Sakarya'da geçtiğimiz yıl nisan ayında Ormana bırakılan 5 bin adet 'Calosoma Syhyepahta' türü böcek, 5 bin 800 dönümlük bir alanda çam kese böceğiyle başarılı bir şekilde mücadele etti. Çam kese böceğiyle beslenen yırtıcı Calosoma böcekleri, tırtıl türü böcekleri yiyerek binlerce çam ağacı kurumaktan kurtardı. Çam ağaçları üzerindeki beyaz, pamuksu tırtıl keseleriyle kendini gösteren çam kese böcekleri, bu ağaçlarının en büyük düşmanları arasında yer alıyor. Ağaçlarda boy büyümesi ve hacim kaybına neden olan çam kese böceği zamanla ağacı kurutarak öldürüyor, orman yangınlarından bile fazla zarar veriyor.
"Terminatör Böcekler" Doğayla Buluştu
"Terminatör Böcekler" Doğayla Buluştu
Meydan Editorİzmit Orman İşletme Müdürlüğü tarafından orman zararlıları ile mücadele projesi kapsamında çam ağaçları zarar veren çam kese böceklerini yiyen Calosoma, yani terminatör böcekler doğaya bırakıldı
ORMAN İşletme Bölge Müdürlüğü, geçen yıl Sakarya’da başlattığı projeyi ilimizde sürdürdü. Çam ağaçlarına büyük zarar veren çam kese böceğine karşı laboratuar ortamında 7 bin 500 yırtıcı böcek lavrası yetiştirildi. Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz, İzmit Orman İşletme Müdürü Fahri Sönmezoğlu ile müdür yardımcıları ve bölge şeflerinin katılımı ile, üretilen böcek lavraları İzmit İlçesi Yassıbağ Köyü’nde 150 dönümlük bir arazide kazılmış hendeklere bırakıldı.
Yorumlar