Kategoriler

Meydan

Biyogazın enerjisi ulusal şebekeye ulaştı

Son yıllarda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yatırımlar sayesinde atık yönetimi sektörünün lider kuruluşu haline gelen İZAYDAŞ, alternatif enerji kaynakları konusunda da öncü rol üstlenmeye devam ediyor. Yakma tesisi, rüzgâr türbini ve evsel atık depolama alanlarındaki çöp gazından enerji üretimlerine devam eden İZAYDAŞ, biyogaz tesisi ile ürettiği enerjiyi ulusal şebekeye vermeye başladı

 

BAKANLIK ONAY VERDİ

Bitkisel ve hayvansal atıkların değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılmasını hedefleyen biyogaz projesinde, üretilen elektriğin ulusal şebekeye satışı başlamamıştı. Biyogazdan üretilen elektriğin ulusal şebekeye verilmesi için ilk olarak EPDK’dan 10 yıl geçerli lisans alınırken, ekim ayının son gününde de tesisin geçici kabulü gerçekleştirildi. Geçici kabul için İZAYDAŞ’a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TEİAŞ ve TÜBİTAK-MAM yetkilileri, İZAYDAŞ ve müşavir firma temsilcileriyle birlikte biyogaz projesinde çeşitli test ve kontroller gerçekleştirdi. Yapılan işlemlerin ardından biyogaz tesisinde üretilen elektriğin ulusal şebekeye verilmesi konusunda onay verildi, gerekli imzalar atıldı.

 

AR-GE PROJESİ

Ürettiği elektriği ulusal şebekeye vermeye başlayan Biyogaz projesi, 2007 yılında start aldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK MAM, Kocaeli Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi’nin imzaladığı protokolle başlayan çalışmalar, 2011 yılında tamamlandı. AR-GE projesi olması nedeniyle hayata geçirilmesi dört yıl süren proje, geçen yıl itibariyle başlayan test süreçlerini de başarıyla tamamladı.

 

ELEKTRİK VE GÜBRE

Bitkisel ve hayvansal atıklardan elektrik ve kaliteli gübre elde edilmesini hedefleyen tesiste hammadde olarak;  kentin dört bir yanındaki yeşil alanlardan kesilen çimler, Büyükşehir Belediyesi Mezbahasından gelen işkembe içi atıklar, hallerden gelen sebze ve meyve atıkları, büyükbaş ve tavuk gübreleri kullanılıyor. Bu organik atıklar oksijensiz ortamda bakteriler yoluyla çürütülerek biyogaz oluşturuluyor. Toplanan biyogazdan saatte 330 kW elektrik üretilebiliyor. Biyogaz üretiminden sonra ortaya çıkan katı ve sıvı maddeler ise kaliteli organik gübre olarak değerlendiriliyor.

 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
13 Kez Görüntülendi.
Umre Götürmek Vaadiyle 10 Milyon Tl Dolandırdıkları İddia Edilen Şüpheliler Tutuklandı
GÜNDEM
10 Kez Görüntülendi.
Kına Gecesi Geleneği Yaşatıldı
GÜNDEM
12 Kez Görüntülendi.
Evsiz Vatandaşı Büyükşehir Kucakladı
GÜNDEM
9 Kez Görüntülendi.
Çayırova Belediyesi, Yarı Final İçin Gaziantep Deplasmanında
GÜNDEM
7 Kez Görüntülendi.
İZMİT KÖRFEZİ'NE TEKNE İLE AÇILAN 3 KİŞİ MAHSUR KALDI
GÜNDEM
7 Kez Görüntülendi.
BANKADA 2 MÜŞTERİ ARASINDA BIÇAKLI KAVGA: 1 YARALI
GÜNDEM
9 Kez Görüntülendi.
KOCAELİ'DE 5 EVİ SOYAN 2 KADIN YAKALANDI
GÜNDEM
93 Kez Görüntülendi.
KOCAELİ'DE RÜZGAR DENİZİ TAŞIRDI, YAĞMUR TRAFİĞİ FELÇ ETTİ
GÜNDEM
7 Kez Görüntülendi.
Kartepe Mayıs Ayı Meclis Toplantısı
GÜNDEM
59 Kez Görüntülendi.
​​​​​​​Fenerbahçeliler, Kulüp Yöneticilerine Konuk Oldu