Su damlasa haberimiz var


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, kentteki içmesuyu ile atıksuyu sistemlerini tek merkezden elektronik ortamda kontrol ve kumandasını etkin bir şekilde yapılmasını sağlamak için SCADA Sistemlerini hayata geçirdi. İçmesuyu depolarının uzaktan takip yapıldığı İçmesuyu SCADA sistemini yaygınlaştıran İSU, Türkiye’de  ilk olarak  kurduğu atıksu SCADA Sistemi ile atıksu arıtma tesisleri, terfi merkezleri ile büyük sanayi kuruluşlarının atık sularını takip ediyor.

 

İÇMESUYU SCADA İLE 126 NOKTADAN KONTROL

İzmit Merkez de 18 adet pompa istasyonu ve 14 adet su deposu olmak üzere toplamda 32 adet istasyona kurulan sistem 2009 yılında Gölcük, Değirmendere, Derince, Körfez, Hereke, Tavşancıl, Gebze Şekerpınar, Darıca dahil toplam 91 adet lokasyon, uzaktan izlenebilir, kontrol ve kumanda edilebilir hale getirildi. 2012 yılı sonu itibarı ile bu rakam 126’ya ulaştı.

 

BİR MERKEZDEN İZLENİYOR

İçmesuyu SCADA Sistemi su depolarının su seviyeleri ve hacimleri; su depolarından şebekeye verilen ve bir üst kademeye basılan su miktarları, basıcı hat basınç değerleri, motor ve vanaların durum pozisyonları merkezden bir izlenip pompa ve vanalar otomatik olarak açılıp kapatılarak kumanda edilebiliyor. Basıcı pompaların çalışma saatleri motor sırası ile otomatik olarak ayarlanıyor.

 

ANINDA TESPİT

İçmesuyu SCADA sistemi, debi artış alarmı uyarısı yaparak şebeke patlakları ve büyük şebeke arızalarını anında tespiti ile insan hatalarından kaynaklanan depo taşmaları ve su kayıplarını sıfıra indirgiyor. Sisteme ADSL ile haberleşme sağlanılan depo ve terfi istasyonlarına yetkili kişilerce şifre ile erişilebilmekte, bu sayede internet ortamı her yerden sistemdeki su depoları kontrol edilebiliyor.

 

ATIK SU SCADA SİSTEMİ

Yeni “SCADA” sisteminde kimyasal analiz sensörleri ile su depolarında pH, klor, bulanıklık ölçümleri anlık olarak scada merkez bilgisayarlarından takip edilebilmekte ve geçmişe dönük kayıtlar alınabiliyor. İlk kez Kocaeli ilinde uygulanmakta olan ve Türkiye’ye örnek olacak Atıksu SCADA Sistemi ile koordinasyon sağlanmakta, merkezi izleme, kumanda ve otomasyon ile birlikte işletme kolaylığı, güvenilirlik ve iş gücü tasarrufu elde ediliyor.

 

SANAYİCİNİN ATIK SUYU DENETLENİYOR

Bu Proje ile kanalizasyon sistemine ve dolayısıyla atıksu arıtma tesislerine gelen atıksular denetlenebilmekte ve sanayi tesislerinden kaynaklanacak muhtemel atıksuların takibi yapılabiliyor. Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği’nde belirtilen limit değerleri aşan atıksular tespit edildiğinde kaynağı kolaylıkla belirlenip gerekli uyarılar yapılarak cezai hükümler uygulanabilmekte ve böylelikle aynı durumun tekrar gerçekleşmesinin önüne geçilebiliyor.

 

ANIN DA KİRLİLİK TESPİTİ

Toplam 115 ayrı noktada atık suyun miktarı ve kirliliğine yönelik otomatik  olarak real time ölçüm yapılarak, elde edilen ölçüm değerleri atıksu SCADA merkezine aktarılmakta ve buna göre Kocaeli ili genelindeki atıksu ve yağmursuyu sistemi tek merkezden uzaktan kumanda edilebilir hale gelmiştir.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817