Şeker, Kırsal Mahalle Muhtarlarıyla Bir Araya Geldi

   Gerçekleştirilen toplantıya Şeker'in Ankara'dan davet ettiği Orman Genel Müdürlüğü Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Daire Başkanı Mesut Güler, Sakarya Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, orman işletme müdürleri, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, ilgili yetkililer, ilçe başkanları ve muhtarlar katıldı.

ORMAN KÖYLÜLERİMİZİN VERİLEN DESTEKLERDEN DAHA FAZLA İSTİFADE ETMELERİ İÇİN ÇABALIYORUZ

   İzmit ve Kandıra'da düzenlenen toplantılarda konuşma yapan AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, kırsal mahallelerden gelen kadastro ve çiftçi kayıt sistemine ilişkin yaşanan sorunlar hakkında değerlendirmede bulunurken Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çiftçilere ve köylülere vermiş olduğu destekler hakkında bilgi verdi. Şeker, yapmış olduğu konuşmada;

   "Gazi Meclis'in yasama faaliyetlerine 1 Ekim tarihine kadar ara vermesiyle birlikte arazide yapmış olduğumuz çalışmalara yoğunluk verdik. Yapmış olduğumuz kırsal mahalle ziyaretlerinde Orman köylülerimizin ORKÖY’ün sağladığı desteklerden yeteri kadar bilgi sahibi olmadıklarını ve bu desteklerden istenilen oranda istifade etmediklerini gördük.

   Orman köylülerimizin ORKÖY’ün sağladığı desteklerden azami derecede istifade etmeleri için  bir bilgilendirmeye ihtiyaç olduğunu gördüğümüz için  Orman Genel Müdürlüğü ORKÖY Daire Başkanımız Mesut Güler'i, Sakarya Orman Bölge Müdürümüz Ziya Polat'ı ve konu ile ilgili yetkilileri ilimize davet edip bir bilgilendirme toplantısı yapmaya karar verdik. Bugün ilk bilgilendirme toplantımızı İzmit, Gebze, Dilovası, Körfez, Kartepe, Başiskele, Gölcük ve Karamürsel ilçelerimizin kırsal mahalle muhtarlarımızla İzmit’te yapıyoruz, öğleden sonra da Kandıra’da kırsal mahalle muhtarlarımızla bilgilendirme toplantımızı yapacağız."

ORKÖY'ÜN VERMİŞ OLDUĞU DESTEKLER FAİZSİZ VE BİR KISMI HİBE  

   "Ülkemizde; 30 büyükşehirde 10.661 orman mahallesi, 51 ilde 12.485 orman köyü, toplamda ise 23.146 orman köyü/mahallesinde 7 milyon vatandaşımız yaşamakta.

   2021 yılında yaklaşık 354 milyon TL’lik destek verilirken, 2022’de bu destek 500 milyon TL’nin üzerine çıkarıldı. Verilen ORKÖY desteklerini ferdi destekler, kooperatif destekleri ve dış kaynaklı proje destekleri şeklinde ifade edebiliriz.

   Köylerde elektrik tesisatlarının yenilenmesinden dış cephe mantolamaya (Isı yalıtımı için), güneş enerjisi su ısıtma sisteminden orman envaline yönelik araç gereç alımına, süt hayvanı alımından fenni arıcılığa, bitkisel tarım kredilerden kültür mantarcılığına, seracılık, meyvecilik, bağcılık vb. gibi projeler. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinden, ev hanımları için mikro krediye kadar birçok alanda desteklemeler yapılıyor. Orman köylülerine verilen desteklerin %20’si hibe kalanı faizsiz 3-5 yıl vadeli hattı bazı projelerde iki üç yıl geri ödemesiz. Sosyal nitelikli ferdi destekler, faizsiz, proje türüne göre 3-5 yıl arası ödeme planlı ve %20'si hibe olmak üzere verilmekte. Ekonomik nitelikli ferdi destekler ise proje türüne göre 1-4 yıl arası geri ödemesiz olmak üzere faizsiz, 3-7 yıl vadeli, %20'si hibe olmak üzere verilmektedir.

86 KÖYÜMÜZDE DOĞAL GAZ VAR ISI YALITIM DESTEĞİ ÖNEMLİ

   Kocaeli'de toplam 86 kırsal mahallede doğalgazın olduğunu belirten Şeker;

"Bu durum büyük bir nimet. Bazı illerde ilçe merkezlerinde dahi doğalgaz yokken bizim 86 kırsal mahallemizde doğal gaz mevcut. Fakat kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın evleri ısı yalıtımlı olmadığı için ısınamadıklarını ifade edip ilave yakacak odun talebinde bulunuyorlar. Aslında buna gerek yok. Isınmada da doğal gaz kullanılmalı bunun içinde isı yalıtım (Mantolama) desteğinden istifade edilmeli bu konuda bizde her türlü desteği halkımıza vereceğiz.

   Tarım ve Orman Bakanlığımızın evlerin yalıtımı dahil olmak üzere birçok desteklemeleri var. Bu destekleri koordine etmek üzere kurulan Orman ve Köy İlişkileri Daire Başkanlığı(ORKÖY), ormanların korunması, geliştirilmesi amacıyla orman köylüsünü sosyo ekonomik projelerle destekliyor. Geliştirilen projelerle birlikte vatandaşlarımızın yaşam kalitesini arttırılıyor, ormanlar üzerinde olan olumsuz baskıyı azaltılıyor, ormanların sürdürülebilir yönetimini sağlayarak istihdama katkı sağlayıp köyden kente göçü bir nebze de olsa önlenebiliyor. 2003-2021 yılları arasında 255.629 aileye 5 milyar 700 milyon TL destekleme kredisi verildi.

   Bu sebeplerden dolayı ORKÖY'ün vermiş olduğu desteklemeleri başta muhtarlarımız olmak üzere tüm vatandaşlarımıza iyi anlatmamız gerekiyor."

KOCAELİ'DE VERİLEN ORKÖY DESTEKLERİ 

   “Kocaeli'de ORKÖY'ün vermiş olduğu desteklerden bahsedecek olursak;

2018 yılında 67 aileye 2.873.130 TL, 2019 yılında 102 aileye 3.734.951 TL, 2020 yılında 185 aileye 6.029.800 TL, 2021 yılında 214 aileye 6.000.033 TL, 2022 yılında Ağustos ayı itibari ile 7.010.990 TL destek verilmiştir."

EV HANIMLARINA POZİTİF AYRIMCILIK

   "ORKÖY'ün vermiş olduğu ferdi kredilerden faydalanmak için; kişinin son bir yıldır köyünde ikamet etmesi, kişinin kendisi ve eşinin esnaf, memur veya herhangi bir kamu kurumunda daimi işçi olmaması gerekiyor.

   ORKÖY’ün verdiği destekler arasında orman köyü statüsündeki mahallelerimizde yaşayan ev hanımlarına pozitif ayrımcılık yapılıyor. Ev hanımları yapmayı düşündükleri bir proje için müracaat etmeleri halinde %20’si hibe, faizsiz ve 3-5 yıl vadeli 18 bin TL’ye kadar destek sağlanıyor.”

TARIMSAL DESTEK ALAMAYANLARA MÜJDE

   “Öncelikle kırsal mahallelerde çiftçilerimizle yaptığımız sohbetlerde intikal işlemleri yapılamadığı için tapunun büyüklerin (babaların, dedelerin vs.) üzerinde olması nedeniyle tarımsal desteklemelerden faydalanamadıklarını ifade ediyorlardı. Konu hakkında bakanlıkla yaptığımız görüşmeler sonucunda 23 Eylül'de Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği’inde yapılan değişiklikle bu problem de çözülmüş oldu.

 Tarım arazisini işleyen çiftçinin bu arazide kendine ait hissesi olması durumunda hissedarlarla yapılmış kira sözleşmesi veya muvafakatname ile ÇKS kaydını yaptırabilecek.

Tapusu olmayıp da uzun zaman sonucu fiili kullanım durumu oluşmuş, hissedar oldukları ya da olmadıkları tarım arazileri için fiili kullanım taahhütnamesi ile müracaat ederek ÇKS’ye kaydını yaptırabilecek. Böylece fiili olarak tarımsal faaliyette bulunup desteklemelerden faydalanmayan çiftçilerimiz, bundan sonra desteklemelerden faydalanabilecek.”

TEŞEKKÜR EDİYORUM

   "Yapmış olduğum davet üzerine Kocaeli'ne gelerek kırsal mahallelerinin muhtarlarını bilgilendiren Orman Genel Müdürlüğü Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) Daire Başkanı Mesut Güler'e, Sakarya Orman Bölge Müdürü Ziya Polat'a, ilgili yetkililere ve yapılan toplantılara katılan muhtarlarımıza teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817