Kategoriler

Meydan

9 Şubat Sigarayı Bırakma Gününde Merak Edilenler

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Rumeysa  Şahin, “9 Şubat Sigara Bırakma Günü”  hakkında merak edilenleri cevapladı.

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Hekimi Uzm. Dr. Rumeysa  Şahin, “9 Şubat Sigara Bırakma Günü”  hakkında merak edilenleri cevapladı.

Sigara 7000’den fazla kimyasal madde içeriyor ve tepeden tırnağa tüm vücudumuzu etkiliyor, kalp krizi, KOAH ve akciğer kanseri gibi hayatı tehdit eden hastalıkların başlıca sebebi sigara ve tütün ürünleri. Ayrıca tütün ürünleri sindirim sistemini, sinir sistemini, ruh sağlığını, üreme sağlığını, anne karnında çocuk gelişimini, cilt sağlığını da olumsuz etkiliyor. Yine astım, KOAH gibi solunumsal hastalığınız varsa tütün kullanımı hastalığın alevlenmesine neden oluyor.

Sigara sadece içenleri değil, kişinin etrafında sevdiklerini de etkiliyor. Pasif içicilik özellikle çocuklarda enfeksiyon ve astım riskini artırıyor

Sigara ve sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden her yıl dünyada 8 milyon kişi, ülkemizde 120.000 kişi hayatını kaybediyor ve sigara tüm ölüm sebeplerinin üçte birini oluşturuyor. Dolayısıyla sigaradan başta kendimiz sonra sevdiklerimiz için vazgeçmemiz gerekiyor, diyerek konuşmasına Sigarayı bırakma hakkında merak edilenleri yanıtlayarak devam etti.

Sigarayı bırakmada ilk adım ne olmalı?  

“Sigarayı bırakmayı gerçekten istemek” olmalı.

Sağlık Bakanlığımızın geliştirdiği sigara bırakma polikliniğimiz var. 182 den veya MHRS üzerinden bu polikliniklere randevu alarak başvurabilirsiniz. Polikliniğe başvurularda sigara üzerine küçük bir sohbet edip gerekli gördüğümüz tetkiklerin istemini yapıyoruz. Sonrasında uygun tedavi seçeneklerini konuşup birlikte karar alıyoruz çünkü burada hastanın bizimle işbirliği yapması ve tedaviye uyumu şarttır.

Peki, sigarayı bıraktığımızda vücudumuzda ne gibi değişiklikler oluyor?

20 dakika sonra kalp hızı normale dönüyor. 48 saat sonra bir tat ve koku duyusu düzeliyor. Yaklaşık 3 ay sonra kalp krizi riski azalmaya başlıyor. 1 ay sonra nefes darlığı ve öksürükte azalma başlıyor. 1 yıl sonra kalp ve damar hastalığı riski yarıya düşüyor. 5 yıl sonra inme riski azalıyor. Akciğerin toparlanması 11 yıl sürüyor. 15 yıl sonra da kalp hastalığı riski oldukça azalıyor. Hemen hemen hiç sigara içmemiş gibi oluyor.

Tabi bunlar olumlu durumlar. Bir de yoksunluk belirtileri var. Hastalar en sık baş ağrısı, sinirlilik, iştah artışı ve konsantrasyon kaybından şikayet ediyor. Ancak emin olabilirsiniz bu durumlar geçici. Kriz anını yönetmek için çeşitli aktivitelerden, çevremizden veya nikotin sakızı gibi yöntemlerden faydalanabiliriz. Yapmamamız gereken şey ise elektronik sigaraya sarılmak. Yine özellikle uzun süre sigara içen hastalarda bıraktıktan sonra vücudun bir tepkisi olarak öksürük, ağızda yaralar görülebiliyor. Bunlar da geçici ve polikliniğe geldiğinizde bu durumları ve çözümlerini konuşuyoruz, dedi.

 “Sağlıkla kalın ve kendi nefesiniz olun” açıklamasında bulunarak Uzm. Dr. Rumeysa Şahin sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
18 Kez Görüntülendi.
Kocaeli'de Çıkan Orman Yangını Büyüyor
GÜNDEM
5 Kez Görüntülendi.
Türkiye’nin En Büyük Çimento Markası Zirvedeki Yerini Koruyor
GÜNDEM
6 Kez Görüntülendi.
Kartepe Belediyespor Yüzme Takımından Milli Takıma 2 Sporcu
GÜNDEM
16 Kez Görüntülendi.
Başkan Söğüt, Körfezli Hacılarla Bir Araya Geldi
GÜNDEM
6 Kez Görüntülendi.
Yaz Tatiline At Üstünde ‘Merhaba’ Dediler
GÜNDEM
13 Kez Görüntülendi.
İzmit’in Kalbi Bu Meydanda Atıyor
GÜNDEM
8 Kez Görüntülendi.
Gölcük Meslek Yüksekokulu'ndan Erasmus Başarısı
GÜNDEM
7 Kez Görüntülendi.
Yol Çizgileri İle Ulaşım Güvenli Hale Geliyor
GÜNDEM
8 Kez Görüntülendi.
Dilovası Belediyesi Temmuz Meclis Toplantısı Yapıldı
GÜNDEM
7 Kez Görüntülendi.
Kartepe Yaz Spor Okulları Sezonu Açıyor