (DEREG) kapsamında ele alındı. Tarihçi yazar Prof. Dr. Mehmet Çelik’in konuşmacı olarak katıldığı “Yeni barış süreci-artık dursun bu kan” konulu konferansta Türk- Kürt kardeşliğinin tarihsel boyutu ile sosyo kültürel boyutu işlendi. Sabancı İlkokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Kaymakam Mesut Yıldırım, Belediye Başkanı Dr. Aziz Alemdar, belediye başkan yardımcıları ve meclis üyeleri, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Ark ve teşkilat üyeleri, İlçe Müftüsü Birol Nurlu, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Devletin stratejisi yoktu

Konuşmasına tarihi konulardan başlayan Çelik, Anadolu, İran, Mezopotamya üçgenindeki bazı tarihi olaylara ışık tuttu. Selçuklu Devleti’nin de Kürtlerin büyük çoğunluğunda olduğu gibi Şafi Mezhebine mensup olduğunu çeşitli örneklerle anlatan Çelik, Malazgirt Meydan Savaşı’nda da 12 bin civarında Kürt askerinin Alparslan ile birlikte Bizans’a karşı savaştığını anlattı. Malazgirt’ten bu yana tüm savaşlarda Türlerle Kürtlerin birlikte omuz omuza hareket ettiklerini mezhep farklılıklarına rağmen evliliklerin de sorunsuz süregeldiğini söyleyen Çelik, PKK sorunun temelinin batılı devletlerin hazırladığı bir tuzak olarak değerlendirdi ve devletin de konuya zamanında stratejik akılla yanaşmadığını belirtti.

 

TRT bile tahrik etti

1980 öncesi batılı güçlerin destekleriyle çıkan sağ sol çatışması sonucunda daha güçlü olan solun önce Dev-genç ve Dev-sol olarak ikiye ayrıldığını, ardından bunların içinden Devrimci Doğu Kültür Ocakları adı altında PKK’nı temellerinin atıldığını belirten Çelik, TRT’nin bile Ertürk Yöntem imzasıyla o dönem tahrik dolu haberler yaptığını hatırlattı. PKK’nın da Baba Esed tarafından uzun yıllar eğitilerek Türkiye’ye karşı kullanıldığını hatırlatan Çelik, PKK’nı devam etmesini başta batılı devletler olmak üzere İran gibi Müslüman komşu ülkelerin de istediğini dile getirdi. Lozan’daki görüşmelerde İsmet İnönü’nün “Kürtleri ve Türkleri temsilen geldim” dediğini hatırlatan Çelik, “Kürt Devleti kurulacak olsaydı Lozan’da kurulurdu” dedi.

 

Kırmızı çizgilerden sonra

Üniversitelerin gösteri yapmak, pankart asmak gibi işleri bırakarak bu konuyla ilgili araştırmalar yapmasını, tezler hazırlamasını gerektiğine de değinen Çelik, üniversitelerin siyasilere ve askerlere çözüm noktasında destek olması gerektiğini savundu. Çözümle ilgili olarak meclisteki 4 partiye büyük iş düştüğünü dile getiren Çelik, AK Parti, CHP, MHP ve BDP’nin kırmızı çizgilerini belirledikten sonra sürecin içini doldurmaları gerektiğini söyledi. İki saati bulan konuşmasında Çelik, 4 partinin de oy avcılığına düşmeden sorunu çözerek tarihe geçebileceğini dile getirdi.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817