banner2779
banner2752
banner2750

KARAOSMANOĞLU: AHMED YESEVİ’NİN TORUNLARIYIZ
Dünyada yüzölçümü bakımından dokuzuncu büyüklükte olan Kazakistan’ın 16 Aralık’ta kutlanan bağımsızlık günü etkinliklerinin şehrimizdeki adresi bu sefer Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezi oldu. Dünyanın belli başlı ülkelerinden gelerek burada dini eğitim alan öğrencilerin oluşturduğu merkezde Kazak öğrencilerin organize ettiği Kazakistan Bağımsızlık günü etkinliklerine, Türk Dünyası Belediyeler Birliği(TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da katıldı. Kutlamada bir konuşma gerçekleştiren Başkan Karaosmanoğlu, “Kazakistan bizim en çok sevdiğimiz ülkelerden bir tanesidir. Huzur ve barış ortamının olduğu Kazakistan, Nursultan Nazarbayev’in liderliğiyle ekonomiden siyasete her alanda hızlı ilerliyor ve çekim merkezi haline geliyor. Şunu belirtmem gerekir ki hepimiz, sizin öz yurdunuzdan çıkmış mutasavvıf ve Allah dostu Ahmed Yesevi’nin torunlarıyız” dedi.

 

KIYAMETE KADAR BAĞIMSIZ KALIN İNŞALLAH

16 Aralık 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından ilk tanıyan ülke olan Türkiye ile Kazakistan’ın kardeşliği geçmişten gelen dostlukla dikkat çekiyor. Birinci dünya savaşı başta olmak üzere tarihin belli bölümlerinde işgallere maruz kalmış Kazakistan, halkının zorluklara göğüs germesiyle 1991’de bağımsızlığını ilan etmişti. Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nde eğitim alan Kazakistanlı öğrencilerin hazırladığı bağımsızlık gününde açılış konuşması gerçekleştiren merkezin müdürü Mehmet Sönmezoğlu, “Kazakistan bağımsızlık gününü kutluyorum. İnşallah kıyamete kadar bağımsız kalacaksınız. Dertlerimiz ve davalarımız birdir. İman ettiğimiz birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz sürece bir olacağız. Kazakistan ve Kırgızistan gibi kardeş ülkelerimizin birlik beraberliği daha ileri götüreceğiz. Sizler eğitimlerinizi tamamlayarak kendi ülkelerinize gidecek ve bu ilimleri de yanınızda götüreceksiniz. Bu kurumun kurulmasında Büyükşehir Belediyemizin, Başkanımızın büyük katkıları oldu. Diyanet İşleri Başkanımız ve Valimizin destekleri var. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyemizin tüm kadroları büyük emek sarf ediyor burası için. Bu güzelliklerin devam edeceğini düşünüyorum. Bir ve beraber olalım her daim” diyerek sözlerini tamamladı.

 

KURAN-I KERİM VE MİLLİ MARŞLAR OKUNDU

Kuran-ı Kerim tilaveti, milli marşlar, şiirler ve Kazakistan tarihinin anlatıldığı gecede siyasi soykırımların Kazak aydınlarını nasıl hedef aldığı da detaylı biçimde anlatıldı. Ulusal şiirlerden örneklerin seslendirildiği gecede, Kadim Geçmişten Parlak Geleceğe isimli bir sunum da gerçekleştirildi. TDBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, bağımsızlık günü kutlamasında, “1991’de bağımsız olan Kazakistan’ı ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur. Kazakistan tarihi ipek yolu üzerinde ve stratejik bir yerdedir. Koca Ahmed Yesevi gibi birçok muhteşem şahsiyet bu topraklardan çıkmıştır. Pek çok devlet destanı da burada yazılmıştır. Her bir tarihi eser kadim geçmişin izlerini taşımaktadır” şeklinde konuştu.

 

İNSAN BÜYÜK KAİNATTIR

Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Dekanı Prof. Dr Ali İhya Karaman’ın da katıldığı bağımsızlık gününde konuşmasına devam eden Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Kazakistan geçmişte büyük acılar çekmiş ancak bağımsızlığına düşkün bir millettir. Kadim bir geçmişi bulunan iki halkta haksız yere öldürmekle değil yaşatmakla sorumlu olduğunu çok iyi bilmektedir. Bir ruhu dirilten tüm insanlığı diriltmiş gibidir. Her bir insan âlemdir, dünyadır ve evrenin bir parçasıdır. Dünya ve evren insanın yanında küçük kalır çünkü insan büyük bir kainattır. Bütün dünyanın özeti insandadır. Haksız yere insanı öldürmek ve alkışlamak bize yakışmaz. Allah böyle olan zalimleri ıslah etsin.  Bizler Ahmed Yesevi’lerin torunlarıyız. O gönül insanıdır” diyerek sözlerini sürdürdü.

 

ŞEYTANIN TUZAKLARINA DÜŞMEYECEĞİZ

‘’İnkar ve iman etmemek kişinin kendisine yaptığı bir zulümdür’’ diyen Başkan Karaosmanoğlu, “Şeytanın tuzaklarına düşmeyeceğiz. Rabbimizin çizdiği çizgilerden asla çıkmayacağız. Zalimleri taklit etmeyeceğiz ve onların yolundan gitmeyeceğiz. Bize gelen bizde dirilir. Biz böyle bir medeniyetiz. Müslüman olmasa dahi biz mazlumlara ve insanlara sahip çıkarız. Orta Asya’da Müslümanlık yayılmışsa bunda insanlara olan saygı en önemli temel değerdir. Unutmayalım herkesin dini kendisinindir. Din kavgası yapamayız. Bunun da yolu bilgi ve imandır. İman varsa heyecan ve enerji vardır. Ahmed Yesevi’nin öğrencileri bu heyecanı taşımıştır. İmanlı nesle ve gençlere ihtiyacımız vardır” ifadelerini kullandı.

 

YARININ DİN ALİMLERİ OLARAK MEVLANA’YI OKUYUN

Yarının din alimleri olacak öğrencilerin Mevlana’yı okumasını da isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Burada aldığınız güzel bilgileri ve ışığı Kazakistan başta olmak üzere komşu ülkelere sizler yayacaksınız, anlatacaksınız. En büyük derdim nedir derseniz gençlerimizin Allah’ı tanımasıdır. Allah’a kul olabilmesidir. Peygamberimize ümmet olması ve İslam’la şereflenmesidir.  Şu an o kadar mutluyum ki, Türkiye’nin geldiği bu noktada artık gönül coğrafyamızdan kardeşlerimize burada eğitim verir hale geldik” diyerek duygularını ifade etti.

 

ASIL BAĞIMSIZLIK ALLAH’A BAĞIMLI OLMAKTIR

Kendi imanımıza, kitabımıza ve sünnetullaha uygun iş yapmamız gereğini de hatırlatan TDBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Helal ve insana faydalı iş yapacağız. Güzele ve güzelliklere talibiz. Bu merkez için büyük emekleri olan kıymetli müdürümüz Mehmet Sönmezoğlu hocamıza çok teşekkür ediyorum. Burada aldığınız heyecanı bu güzellikleri usulüne uygun kendi topraklarınızda anlatacaksınız. İslam’ın ve Kur’an’ın güzelliğini insanlarınıza anlatacaksınız. Kur’an-ı yaşayacaksınız. Kur’an-ı yaşayan bir insan olacaksınız. Kardeşlerim sizlerin ulvi bir göreviniz var. Bağımsızız ama bir tek Kur’an’a bağımlıyız. Asıl bağımsızlık Allah’a bağımlı olmaktır. İki ülke arasında ilişkiler her daim iyi olacak. Irkçılık ve kafatasçılık haramdır. Allah’ı bilen her insan benim kardeşimdir. Dili, dini, teni ve ırkı ne olursa olsun kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Türk bayrağını sevdiğim kadar Kazakistan bayrağını da seviyorum” diyerek sözlerini tamamladı. Daha sonra Başkan Karaosmanoğlu’na Kazakistan’ın yerel kıyafetleri hediye edilirken, öğrenciler ve aileleriyle birlikte hatıra fotoğrafları da çektirdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751