Kategoriler

Meydan

“Türkiye’nin Alibaba’sı Kocaeli’den doğdu”

Kocaeli Sanayi Odası Meclis üyesi olan girişimci Kadir Decdeli’nin oluşturduğu “Sosyal Ticaret Ağı” büyük ilgi görüyor. Deccleli içerisinde elektronik ticaret yapılabilen, sosyal paylaşım sitesi, ürün arama motoru, insan kaynakları uygulaması olan ve üye firmalara ait bir nevi küçük internet siteleri barındıran sosyal ticaret ağı kurdu.


Kocaeli Sanayi Odası (KSO) meclis üyesi, proje kurucularından Kadir Decdeli, KSO ''Çözüm Merkezi'' projesi olarak yaklaşık 2 yıl süren çalışmanın ardından test aşaması tamamlanan ''GlobalPiyasa.com''un faaliyete geçtiğini ifade etti.

 

Decdeli, yaygın olarak kullanılan sosyal paylaşım sitelerine ek olarak kariyer kısmını ilave ettiklerini, gelişmiş bir insan kaynakları yönetim paneli bulunduğunu belirterek, sistemde iş ilanları aranabileceğini, sosyal gruplar, belge paylaşımı gibi özelliklerin bulunduğunu, ticari bölümde ise binlerce ürün aranarak, toptan ya da perakende alışveriş yapılabileceğini bildirdi.

 

Sistemin Türkiye'deki 2 milyon şirket, 200 milyona yakın da bireysel üyeyi destekleyebildiğini anlatarak, bunun dünyada örneği olmayan bir uygulama olduğunu kaydetti.

 

Decdeli, Türkiye'deki tüm üretici ve toptancıları kapsayan bir elektronik ticaret ağının burada üreticiden doğrudan tüketiciye, üreticiden, üreticiye, şirketten şirkete toptan satışının da gerçekleştirilebildiklerini dile getirerek, ''Toptan satış kanalları var. Amacımız, tek bir protokolle tüm firmaları aynı ticari ortamda, network'de buluşturmak. Bu Çin'in alibaba.com'una benzetilebilir, Avrupa'daki bazı sitelere benzetilebilir.''

 

Türkiye'de firmaların özellikle internet tabanlı teknolojilere çok yakın olmadığını ifade eden Decdeli, pazarlama ve dış pazarlara açılmaya yönelik sıkıntıların bulunduğunu, onaylı üretici firmalara ulaşmakta da sıkıntı çektiklerini bildirdi.

 

Decdeli, hangi firmanın, hangi ürünü ürettiğinin saptanmasının da firmalar için önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

 

''Sistemin kuruluş fikri, KSO'da meclis toplantısında gündeme gelen bir konu üzerine gelişti, Kocaeli'de bir fabrika, aradığı az bulunur teknolojik ürünü Brezilya'dan ithal etti. Aradan aylar geçtikten sonra aradıkları ürünün komşu fabrikada bulunduğunun anlaşılması üzerine bu iş fikri doğdu.''

 

Bir taraftan ürünlerin erişilebilir olmasını planlarken, o ürünleri üreten firmaların da erişilebilir olmasını planlayarak bir veri tabanı oluşturmak istediklerini vurgulayan Decdeli, bu ticari ağın oluşturulması için uzun aylar ciddi teorik çalışmalar yaptıklarını anlattı.

 

Decdeli, yüz binlerce firmanın binlerce ürününün teknik sayfaları yoluyla paylaşım olanakları, aynı zamanda firmaların kredi kartı kullanarak birbirleriyle toptan alışverişi, isteyen firmaların ürünlerini perakende satışa sunmalarını planladıklarını kaydetti.

 

Platformun, Türkçe'nin yanı sıra İngilizce ve Rusça olarak çalıştığını, bazı modüllerden faydalanarak 1-2 ay içinde tüm dillerde çalışır hale getirileceğini vurgulayan Decdeli, şöyle devam etti:

 

''Türkiye tabanlı, Türkiye kaynaklı dünyadaki ilk sosyal ticaret platformunu Kocaeli Sanayi Odası 'Çözüm Merkezi' projesi olarak yayın hayatına soktuk. Türk firmaları bilgi teknolojilerinde istenilen performansı henüz gösteremiyor. Ticaret ve sanayi odaları yoluyla ülke genelinde bir kampanya ile firmaların öncelikle ihracata yönelik ürünlerini sisteme girmeleri, odalar kanalıyla onlara eğitim verilmesi ve Türkiye'nin Çin'in alibaba.com'u gibi kendi arama motorunu, ürün arama motorunu gündeme alması temel arzumuzdur. Şimdiye kadar 4 milyon dolarlık harcama yaptık. 2013'te büyük atılım gerçekleştireceği düşüncesindeyiz. Şimdiden de ilişkide bulunduğumuz firmalar ciddi talep gösteriyor ve memnun kalıyorlar.''

 

GÜVENLİ ALIŞVERİŞ

Kadir Decdeli, sistemin iki yönlü olduğunu, sosyal üyelerin tamamen bedelsiz olarak üye olabildiğini anlatarak, ''Facebook'u nasıl kullanıyorlarsa buraya da üye olabilir, burada ürün arayıp, ürün satın alabilir. Ürünleri birbirleriyle paylaşabilirler. Uygun fiyatlı, kaliteli ürünleri onaylı üreticilerden alma imkanına sahip olurlar'' ifadelerini kullandı.

 

Fabrikalar adına satın almacıların da ücretsiz olarak sisteme üye olabildiklerine işaret eden Decdeli, şunları kaydetti:

 

''Firmalardan teklif alıp, teklif yayınlayabilirler. İhale açmış gibi teklifler toplanabilir. Pek çok satış sitesinde olduğu gibi insanların 'nick name'ler adı altında ürün satmasını tasvip etmiyoruz. 'Referanslı olması gerekir' diye düşünüyoruz ve böyle bir planlama yaptık. Bilinen, adresi ve telefon numarası belli olan firmaların ürünlerini yayınlamayı hedefledik. Firmalar belli bir adede kadar ürünü bedelsiz yayınlayabilirler. Firmalar, üniversiteler ciddi para harcadıkları anket uygulamalarını bedelsiz yapabilir. Sisteme çok büyük firmalar da girebilir, evinde sanat çalışması yapan, el işi, organik ürünler üreten küçük firmalar, hatta ev kadınları bile girebilir.''


Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
14 Kez Görüntülendi.
Yerde Yuvarlanması Tepki Çeken AK Partili Meclis Üyesi Görevinden İstifa Etti
GÜNDEM
9 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir, Leyleklerin Yuvasını Yıkılmaktan Kurtardı
GÜNDEM
47 Kez Görüntülendi.
Esra Muti Keleş’ten Bir Şampiyonluk Daha
GÜNDEM
14 Kez Görüntülendi.
Sahte İlanlarla 52 Milyonluk Vurgun Yapan 44 Şüpheli Tutuklandı
GÜNDEM
8 Kez Görüntülendi.
ENGELSİZ YAŞAMIN MERKEZİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
GÜNDEM
13 Kez Görüntülendi.
KENT KONSEYİ VE STK’LAR BAŞKAN SÖĞÜT’Ü KUTLADI
GÜNDEM
12 Kez Görüntülendi.
AHIRDA ÇIKAN YANGINDA 4 BÜYÜKBAŞ TELEF OLDU
GÜNDEM
5 Kez Görüntülendi.
SİLAHI TEMİZLERKEN KENDİNİ VURDU
GÜNDEM
8 Kez Görüntülendi.
30 TON BENZİN YÜKLÜ TANKERİN KAZA ANI KAMERAYA YANSIDI
GÜNDEM
9 Kez Görüntülendi.
Taşköprü Kültür Evi’nde Çalışmalar Sürüyor