banner2779
banner2752
banner2750

23 Kadın 23 Öykü Kitabında Bir İzmitli Hemşire

Başarılı kadınların yer aldığı projede İzmitli bir kadının yer alması; Kocaeli için büyür bir övünç kaynağı oldu. Kendisinin bu kitapta yer almasının, kendisi açısından çok önemli olduğunu dile getiren Şair Serpil Yılmaz, ‘Çok mutlu oldum. Önemli yazarların yer aldığı kitapta, bende kendime yer buldum. Çok mutluyum. Bu mutluluk, beni seven herkesin mutluluğudur. Kadınların edebiyatta var oluşunu göstermesi açısından bu eser çok önemliydi. İnanıyorum ki bu ve buna benzer öykülerin çoğalması; kadınlarımız açısından önemli olacaktır. Bu kitabın hazırlanmasında emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum’ dedi. 23 Kadın 23 Öykü Kitabının editörlüğünü ise Funda Ergenekon üstlendi. Kitap, satışa sunuldu. Kitap, çıktığı günden itibaren büyük bir ilgi toplamış bulunmaktadır.  Asıl mesleği hemşirelik olan Serpil Yalçın’ın bir şiir kitabı bulunuyor ve aynı zamanda şiir seslendirmeleri gerçekleştiriyor.

SÜTÜMÜN KIYISI İLE KİTAPTA YER ALDI

23 kadın yazarın bir araya gelip belli bir tema üzerinde yazmış olduğu bu kitap 23 ayrı öyküden oluşmakta. Bir "kadının gözünden çocuk" temalı kitapta birbirinden farklı öyküler okudum. Okurken kimi öyküler de kendinizi bir parça çocukluğunuza yolculuk yaparken buluyorsunuz. An geliyor, size ait olmayan bir çocuğun yasını tutuyorken an geliyor bazı satırlar ise size ebeveynliğinizi sorgulatılıyor.

Bu serinin başlangıç kitabı olan,  21 Kadın 21 öykü sonrasında 22 Kadın ve 22 Öykü ile devam edip şimdi son haliyle 23 Kadın yazara ulaşmıştır. Her kitap ise farklı bir tema ile basılmıştır. Kadının gözünden kadın ve yine kadının gözünden adam işlenmiş diğer temalardır. İçerisinde yer alan "Sütümün Kıyısı" adlı Öykü’den kısa bir alıntı paylaşmak istiyorum.

"Mahallenin kedisine bakıyorum belli bir süre balkondan. Anne oldu o da, çöpleri karıştırıyor. Aşağıya inemem ama akşam yemeğinden sonra yavrularına yemek götürmeliyim. Bir kadın çocuk doğursa da doğurmasa da hep anne aslında. Bekârken de böyle, bayan arkadaşlarımı hatta dişi olan tüm yaratılanları gözlemlerken hep bunu düşünürdüm. Nerede yavru varsa biz kadınlar hep yanı başında olurduk".

EDEBİYATTA KADININ ADI DAHA FAZLA DUYULACAK

“Kadın Öyküleri” projesi üçüncü yılını büyük bir coşkuyla kutladı. Edebiyatta kadınların gücünü göstermek amacıyla başlayan bu heyecan verici projenin fikir annesi olan Funda Ergenekon, yıllarca sürecek bir geleneğin üçüncü yılında 23 Kadın 23 Öykü kitabının editörlüğünü de üstlendi.

2021 senesinde 21 Kadın 21 Öykü mottosuyla başlayan yeni kadın edebiyat geleneği, 2022 yılında 22 Kadın 22 Öykü ve bu sene de 23 Kadın 23 Öykü olarak devam etti. Projenin temel fikri 2021, 2022, 2023 ve devam eden yıllarda sayıları yıllarla artacak kadın öykü yazarını aynı kitapta buluşturmak. Funda Ergenekon, kadın dayanışmasının önemli örneklerinden birisi olan bu kitabın her aşamasında kadınların dayanışmasının olduğunu söyleyerek, edebiyattaki eril ezberlerin ötesine geçme hedefini vurguladı. Kitapta tüm Türkiye’den farklı yaşlarda kadınlar öyküleriyle yer aldı. Geleneğin üçüncü kitabında geçmişte olduğu gibi deneyimli yazarlar yanı sıra ilk öyküsünü yazmış kadınlar da bir araya geldi. Farklı yaş, kültür ve dokuların harmanlandığı kitapta birbirinden farklı kalemleri okumak fırsatını bulacaksınız.  Funda Ergenekon, sayılar arttıkça kadınların edebiyattaki varoluşunun daha da güçleneceğine inancıyla bu geleneği sürdüreceğini söyledi. İnanıyoruz ki öyküler biriktikçe edebiyatta kadının adı daha fazla duyulacak.

Siz de kadınların öykülerinin unutulmaz seslerini duymak ve edebiyatta kadın sesini desteklemek için yeni çıkan bu kitabı okuyabilirsiniz.

ZORLUKLAR KALEMLERİ GÜÇLENDİRİR

Her yıl Dünya Kadınlar Günü’nde yılın sayısına göre artan kadın öyküleri ile kadınlar, bu kitapta buluştular. Her sene farklı bir konunun işlendiği kadın öyküleri kitabında; 2021 senesinde kadın gözüyle kadını anlatan yazarlar, 2022 senesinde kadın gözüyle erkeği anlatarak öykülerinde seslerini okurlarına aktardılar. 2023 senesinde ise bu sefer kadın gözüyle çocuğu işleyerek, çocukların bakışını sunmaya çalıştılar. Funda Ergenekon, 2024 senesinde kitabın konseptinin kadının hayatının ayrılmaz bir parçası olan doğa olacağını söyleyerek 24 Kadın 24 Öykü kitabının konusunun “kadın ve doğa” olacağını belirtti. Her sene farklı bir konu ile kitabın konseptini belirleyen Funda Ergenekon, zorlukların kalemlerini güçlendirdiğini de belirtiyor.

23 KADIN YER ALIYOR

Artshop Yayınları tarafından basılan bu kitap aynı zamanda modern öykücülüğün de arşivini tutacak bir çalışma. Kadınlar için kayda değer bir 8 Mart armağanı olan bu gelenekle, nesilden nesile aktarılacak bir dayanışma başlamış oldu. İsimler ve öyküler her yıl değişse de dayanışma yıllara meydan okuyacak bir zaman kırılmasını tetikliyor.

Her sene Dünya Kadınlar gününde yapılan lansman, ülkemizde yaşanan acı kayıpların üzüntüsüyle bu sene 16 Nisan 2023 tarihinde Kozyatağı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Büyük ilgi ve katılım gören etkinlikte kitapta yer alan yazarlar plaketlerini alırken günün anlamını ifade eden konuşmaları, şiirleri ve şarkılara yer alan konuklar, katılımcılara unutulmaz zamanlar geçirttiler.

2023 yılında 23 Kadın 23 Öykü kitabıyla devam eden bu müthiş proje ile siz de kadınların edebiyattaki sesini destekleyebilirsiniz. Editör ve fikir annesi Funda Ergenekon’un başvurular arasından seçerek kitaba aldığı birbirinden güzel 23 öyküyle kadınların yanında gizemli bir edebiyat yolculuğuna çıkmaya davetlisiniz.

23 Kadın 23 Öykü kitabında öyküleri ile Yasemin Babalık, Ş. Çağrı Barlok, Serpil Yalçın, Pelin Gezeryel, Özlem Barlok, Nalan Çelik, Meltem Akhan, Mehtap Alpak, İlknur Aydın, Hatice Dökmen, Hande Alçin, Gönül Doğan, Funda Ergenekon, Fatoş Ürken, Esra Sungun, Elif Yalçın, Dilek İşcen Akışık, Cemile Kurtaş, Burçin Kaya, Berrin Yelkenbiçer, Aysun Eliş, Ayşe Çiğdem Kocaman ve Aybüke Çolakoğlu yer aldı.

Kitabın kapak tasarımında yer alan yağlı boya resim ise ressam Hülya Boyacı fırçasından çıktı. 22 Kadın 22 Öykü kitabının kapağında da fırçasının gücünü gösteren ressam, bu sene de 23 Kadın 23 Öykü kitabına özel resmettiği kapak ile muhteşem bir eğelene imza attı.

Kadın Dayanışmasını Edebiyatta Görünür Kılan Müthiş Proje

Eril egemen edebiyat dünyasında gelenekler, yarışmalar hep erkek odaklıdır. İşte bu proje, edebiyatta kadın dayanışmasını görünür kılarak kadın öykülerine can veriyor.

23 Kadın 23 Öykü kitabında, geleneğin devamı olarak 23 kadından 23 öykü yer aldı. Bir kadın geleneği olma yolunda emin adımlarla büyüyen bu kitap her sene 8 Mart’ta yayınlanıyor. Kadınlardan yeni öyküler geleneğinin 3. yılında ve 3. kitapta sizleri bekliyor. Edebiyatta kadın dayanışmasının eşsiz bir örneği olan bu projeyi desteklemek için 23 Kadın 23 Öykü kitabını almayı sakın unutmayın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751