Patronlar: Önce yasa, sonra imza
 İşveren temsilcileri, asgari ücretin yükseltilmesi karşılığında sağlanacak mali kolaylıkların bir an önce yürürlüğe girmesini isteyerek, “önce düzenleme, sonra imza” mesajı verdi.

Ağır işlerde 1599 TL
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2016’da geçerli olacak asgari ücretin belirlemesi için dün üçüncü kez toplandı. Türk-İş ve TİSK heyetinin katılımıyla Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in başkanlığında gerçekleşen toplantıda, TÜİK’in asgari ücret  hesaplaması paylaşıldı. Buna göre, net asgari ücretin, ağır işlerde 1599 lira, orta ağır işlerde 1427 lira, hafif işlerde ise 1326 lira olması gerektiği belirtildi. 
Edinilen bilgiye göre, işçi temsilcileri toplantıda, asgari ücret için vaat edilen net 1300 liranın 2016 sonuna kadar eksiksiz verilmesi gerektiğini vurguladı. İşverenler ise 1300 liralık asgari ücrete karşılık iş dünyasını rahatlatacak formülün öncelikle gündeme gelmesi gerektiğini belirtti. İşverenler, “Mevcut vergi ve prim sistemiyle gidilirse 1300 liraya imza atamayız. Son toplantıdan önce içimiz rahat etmeli” mesajını iletti. İşveren temsilcileri, teşviklerle ilgili bağlayıcılığı olan düzenlemenin, asgari ücret komisyonu kararından önce çıkarılması gerektiğini belirterek, “Yoksa seçim vaadi olarak söylenenlerin ceremesini biz çekeriz” uyarısında bulundu.
Komisyon, gelecek hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve tarafların programının uygun olduğu bir gün, ya da en geç sonraki hafta içinde dördüncü kez toplanma kararı aldı. Komisyonun yıl sonuna kadar asgari ücretle ilgili karara imza atması gerekiyor. 

Gözler Maliye’de
Dünkü toplantıyla birlikte, asgari ücret karşılığı sağlanacak kolaylıklar konusunda gözler Maliye Bakanlığı’na çevrildi. Ekonomi yönetiminin masasında, SGK işveren payı, işsizlik fonu payı ve asgari geçim indirimi formüllerinden birisiyle işverenin asgari ücret zammı yükünün hafifletilmesi bulunuyor.
 
 
‘Mucize yaratmaya gelmedim’
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı’na atanan Mehmet Selim Bağlı, “Takdir edersiniz ki kimsenin elinde sihirli değnek yoktur. Ben, buraya mucizeler yaratmaya gelmedim” dedi.
Bağlı, düzenlenen törenle Cevdet Ceylan’dan görevi devraldı. Bağlı, “Tek derdim, kurumu daha ileri noktaya taşıyabilir miyiz ve 2023 vizyonuna, Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın gösterdiği hedeflere ulaşmada daha etkili, verimli çalışabilir miyiz?” diye konuştu. 

Kaynak:Milliyet
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817