banner3047

BAĞ-KUR PRİMLERİ BELİMİZİ BÜKÜYOR
 Karadeniz yaptığı açıklamada, ‘’Asgari ücretin ani artışından etkilenen ve esnafın belinin biraz daha bükülmesine Bağ-Kur primlerinin artışı neden oldu. Bilindiği gibi, Bağ-Kur prim ödemeleri brüt asgari ücretin 6.5 katına kadar aralıklarla beyan edilebiliyordu. Asgari ücret 1300 lira olunca, beyan edilen kazanç üzerinden yüzde 20 yaşlılık, yüzde 12.5 genel sağlık, yüzde 2 kısa vadeli sigorta primi olmak üzere toplam yüzde 34.5’luk sigorta primi ödemesi yapılıyordu. Asgari ücret brüt 1647 lira olunca, en düşük Bağ-Kur primi 568 lira 22 kuruş oldu. En düşük 439 lira 36 kuruş olan prim, 128 lira 86 kuruş arttı. Daha önce en düşük primi ödeyemeyen esnaf, tamamen ödeme yapamaz hale geldi. İşverene brüt ücret yükü 2 bin 550 lira olan asgari ücret artışı ile devlet tarafından 100 lira destek verilmesi gündemde iken, Bağ-Kur ödeyen esnafın da düşünülmesini ve düzenleme yapılmasını bekliyoruz’’ dedi.

Karadeniz, uygulanacak formül ile işverenlere yapılan katkı şeklinde olmasa da, esnafın Bağ-Kur prim hesaplamasında yeni bir değerlendirme yapılması gerektiğini ifade ederek, ‘’Bu şekilde prim ödeyemez halde iken daha da zor durumda kalan esnafın rahatlanması sağlanmalıdır. Esnaf zaten zor durumda, siftah yapmadan dükkan kapatıyor, direksiyon başına geçemeden ayı tamamlayan şoför esnafımız var. Bu durumda olan esnaf daha önce ödeyemediği primlerini şimdi hiç ödeyemiyor. Prim belirleme oranlarında yeni bir düzenleme ve düşürme formülü uygulanmalıdır’’ dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.