Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sapancı Gölü’nü besleyen akarsuların, özel şişeleme şirketlerinin işletimine devredilmesinin, kendi görevleri ile alakasının olmadığını söyledi.
CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması için TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede, Sapanca Gölü’nün kaç akarsu tarafından beslendiğini sordu. CHP’li Güneş, Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Sapanca Gölü’nü besleyen akarsuların kaçının özel şişeleme şirketlerine devredildiğinin de, Bakan Eroğlu tarafından cevaplanmasını istedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Güneş’e verdiği cevapta Sapanca Gölü’nün 15’i kuzeyden, 10’u güneyden olmak üzere toplam 25 akarsu tarafından beslendiğini söyledi. Bakan Eroğlu, Güneş’in “Sapanca Gölü’nü besleyen akarsuların kaçının özel şişeleme şirketleri tarafından işletildiği” yönündeki sorusuna ise “Bakanlığımızın görevleriyle alakası yok” yanıtını verdi.
Bakan Eroğlu, CHP’li Güneş’in bir başka sorusuna verdiği yanıtta ise Sabancı Gölü’nden Yuvacık Barajına giden isale hattının 130 cm çapında olduğunu ve günde 207 bin metreküp su basıldığını söyledi.
Kocaeli’nin kamulaştırmasını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yapacak
CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na verdiği bir başka soru önergesinde ise Kandıra’da, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından su havzası haline dönüştürülen bölgeler hakkında bilgi istedi. Güneş, İSU’nun Yeşilçay Projesi Sungurlu Barajı planı nedeniyle bölgede tarımsal yatırımların durdurulduğuna dikkat çekerek, projenin ne zaman hayata geçirileceğini sordu. Güneş, bölgede proje nedeniyle kamulaştırılmanın da henüz yapılmadığını belirterek, bölge halkının mağduriyetini gündeme getirdi.
Bakan Eroğlu, Hurşit Güneş’e verdiği yanıtta, bölgenin kamulaştırma işleminin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağını belirterek, barajın henüz plan aşamasında olduğunu söyledi. Bakan Eroğlu plan aşamasında kamulaştırmanın olmadığını, barajın uygulama projesinin yatırım programına alınıp, ödenek temin edilmesinden sonra kamulaştırmanın mümkün olduğunu bildirdi.