banner2779
banner2752
banner2750

MİLYONLARA KÖTÜ HABER! YÜZDE 30 ZAM GELİYOR
 İşte Kılıç'ın o yazısı:
 
Asgari ücret yüzde 30 artınca borçlanma bedelleri de yüzde 30 oranında artacak. Sigortalılar 2015 yılı ikinci altı ayı rakamlarına göre, 1.273,5 TL ile 8.277,75 TL arasında bir tutarı belirleyip, bu belirledikleri tutar üzerinden yüzde 32 oranında borçlanma bedelini SGK’ya ödeyip, borçlanma yapabiliyor. 
 
Bir günlük en az borçlanma bedeli brüt asgari ücret üzerinden 13.58 TL, en yüksek tutar ise brüt asgari ücretin 6.5 katı olan tavan rakamı üzerinden 88.30 TL. Aralık sonuna kadar bu tutarlar arasında kalmak kaydıyla sigortalılar borçlanma bedelini ödeyebilir. Sigortalılar, SGK’nın hesapladığı borçlanma bedelini bir ay içinde ödemek zorunda. Borcun bir seferde ödenmesi gerekiyor. Ödenmezse borçlanma işlemi yapılmıyor. 
 
Asgari ücret etkisi
 
1 Ocak’tan itibaren asgari ücretin netinin en az 1.300 TL, brütünün 1.645 TL, asgari ücret tavanının 10.692 TL’ye yükselecek olması kesin gibi. Bu şartlarda borçlanma miktarları artacak. Yeni durumda, bir günlük en az borçlanma bedeli 17.56 TL’ye, en fazla borçlanma bedeli ise 114.11 TL’ye çıkacak. 
 
Asgari ücretin artması, borçlanmayla prim gününü tamamlamak isteyenlerin masrafını yükseltecek. Borçlanma planlayanların asgari ücret artmadan dilekçelerini vermelerinde çok büyük fayda var.
Geçen yıl kadın sigortalılara üç doğum için borçlanma hakkı verildi. Üç doğumu olan bir kadın sigortalı, bu doğumları sigortalı olarak işe başladığı tarihten sonra yapmışsa, ayrıca her bir doğumdan sonra iki yıl çalışmamış yani sigortası yatmamışsa, bu şartlar altında borçlanma yapmak istediğinde toplamda altı yıl için borçlanma yapabiliyor. Bu durumda olan bir annenin her bir doğum için asgari ücret yani prime esas kazanç tabanı üzerinden ödeyeceği borçlanma bedeli 2015 yılı sonuna kadar 9.780 TL iken 1 Ocak 2016’dan sonra bu rakam 12.643 TL’ye yükselecek. Eğer bu sigortalı anne üç doğumu da asgari seviyeden borçlanmak isterse 29.332 TL yerine 37.929 TL ödemek zorunda kalacak. 
 
Doğum borçlanması
 
Eylem planında sigortalılık öncesi doğumların borçlanmasına imkân verecek düzenleme yer almadı. Detay olduğu için de açıklanmamış olabilir, umarız bir düzenleme yapılır ve çalışan annelere büyük bir müjde verilmiş olur.
 
Borçlanma tutarları askerlik yapmış erkek sigortalıları ve yurtdışında çalışmış olanları da ilgilendiriyor. Askerlik hizmeti, sigortalı olarak ilk işe giriş tarihinden önce yapılmışsa, borçlanılan askerlik süresi kadar sigorta başlangıcı öne çekiliyor. Yani emeklilik yaşı da düşüyor. Özellikle sigorta başlangıcı öncesinde yapılan askerlik süresini borçlanmakta çok büyük fayda var. Asgari ücret artışıyla beraber, diyelim ki 12 ay askerlik borçlanması yapacak sigortalının asgari ücret üzerinden bugün için ödeyeceği miktar 4.890 TL iken yeni yılda bu rakam 6.316 TL’ye çıkacak. Askerlik borçlanmasını emeklilik tarihinin yaklaşmasını beklemeden hemen şimdi yapmakta fayda var.   
 
Yurt dışında belli bir dönem çalışmış veya ev hanımı olarak yurtdışında bulunmuş sigortalıların da ellerini çabuk tutmalarında fayda var. Borçlanma bedellerini en az yüzde 30 zamlı ödemek istemiyorlarsa bir an önce SGK’ya başvurmalılar.

kaynak: vatan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751