HEDEF, ARAP LİGİ ÜLKELERİ ARASINDAKİ TİCARET HACMİNİ 100 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Libya’nın yeniden yapılandırılması konusunun masaya yatırılacağı 2. Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansı’na katılmak üzere Bingazi’ye gidecek.
Bakan Ergün ikincisi Bingazi’de gerçekleştirilecek olan Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansı’na katılmak üzere 2 Haziran 2012 Cumartesi günü Libya’ya gedecek. Konferansın ana teması ‘Libya’nın Yeniden Yapılandırılması’ olarak belirlendi.
TÜRKİYE, 100 KİŞİLİK HEYETLE KATILIYOR
Libya’nın Bingazi şehrinde 3-4 Haziran 2012 tarihinde, Arap Ligine üye 22 ülkeden katlım ile Bakanlar seviyesinde gerçekleştirilecek olan 2.Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansına Türkiye, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat ERGÜN başkanlığında sanayici ve işadamlarından oluşan yaklaşık 100 kişilik bir heyetle katılacak. Türk işadamları Demir-Çelik, İnşaat, Petrokimya, Makine, Gıda, Telekomünikasyon, Tekstil, Otomotiv, Bankacılık ve Medikal sektörleri olmak üzere geniş bir alanda ülkemizi temsil edecek.
OTOMOTİV, TEKSTİL, MAKİNE SEKTÖRLERİNDE İŞBİRLİĞİ İMKANLARI
Konferansın ilk gününde Bakanlar oturumunun ardından, Libya’nın zarar görmüş sanayi tesislerinin yeniden yapılandırılması amacına yönelik olarak; petrokimya, demir-çelik, inşaat malzemeleri, bilgi ve iletişim teknolojileri, sanayi bölgeleri, KOBİ’ler ile yatırım ve ticaret başlıkları altında, öncelikli ihtiyaçların ve yatırım fırsatlarının ele alınacağı oturumlar gerçekleştirilecek. Konferansın ikinci gününde ise Türkiye ve Arap Ligi ülkeleri genelinde işbirliği geliştirilebilecek sektörlerden; makine, otomotiv, tekstil, maden, yenilenebilir enerji, elektronik, standartlar ve kalite konularında paralel oturumlar düzenlenecek.
Önümüzdeki dönemde, Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Libya’nın yeniden yapılanma sürecinde dost ve kardeş ülke olarak etkin rol alacak, tüm bilgi birikimleri ve teknik desteği paylaşacak. Bununla birlikte, bu ülkedeki sanayi sektörünün yeniden yapılandırılması ve yeniden kurulması çalışmalarına katılım sağlanması, yeniden yapılanan Libya pazarından önemli oranda pay alabilmeleri bakımından sanayici ve iş adamlarımız için de önemli fırsatlar ortaya koyacak.
HEDEF 5 YIL İÇERİSİNDE 100 MİLYAR DOLAR…
Son yıllarda taraflar arasında pek çok konuda gelişim gösteren ilişkiler sanayi ve karşılıklı ticaret üzerinde de olumlu etkisini göstererek, Türkiye ile Arap Ligi Devletleri arasında 2002 yılında 6,6 milyar dolar olan toplam ticaret hacmi, 2010 yılında 33 milyar dolar seviyesine yükseldi. Gelişen ikili ilişkiler sayesinde, 5 yıl içerisinde toplam ticaret hacminin ise 100 milyar dolar olması hedeflendi.
ANA TEMA ZARAR GÖREN SANAYİ TESİSLERİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI
Türkiye’nin öncülüğünde birincisi yapılan ve bütün taraflar için son derece verimli geçen Konferansın kurumsallaştırılması yönündeki genel eğilim neticesinde, ikinci toplantı 2012 yılında ve Libya’nın iç karışıklıklar sırasında zarar gören sanayi tesislerinin yeniden yapılandırılması ana temalı olarak Bingazi’de gerçekleştirilecek. Üçüncü toplantının ise 2013 yılında Mısır’da düzenlenmesi kararı alındı. Konferansta alınan kararların takibi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinin de içinde yer aldığı bir İzleme Komitesi tarafından yapılacak.
TÜRKİYE, LİBYA’YA SANAYİ STRATEJİSİ HAZIRLAYACAK
6-7 Aralık 2011 tarihlerinde gerçekleşen 1. Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansı sonrasında yayımlanan İstanbul 2011 Deklarasyonunun 23. maddesinde de yer aldığı üzere; Libya’nın yeniden yapılandırılması hususunda Libya temsilcileri tarafından, sanayi stratejisi ve KOBİ’lerin yeniden yapılandırılmasına konularında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan destek ve tecrübelerin paylaşımı talep edildi.
23 SANAYİ TESİSİNİ TÜRKİYE AYAĞA KALDIRACAK
Türkiye ve Libya'nın dış ticaret hacmi 2010 yılında 2,3 milyar dolara ulaştı. 2011 yılı içinde ise yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle ikili ticarette kaydedilen gerilemenin Libya’nın yeniden yapılanma süreciyle 2012 yılında iyileşmesi ve artması hedeflenmektedir. Türkiye'nin Arap ülkelerine gerçekleştirdiği ihracat listesinde 15'inci, müteahhitlik hizmetleri listesinde ise 2'inci sırada yer alan Libya bundan sonraki yapılanma sürecinde de ülkemiz açısından önemli bir yere sahip olacak.
Yapılan görüşmelerde Libya sanayisinin yeniden yapılandırmaya olan ihtiyacının yanı sıra iç karışıklık sırasında tamamen veya kısmen tahrip olarak üretim kapasitesini kaybeden 23 sanayi tesisinin Türkiye’nin de destekleri ile ayağa kaldırılması kararı alındı. Bu konu, Libya’da gerçekleştirilecek olan Konferansın önemli konuları arasında yer almaktadır.
KONFERANSIN İLKİ İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİ…
Türkiye ile Arap Ligi ülkeleri arasında sanayi alanında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bir konferans düzenlenmesi fikri ilk olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 27 Mart 2010’da Libya’da yapılan Arap Devletleri Zirvesinde dile getirilmişti. Bu çerçevede ‘‘Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansı” ilk kez Türkiye’nin ev sahipliğinde ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinatörlüğünde, 6-7 Aralık 2011 tarihlerinde Arap Ligine üye 22 ülkenin katılımlarıyla İstanbul’da gerçekleştirilmişti.
Konferansa özellikle Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Filistin, Katar ve Kuveyt gibi Arap Birliği’ne üye ülkelerden 400’e yakın iş adamı tarafından katılım sağlanmıştı.Konferans kapsamında işbirliğine açık; otomotiv, makine, demir-çelik, tekstil, alt yapı ve inşaat, gıda, elektrik-elektronik, ahşap-mobilya, araştırma ve geliştirme, kimya-petrokimya ve enerji sektörlerinde paralel toplantılar yapılmış, firma bazında ikili görüşmeler gerçekleştirilmişti. Toplantı sonucunda Birinci Türk-Arap Sanayi İşbirliği Konferansı İstanbul, 2011 Deklarasyonu da imzalanmıştı. Böylelikle, dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticilerinin yer aldığı Arap ülkeleri ile dünyanın en büyük petrol ve gaz pazarı olan Avrupa Birliği arasında köprü görevi üstlenen Türkiye, bu avantajlı coğrafi konumunu sanayide ve ticari alanda başarıya dönüştürmeye yönelik önemli adımlardan birisini daha atmıştı.