Kategoriler

Meydan

KOBİ’LERDE FINANSAL PLANLAMA VE ONEMİ

Sevgili Okurlar;

Bugünkü yazımda İşletmelerde Finansal Planlama kavramına ve bu kavramın şirketler açısından önemine ve ihtiyaç duyulma sebeplerine değinmek istiyorum.

Özellikle günümüz ticari ilişkilerinde, işletmeler / firmalar / kuruluşlar için hızlı hareket etmek ve bu hız ile birlikte finansal açıdan doğru kararlar verebilmek önem arz etmektedir. İşletmenin varlık nedeni KAR yaratmak ve yaratılan bu karin sürdürebilirliğini sağlamaktır. Bu amaca hizmet edecek şekilde parasal anlamda bir takip sistemi oluşturulması ve bunun uygulanması ilerde firma adına doğabilecek sorunlara karşı önceden önlem alabilme adına gereklidir.

Kar yaratmanın parametreleri bellidir. 

Kaliteli bir üretim süreci, 
Düzgün satın alma uygulamaları, 
Satış kanallarının açıklığı,  
Firmanın finansal performansının izlenebilirliği, 
Bilgi birikim ve deneyim yönünden yetişmiş personel 

bunlardan sadece birkaçıdır. 

Peki, Finansal Planlama Kavramı Nedir?

Finansal Planlama kısaca; “işletmelerin faaliyetleri sırasında ortaya çıkabilecek veya gerçekleşebilecek her türü fon giriş ve çıkışlarının önceden bağlı bir programa bağlanıp izlenerek, nakit çıkışlarının, hem tutar hem de zaman açısından uyumlaştırılarak optimal likiditenin firmada oluşmasını sağlamak ve bunun sürdürülebilirliğine yönelik çalışmalar” bütünü olarak tanımlanabilir.

İşletme açısından, parasal sonuca yönelik bir çalışma ve yöntem olduğu için üzerinde önemle durulması gerekir. 

Finansal Planlama çalışmaları esnasında;

Kaynakların etkin kullanılması sağlanır,
Departmanlar arasında koordinasyon ve bilgi akışı kolaylaşır,
Finansal açısından risk ve fırsatlar belirlenerek şirketin gelecek kararlarının alınmasında yardımcı olur,
Prosedürler ve standartların oluşturulmasına yardımcı olur, şirket politikaları ile uyumluluğu sağlamayı amaçlar,
Sözel hedefler, sayısal verilere dönüştürülerek ölçülebilir analizler yapılmasına olanak sağlar.
Tüm işletme adına parasal farkındalığın arttırılmasına yardımcı olur.

İşletme çeşitli ürün grupları ve mamuller üretebilir. Üretilen bu mamullerin özellikleri, pazarlanabilirliği, satılabilirliği, firmanın bilinirlik gücü de ek olarak Finansal Planlama yapılırken göz önüne alınması gereken unsurlardır.

Sonuç;

Finansal Planlama özellikle hızlı büyüme gösteren şirketler açısından son derece dikkatle değerlendirilmeli, şirket yöneticilerin gözetimi altında takip edilmelidir. Satıcıların durumları, vergisel değişiklikler, faaliyet gösterilen iş kolundaki rekabet, piyasa şartları, ülke ve dünya ekonomisindeki finansal veriler ve göstergeler ışığında planlama şirketler için daha etkin bir fon akışının yaratılmasına olanak sağlayacaktır. 

Özellikle kriz dönemlerinde yaşanan sıkıntıların önüne geçilmesi ve doğru stratejik kararların alınması açısından parasal bir takip sistemi olan Finansal Planlamanın ciddi ve titiz şekilde ele alınıp uygulanması firmalar açısından önemlidir.

Bu uygulama karar vericiler açısından hem güvenilirliği, hem de geleceğe dönük tahmin ve projeksiyonlarda öngörülebilirliği arttırır.