banner2779
banner2752
banner2750
 ULUSLAR ARASI  ŞAMPİYONALARIN   ARDINDAN  GÖREMEDİKLERİMİZ.

Bir ülkenin geleceği, o ülkenin potansiyel gençliğine nasıl  bir eğitim vererek yarınlara hazırladığı ile alakalıdır. Genç bir nüfusa sahip olmakla övünüyoruz. Ama yerin altındaki çıkarılmayan madenlerle öğünmek  ne garip şey. Yani Aslı yok yaylasında bin koyunum var hesabı.
Mevcut potansiyel genç nüfusumuzu çağın gereklerine göre eğite biliyor muyuz? Bilgiyi ezberleyen değil, bilgiye ulaşmayı bilen,   analiz ve sentez yapabilen, bilgiyi kullanabilen bir eğitimin neresindeyiz?

Bu konuda yayımlanan son PİSA raporlarına bir göz atalım…

“Ülkelerin eğitim sistemlerinin öğrencileri ne kadar iyi yetiştirdiğini ölçmek için OECD’nin 3 yılda bir yayınladığı PISA 2016 Raporu açıklandı. Türkiye, 64 ülke arasında 45. sırada yer alarak yine OECD ülkelerinin gerisinde kaldı.

ASYA MATEMATİKTE YİNE LİDER

64 ülke içinde son rapora göre Türkiye; matematikte 45'inci, okumada 37'nci, bilim dalında ise 41'inci sırada yer aldı. Matematik dalında Şanghay (Çin), Singapur, Hong Kong (Çin) ve Kore ilk sırayı aldı. Okumada Şanghay, Hong Kong ve Kore ilk 3'ü paylaştı. Bilimde; Şanghay, Estonya ve Hong Kong ilk üçe girdi. Rapora göre, en kötü durumdaki ülkeler ise matematikte Endonezya, Peru, Kolombiya oldu. Okumada en kötü Peru, Katar, Kazakistan ve bilimde ise Peru, Endonezya ve Katar olarak sıralandı.
Türkiye, tüm alanlarda OECD ortalaması altında kalsa da, değerlendirmelere ilk kez katıldığı 2003'den bu yana sıralamadaki yükselişleriyle başarılı ülkeler arasında gösterildi. Brezilya, Almanya, İtalya, Meksika, Polonya, Portekiz, Rusya, Tunus ve Türkiye'nin 2003 ve 2012'deki matematik performansı düşük öğrenci sayısını OECD ortalamasını yakalayamasa bile en fazla azaltan ülkeler olduğu belirtildi. Raporda bu durum, “Bu, doğru politikaların önemli olduğu gerçeğini ortaya koyuyor” diye yer buldu
65 ülke arasında 3 yıl önce de genel ortalamada 45. Sıradaydık. Matematik'te 44'üncü sıradan 45'inci sıraya geriledik.
Okuma anlamada 2009'da 41. olurken, 2012'de 42. ve son raporda 37. sırada yer bulduk.
Okuma-Anlama becerilerinde 3 yıl öncesine göre 5 sıra ilerleyerek 37'inci olduk
Fen Bilgisi'nde ise 2 sıra ilerleyerek bir öncekinde 43 olan sıramız 41 oldu.
3 yıl önce de Yunanistan, İsrail ve Rusya'ın gerisindeydik, yine gerisindeyiz.
Son raporda ABD 35, Rusya 31, Yunanistan ise 42.sırada yer buldu.
64 ülke içerisinde son 3'ü Endonezya, Peru ve Kolombiya oluşturdu.

MÜFREDAT, ÇOCUĞUN DÜNYASINA HİTAP ETMELİ!

14 yaş grubu öğrencilere yaşlarının üstünde matematik eğitimi veriliyor. Matematikte öğrenciye her şeyi bir anda verelim anlayışı var. Her şeyi verelim derken öğrenci matematikten nefret eder hale geliyor. Öğrenci de bunun altından kalkamadığı için matematikten soğuyor. Çocuklarımız zeki ancak müfredat hafifleştirilerek çocuklar için daha sevimli hale getirilmeli. Öğrencinin daha kolay anlaması için matematik görselleştirilmeli. Müfredat çocuğun dünyasına hitap etmiyor, matematiği çocuğun dünyasına hitap edecek şekle getirmek gerekiyor. Ağır bir matematik müfredatı yerine yaş grubunun özelliklerine göre eğitim proğlanmalıdır..

MATEMATİK’TE EN BAŞARILI 10 ÜLKE
1-Şangay-Çin
2-Singapur
3-Hong Kong Çin
4-Çin Taipei
5-Kore
6-Macao Özerk Bölgesi-Çin
7-Japonya
8-Fillandiya
9-İsviçre
10-Tayvan”
Eğitemediğin bir gençliğin var. Eğitilmeyen gençlik o ülkenin karanlıklarını oluşturur. Bu size bir değer değil tam tersine ülke kaynaklarının heba olması demektir. Zaman ve para kaybı demektir, ümitsizlik demektir. Yarınlara güvenle bakamamak demektir. Başarısızlık demektir, sömürülmek demektir. Kısacası kısır bir döngünün  duyulmayan feryatlarıdır.
Her uluslar arası şampiyonaların ardından   hayal kırıklığına uğruyoruz. Nüfusu bizden çok az olan ülkelerin başarısı ve çıkarmış oldukları sporcuları ile gurur duyacak sonuçlar alırken biz 78 milyonlu bir ülkeden genç nüfusu en çok olan bir  ülke olarak, bir Mordric, bir İbrahimovic,  bir İniesta çıkaramadık.  Hani bizim öğündüğümüz o gençlik! Eğitimde geride kalan bir milletin spor ve sanatta başarılı olması mümkün değildir. Hal böyle olunca “BİZ BİTTİ DEMEDEN BİTMEZ” sloganımız bizi gülünç durumlara düşürdü.
İçimizde yarım yamalak yetişmiş, kendisine yokluğun içinde bir değer bulmuş, sporcularımıza  ödediğimiz astronomik rakamlar sayesinde,  kendilerini dev aynasında görenler reklam filmlerinde oynamaktan  yorulanlar,  yeşil sahalarda  oynamayı unuttular.  Ruhsuz bir mücadelenin, tükenen, biten aktörleri oldular. Gençlerimize verebildiğimiz eğitime ve kültür bu, hedef bu, ülkü bu… Bu küllerden nasıl  bir diriliş doğacak!
Ne yazık ki bunları bile bile gruptan çıkma hayalleri kurduk. Bu da yetmedi yarı final, final oynamayı dahi düşündük.  Bu bize sazlıktaki boğaya benzemek isteyen kurbağanın hikayesini hatırlattı. Ama bu hikayenin sonu çok hazin oldu.
İşte  PİSA 2016 raporunun sonuçları. İşte 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ve  futbol takımlarımızın durumu. Görünen köy de artık kılavuz istiyor. Ne garip…

Adem DURAN
Eğitim Uzmanı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751