Kategoriler

Meydan

Kredide eş izni zorunluluğu kalkıyor

İktidar, Meclis'e gönderilen Torba Yasası'nda yeni Borçlar Kanunu’yla getirdiği ve kredi kullanırken eşin iznini zorunlu tutan düzenlemeyi kaldırıyor. İş adamlarının yakınmalarını dikkate alan iktidar, düzenleme yapmak zorunda kaldı.

  Düzenlemenin “aile bütünlüğü” konusunu esas alarak getirdiği bu düzenleme kredi kullanan kişilerin herhangi bir borç ilişkisine kefil olmaları gerektiğinde eşinin ‘olur’ vermesini zorunlu tutuyordu. Ancak iş aleminden gelen şikayetler üzerine bu hükmün ticari hayatı tıkadığını tespit eden Hükümet, önceki gün Meclis’e sunulan Torba Yasa’ya bunu kaldıracak bir hüküm ekledi. Söz konusu değişikliğin de yer aldığı Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 65 maddeden oluşuyor. Tasarının 58. maddesinde bu düzenleme yer alıyor.

Yapılan düzenlemede, “Ticaret siciline kayıtlı ticari işletmenin sahibi veya ticaret şirketinin ortak ya da yöneticisi tarafından işletme veya şirketle ilgili olarak verilecek kefaletler, esnaf ve sanatkar tarafından mesleki faaliyetiyle ilgili olarak verilecek kefaletler ve 27 aralık 2006 tarihli kamu bankaları tarafından yürütülen faiz destekli kredi kullandırılmasına dair kanun kapsamında kullanılacak kredilerde kefaletler için eşin rızası aranmaz” deniliyor.

Düzenleme gerekçesinde, eşin rızasının aranması zorunluluğunun kaldırılmasıyla, ticari hayatın doğal akışını kolaylaştırmanın hedeflendiği vurgulanıyor. İşadamları hükümete, bu zorunlulukla ticari hayatın tıkandığı şikayetlerini iletmişlerdi.

Düzenleme sadece ticari işletmelerin ticari kredi ve kefaletlerini kapsıyor. Bu haliyle yasalaşması halinde, ‘eşin rızasının aranması’, zorunluluğu konut gibi ticari olmayan kredilerde devam edecek.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
10 Kez Görüntülendi.
Yavuz Çifti, ÖNEM Projesi Kapsamında Çocuklarla Bir Araya Geldiler
GÜNDEM
8 Kez Görüntülendi.
Sevindikli’de Gönüllü Eller 30 Kilo Atık Topladı
GÜNDEM
12 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir’den Resmi Yazışma Kuralları Eğitimi
GÜNDEM
18 Kez Görüntülendi.
Allak, Belediye Başkanı Ömeroğlu’nu Ağırladı
GÜNDEM
18 Kez Görüntülendi.
Kahveci’nin Sporcuları 7 Madalya Birden Getirdi
GÜNDEM
48 Kez Görüntülendi.
İşadamının Feci Ölümü Güvenlik Kamerasında
GÜNDEM
16 Kez Görüntülendi.
Söğüt, Eski İl Başkanı Ellibeş’i Ağırladı
GÜNDEM
9 Kez Görüntülendi.
Gölcük Belediyesi Çocuklara Çevre Bilinci Aşıladı
GÜNDEM
11 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir’in “Çiftçi Şenliği” Başlıyor
GÜNDEM
16 Kez Görüntülendi.
Başkan Gökçe: Çenesuyu Hak Ettiği Değeri Kazanacak