Kategoriler

Meydan

Kocaeli Dünya Şehri Olabilir

 Kocaeli için artık yeni bir sayfa açılmalı. Artık şehrimiz için bazı şeyler değişmeli. Zengin ve hızla büyüyen ve gelişen şehrimizin mevcut yapısıyla yoluna devam etmesi Kocaeli ve halkına haksızlık olur.

İlimizin Türkiye nezdindeki güçlüsiyasi yapısı ve son 13 yılda ülkemizin aldığı yol düşünüldüğünde geçen yıllar şehrimizin potansiyelini öylesine büyüttü ki, artık Kocaeli için yeni şeyler söyleme vaktinin geldiğini düşünüyorum.

 Artık Kocaeli’nin daha başka hedefleri olmalı. Şehir, başat sanayi kimliğinin yanına daha farklı unvanlar eklemeli. Kocaeli artık bir dünya şehri olmayı hak ediyor ve bunun potansiyelini dinamiklerinde barındırıyor.

İstanbul’a her yıl ortalama 10 Milyon yabancı turist geliyor. Kocaeli artık bu potansiyelin bir kısmını bu coğrafyaya çekmenin hesaplarını yapmalı. İstanbul’a yakın olmanın avantajını daha iyi kullanabilmeliyiz. Bu 10 Milyon turistin sadece 100 Bin’ini ilimize çekerek onların 2 gün ilimizde konaklamalarını sağlamak demek hiç abartılmamış rakamla  söylüyorum 250 Milyon Dolar girdi anlamına geliyor.

 

            Peki turist Kocaeli’de ne yapacak?

 

            İstanbul’dan Ege veya Akdeniz’e geçme alternatifine karşın, Kefken, Kerpe, Karamürsel’de ciddideniz turizmi altyapı çalışmaları yapılabilir. Zaten bunlar  var diyen kardeşlerime sesleniyorum. Mevcut yatırım ve tanıtımlar yabancı turisti çekmede ve sürdürülebilir bir turizm endüstrisi için yeterli standartlarda değil.

            Kartepe, kış ve yaz turizmi için bulunmaz bir nimet. Sapanca gölü ve çevresi ha keza! Bu güzel bölgemizde onlarca doğa sporları ve gezi projeleri yapılabilir. Lakin devlet destekli  daha fazla yatırıma ihtiyaç var. Kartepe yılın 12 ayında istifade edilebilecek harikulade bir coğrafya. Fakat halen yerli turistin dahi yeterinde dikkati çekilebilmiş değil.

            Karamürsel, Başiskele ilçelerimizde doğa sporları ve kamp tesislerine kazandırılabilecek çokça alanımız var.

            Kartepe ilçesinin çok güzel bir sloganı var; “Doğasıyla Yaşanan, Dünyayla Yarışan Kartepe” Bu güzel hedef ve vizyon Kocaeli içinde uygulanabilir; “Doğasıyla Yaşanan, Dünyayla Yarışan Kocaeli”

Kocaeli 12 ilçesinin de içinde için de ayrı ayrı güzellikler barındıran muazzam bir şehir. İlimizde sanayinin ön plana çıkmış olması bir dez avantajmış gibi gözüksede, mevcut sanayi tesislerinin dahi çok ciddi iş turizmi açısından  potansiyeli bulunmaktadır. Fuarcılık, konferans, ar-ge vs. alanlar Kocaeli için halen uluslararası anlamda değerlendirilebilecek konu başlıkları olarak karşımıza çıkıyor.

Dünyanın neresine gidersem gideyim ve ülkemin hangi iline gidersem gideyim. Kocaeliliyim demekten gurur duyuyorum. Biz şehrimizi doğası, tarihi, dinamik yapısı ve daha nice güzellikleriyle çok seviyoruz.

Artık Kocaeli bulunduğu seviyeden çok daha iyi yerleri hak ediyor. Kocaeli’nin merkezi ve yerel yönetimi, ve de halkının desteğiyle bunu başarabileceğine inanıyorum.

Kocaeli için artık yapılan her tesis uluslararası bir konsepte hitap eder vizyonda olmalı. Atık Kocaeli bu yıl İstanbul’u ziyaret eden turistlerin ne kadarını bu şehre çekip onları burada kaç gün tutabilirimin hesabını yapıyor olmalı.

Artık Kocaeli,ülkemizin yıllık 20  Milyar Dolarları aşan  uluslararası sağlık turizminden de pay alabilmenin hesaplarını yapabilmeli. 

Öyle inanıyorum ki; yabancı turizm ilimizin ekonomik gelişimi yanında, şehircilik, tesis kalitesi ve donanımlı insan kalitesine de ciddi katkı sağlayacaktır.

Tüm bunlar için öncelikle Kocaeli’nin acilen Uluslararası Master Turizm Planına ihtiyacı var.

Böyle bir plan içinde Kocaeli’nin gerek resmi ve sivil platformları bunu başarabilecek güçtedir.