5199 sayılı kanunda değişiklik yapacak 2 adet yasa teklifi TBMM’ye sunulduğu gün, yer yerinden oynadı. Hayvan Hakları Savunucuları olarak bizler, çok vahim maddeler içeren bu yasa tekliflerine karşı olduğumuzu net bir şekilde ifade ettik.

Türkiye’nin her köşesinde, binlerce hayvanseverin katıldığı dev yürüyüşler düzenlendi! Yasa tekliflerinin geri çekilmesi için binlerce kişi hep bir ağızdan “ÖLÜM YASALARINA HAYIR!” diyerek haykırdı.

Verilen tepkiye karşı hükümet sessizliğini koruyor ve henüz geri adım atılmadı. Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu, yasa tekliflerini hayvanseverler ve STK’lar ile birlikte  hazırladıklarını söylese de bunun inandırıcı olmadığı çok açık bir şekilde görüldü.

2004 yılında TBMM’de kabul edilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre sokak hayvanları, geçici bakım evlerinde rehabilite edilerek, kısırlaştırılarak alındıkları yere bırakılmak zorunda.

Yani Hayvanlar Özgür Yaşamalı!

Şimdi gelelim kanunun nasıl uygulandığına.

Kanun uygulanıyor mu?

Hayır! Kanun uygulanmıyor, daha doğrusu uygulanamıyor!

Ne demiştik, Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi. Hayvanların kısırlaştırılmaları için gerekli olan bir merkez.

Peki Kocaeli’de var mı böyle bir merkez?

Evet var. Biri Köseköy’de, diğeri ise Gebze’de. Gebze’yi her konuda olduğu gibi bu konuda da ayrı tutuyorum. Ne Karamürsel’den, ne Gölcük’ten, ne Körfez’den, ne de Kartepe’den kimse kalkıp da Gebze’ye gitmez. Herkesin gideceği yer Kartepe Sokak Hayvanları Geçici Bakımevidir.

Şimdi bu sözlerden şunu anladınız değil mi? “Demek ki, hayvanımızı alıp bakımevine götürüp kısırlaştırabiliriz.”

Olması gereken budur tabi ama hemen heveslenmeyin. Evde baktığınız hayvanlardan zaten bahsetmiyorum. Sokağınızda, mahallenizde beslediğiniz, küpesi olmadığını gördüğünüz bir hayvanı bile öyle alıp götüremezsiniz bakımevine.

Aslında yapılması gereken tam olarak şudur. Ararsınız belediyenizi, anlatırsınız durumu. “Şu mahallede, şu sokakta bir sahipsiz hayvan var, onun rehabilite edilmesini, kısırlaştırılmasını tekrar aynı yere bırakılmasını talep ediyorum” diyerek vatandaşlık görevinizi yaparsınız.

Bazıları gibi car car bağırıp da zavallı hayvanları şikayet etmediğiniz için bravo!

Ama çok beklersiniz!

Ya da hiç beklemeyin!

Sonra şöyle düşünebilirsiniz: “En güzeli ben kendi imkanlarımla götüreyim, bekleyip alıp geri getireyim, insanlık görevimi yapayım. Sonuçta benim mahallemde, benim korumam altında, her şeyiyle ilgileneyim”

Son derece iyi niyetle, insani duygularla ararsınız bakımevini, anlatırsınız durumu.

Öyle kolay değil anlatmak. Bi’kere kedi ya da köpek sizin olmamalı, sahipsiz olmalı. Hem siz sahipsiz köpeği neden götürüyorsunuz ki bakımevine. Başka işiniz mi yok? Yoksa deli misiniz?

Hadi anlattınız diyelim, hayvanları çok sevdiğinizi, onlara kıyamadığınızı, beslediğinizi, sağlıklı bir şekilde yaşamalarını istediğinize inandırabildiniz belki. 

Ama öyle kolay değil bakımevinden randevu almak. Ya da alırsınız randevuyu ama sürekli ertelenir, gidemezsiniz, haftalarca beklersiniz. Israrlı davranırsanız başarılı olma şansınız var. Bir ihtimal, hayvan dostunuzun tedavi ve kısırlaştırmasını yaptırabilirsiniz.

Yaptırabilene bravo!

Personel yetersiz, tesis yetersiz! 

Hayvanlar için yatırım yapılmıyor. Şu an hayvanlar için yapılan tek yatırım, mevcut yasaya aykırı olmasına rağmen gözlerden uzak, doğal yaşam parkı adı altında inşa edilen bir hayvan hapishanesidir!

Diyeceğim odur ki; 5199 sayılı kanun uygulanmıyor! Uygulanıyor gibi lanse ediliyor ama gerçekte uygulanan, hayvanların insanların yaşadığı bölgelerden toplanarak, hiçbir işlem yapılmadan ormanlık alanlara bırakılmasıdır. Ve bu tamamen kanuna aykırıdır!

Kanun uygulansaydı sokaklarda küpesiz köpek görmezdik!

Kanun uygulansaydı, bir lokma yiyecek olmayan ormanlar, zavallı hayvanlarla dolmazdı!

Kanun uygulansaydı, geçen sekiz sene boyunca, sokak hayvanları kontrol altına alınabilirdi!

Kanun uygulansaydı, istifçiler hastalıklarının kurbanı olacak hayvan bulamazlardı!

Kanun uygulansaydı, insanlar da hayvanlar da rahat ederdi!

Her zaman söylüyorum ve söylemeye devam edeceğim!

Bizlerin gideceği çeşit çeşit hastane varken, yaşamak en doğal hakları olan hayvan dostlarımız için neden bir tane bile hastane yok?

Çözüm; her ilçeye standartları yüksek birer Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi, her ile ise tam teşekküllü birer Hayvan Hastanesi kurulması, yeterli, hayvansever personel istihdam edilmesidir.

Sevgiye kalın...
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
esra 11 yıl önce

her şekilde yardm edrm bu konu hakkında

banner2817