Kategoriler

Meydan

ÖĞRENME STİLLERİ

Yaklaşık 16 yıldır. Öğrencilerin öğrenme stilleri üzerine araştırma yapıp kafa yoruyorum. Elde ettiğim tüm bulguları birleştirince farkına varamadığımız  ne kadar çok şeyi gözden kaçırdığımızı gördüm.

Eğitimin olmazsa olmazı eğitimin tanımını düzgün yapmak ve İnsan fıtratını tanımak ve bilmektir

 EĞİTİM : İnsanlığın FITRAT’ ını, sözle doğrudan doğruya, önder kadroyla da dolaylı olarak insanı en güzele doğru yönlendirmenin en uygun metoduna eğitim denir. İnsan Fıtratı: Fıtrat, beşeriyetin insan yapısı içerdiği faziletler, ayıplar, çarpıklıklardır.

Örneğin : Hayır ve şer, sevgi ve kin, korku ve ümit, toplumculuk ve ferdiyetçilik, disiplin veya başıboşluk, Olumluluk ve olumsuzluk  vs.

Allah (c.c)’ın her insanın fıtratında  var ettiği, kulların ve ülkelerin kalkındırılması için, içimizde bulunan köklü düşünce ve duygudur. Kur’an-ı Kerim’de buna şöyle işaret edilir;

“ Biz onların bazısını bazısına iş yaptırsınlar diye üstün kıldık.”(Az-Zuhruf 32)

“Sizden her biriniz için ayrı bir yol ve üslup koyduk.” (El Maide 48),

Çağımızın bilgi çağı olması ve öğrenmede kazanılması gereken bilgi, beceri, tutum ve davranışların gün geçtikçe artması, bireyin etkin öğrenmeyi bilmesini zorunlu hale getirmektedir.

Eğer bireylerin öğrenme stillerinin ne olduğu belirlenirse, bu bireylerin nasıl öğrenebileceği ve onlara yönelik nasıl bir öğretim planlanacağı da daha kolay bir biçimde kestirilebilir.

Öğrenme Stilleri her bir öğrencinin yeni ve zor bilgiyi öğrenmeye hazırlanırken, öğrenirken ve hatırlarken farklı ve kendilerine özgü yollar kullanmasıdır.

Öğrenme stillerimiz doğuştan var olan karakteristik özelliğimizdir. Yaşamımızın her anında ve her boyutunda davranışlarımızı etkiler. Yürürken, yatarken, otururken, konuşurken, oynarken, yazarken bizi etkiler ve bu özelliğimize göre bu eylemleri yaparız.

Üç çeşit öğrenme stili vardır: GÖRSEL, İŞİTSEL, YAPARAK VE YAŞAYARAK. Çoğunlukla biri ağırlıklı olmak üzere her üç öğrenme stiline de sahip olabiliriz.

Bir öğrenme stili bir diğerinden iyi veya kötü değildir. Herkes yaşamı boyunca tüm stilleri kullanmakta ancak bir tanesini daha fazla tercih etmektedir.

Bireyin öğrenme stilinin tespiti,  size üç alanda fayda sağlayacaktır. Öğretmen  sınıflarda nasıl ders anlatmalı, öğrenciler bu bilgiyi nasıl kavrıyor, okul olarak nasıl bir strateji izlemeliyim birde anne babanın beklentilerini daha ulaşılabilir hedeflere yönetilmesi içindir. Veli -Öğrenci  İlişkilerinin nasıl oluştuğu  ile ilgili bilgilere ulaşmak için yararlı olacaktır.

 Asıl yararı ise öğrencileri yönlendirmede ve yeni bir bakış açısı ile eğitim ve öğretim ortamlarını yeniden dizayn etmek için size doneler sağlar. Uzun dönem strateji planlarken bu doneleri kullanarak farklı bir eğitim modeli geliştirebilirsiniz. Böylelikle hem veli, hem öğrenci, hem okul   çağın gereklerine uygun bir öğrenme , öğretme ortamı hazırlayarak, mutlu bireylerin oluşması için ilk adımı atmış olur.  Eğitime bakış açımızı değiştirmiş oluruz.  Unutulmamalıdır ki;  tanımadığınız bireyi anlayamazsınız, ölçemediğimiz hiçbir şeyi  de değerlendiremezsiniz. 

ADEM DURAN

EĞİTİM UZMANI