Kategoriler

Meydan

Gölcük Somut Olmayan Kültür Mirası Kitabı Basılıyor

Kocaeli Üniversitesi, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi ortaklığıyla yürütülen Gölcük Vizyon 2023 Projesi’nin uygulamaya geçirilen ilk projesi olan Gölcük Kent Kimliği ve Aidiyeti Projesi, II. dönemini tamamlarken Kraliçe Olbia’dan Sultan Anne’ye Geçmişten Günümüze Gölcük’te Kadın kitabından sonra Gölcük Somut Olmayan Kültür Mirası kitabını Gölcüklülere armağan ediyor.

Şu an baskıda olan ve çok yakında Gölcüklülerle buluşacak olan kitapla ilgili projenin Gölük Kent Konseyi koordinatörü Muhtarlar Derneği Bilge Saral şu bilgileri verdi:

Gölcük Somut Olmayan Kültür Mirası kitabı, adından anlaşılacağı gibi Gölcüğün somut olmayan kültür mirasının yazılı bir dökümüdür. Bu döküm için Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim elemanlarından Tülin Bozkurt Cengiz başkanlığındaki bir ekiple birlikte Gölcük köylerinde iki yıl boyunca araştırma yaptık. Kentin kaybolmaya yüz tutmuş kültürel mirasını ortaya çıkarmaya çalıştık. Ortaya çıkan sonuç muhteşemdi. Artık kentimizin düğün, doğum ve ölüm gibi geçiş dönemlerinden, halk yazınına, hayvan bitki sağaltmadan çocuk oyunlarına, yemek kültürüne kadar kültür mirasını anlatan bir kitabı vardı. Bu çalışmanın ve bu kitabın değeri yıllar geçtikçe daha iyi anlaşılacaktır.”

Gölcük Somut Olmayan Kültür Mirası kitabının ortaya çıkmasını sağlayan Gölcük Kent Kimliği ve Aidiyeti Projesi’nin Üniversite ve Belediye ile birlikte üçayağından biri olduğu için çok mutlu olduğunu ifade eden Saral, hem proje hem de projenin üçüncü çalışması olacak olan Tarihte Gölcük  kitabı  hakkında da önbilgiler verdi:

Gölcük Kent Kimliği ve Aidiyeti Projesi, kentimizin kimliğini oluşturan kültür, tarih ve doğa envanterini ortaya çıkarmak amacıyla hayata geçirildi. Bu projeyle birlikte hareket eden, projeden haberdar olan herkes, yaşadığı kenti sorgulamaya başladı. Yaşadığımız kenti ne kadar tanıyorduk. Çalışmalar ilerledikçe kentimizin tarihsel ve kültürel birikiminden ne kadar habersiz olduğumuzu anladık. Gölcük Belediyesi tarafından kurulan Gölcük Kültürel Miras Ofisi’nde çalışmalara başladık. Üniversitemizin rehberliğinde kentimizin tarihi ve kültürel mirasını kayıt altına almak için yollara düştük, köy köy; ev ev; kapı kapı dolaştık. Yazılı, görsel ulaşabildiğimiz her belgeyi topladık, yaşlılarımızın belleklerini yokladık. Sonuç olarak ortaya Gölcük Somut Olmayan Kültür Mirası kitabı çıktı.

Bu kitaptan sonra kentimizin tarihin anlatılacağı yeni bir çalışmaya başlamayı planlıyoruz. Aslında bu çalışmanın alt yapısı büyük oranda tamamlanmış durumda. Şimdilik, Gölcük’te Kadın ve Somut Olmayan Kültür Mirası kitaplarından sonra üçlemenin en sürprizli kitabı olacağı bilgisini veriyorum ve Gölcük kentinde yaşayan herkese bu çalışmaya destek olması için çağrıda bulunuyorum dedi.

 

 

 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
9 Kez Görüntülendi.
Üzerinden 53 Sikke Çıktı
GÜNDEM
11 Kez Görüntülendi.
YHT’nin Sivas’a Yapılan İlk Direkt Seferine Selvi de Katıldı
GÜNDEM
10 Kez Görüntülendi.
Başkan Söğüt, “Ortak Akılla Yönetmeye Devam Edeceğiz”
GÜNDEM
10 Kez Görüntülendi.
Hıdırellez Bayramı, Kocaeli’de Ritüellerle Kutlandı
GÜNDEM
22 Kez Görüntülendi.
BAŞKAN SÖĞÜT, “KÖRFEZ İÇİN GECE-GÜNDÜZ ÇALIŞACAĞIZ”
GÜNDEM
6 Kez Görüntülendi.
Yanan Çöp Konteynerine Zabıta Müdahale Etti
GÜNDEM
12 Kez Görüntülendi.
Profesyonel Danışmanlık Merkezi Derince’de Hizmete Açıldı
GÜNDEM
6 Kez Görüntülendi.
İYİ Parti’de Yönetimler Yeniden Yapılandırılacak
GÜNDEM
13 Kez Görüntülendi.
CANLARINI HİÇE SAYIP MOTOSİKLETE 5 KİŞİ BİNDİLER
GÜNDEM
15 Kez Görüntülendi.
DÜNYANIN GÖZÜ BU TATBİKATTA OLACAK