Namazgah Barajı'nın Temeli Bugün Atılıyor
İSU tarafından Kandıra’ya yapılacak olan Namazgah Barajı’nın temeli, yarın Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Su ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılımı atılacak. Temel atma töreni ile ilgili dün basın açıklaması yapan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, Kandıra’nın 100 yıllık su ihtiyacını karşılayacak projenin 27 milyon liraya mal olacağını ve 2013 yılının Eylül ayında biteceğini söyledi. 
 
KANDIRA’DA SU SORUNU YOK 
Kandıra Namazgah Barajı projesinin içme suyu ve tarımsal sulamaya olan ihtiyaçtan ortaya çıktığını ifade eden Bayram, barajın devreye girmesiyle Kandıra başta olmak üzere İzmit, Derince ve Körfez’de 259 mahalle ve köye kaliteli içme suyu ihtiyacının karşılanacağını söyledi. Kandıra ve 259 köyün 100 yıllık su ihtiyacını karşılayan barajın uzunluğunun 504 metre olduğunu söyleyen Bayram, alanda 450 bin metreküp kazı, 840 bin metreküp dolgu yapacaklarını ve 35 bin metreküp beton kullanacaklarını dile getirdi. Barajın İSU’nun Kandıra’da yaptığı 100 milyon liralık yatırımın yalnızca bir bölümü olduğunu kaydeden Bayram, “17 firmanın katılımı ile 22 milyon 795 bin lira ile ihaleyi İMA mühendislik aldı” dedi. 
 
ENERJİLERİNİ ÜRETECEKLER
Barajın 27 milyon liraya mal edeceklerini söyleyen Bayram, bölgede 2 milyon 232 milyonluk kamulaştırmada yapıldığını kaydetti. Kandıra bölgesinde alt yapı çalışmalarının da devam ettiğini vurgulayan Bayram, özellikle turizm yatırımları için alt yapının mutlaka bitirilmesi gerektiğini kaydetti. Baraj üzerinde enerji santrali de kuracaklarını ifade eden Bayram, santralden yılda 1,9 MW elektrik, 3,03 GWh/yıl enerji elde edeceklerini kaydetti. Santralden 221 bin dolar kazanacaklarını söyleyen Bayram, enerjiyi kendileri kullanarak bu parayı tasarruf yapacaklarını kaydetti. 
 
İKİ YENİ BARAJ YOLDA
Namazgah Barajı dışında yeni su kaynakları arayışı ile ilgili projelerin sorulması üzerine Bayram, Karamürsel’de Avcıdere ve İhsaniye’de DSİ tarafından iki baraj için çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Bayram, Kocaeli’nin öz kaynaklarıyla 2040’a kadar su ihtiyacı karşılayabileceğini, 2040’tan sonra ihtiyaç duyulması halinde bölgesel çözümlere başvuracaklarını ifade etti. POSCO ile İSU arasında bir sözleşme imzalandıklarını, bu sözleşme kapsamında POSCO’ya yıllık 10 milyon metreküp su vereceklerini belirten Bayram, sanayicinin büyük bölümünün  yer altı suyu kullandığını belirtti. Bayram,  “Biz yeryüzündeki kaynakları kullanmalarını istiyoruz. Yer altı suları bizim için bir rezervdir” dedi.  
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.