KOSGEB Kredisi Koşullarına Esnaf İsyan Etti

KOSGEB’e giderek konuyu araştıran Körfez Esnaf Odası Başkanı Yahya Öztürk, istenen koşulların başvuruyu zorlaştırdığını söyledi.

Konu hakkında açıklama yapan Körfez Esnaf Odası Başkanı Yahya Öztürk, açıklanan destek kredisi için ilk günden üye esnafların başvuru yapmak istediklerini, ancak KOSGEB tarafından net olarak belirtilmeyen koşulların netleşmeye başlamasıyla hayal kırıklığı içinde geri döndüklerini belirterek, ”İstenen koşullar arasında yer alan kredi borcu olmaması bile başlı başına yeni kredi talebini imkansız kılıyor. Diğer koşulları da sıraladığınızda bu kredi verme değil, vermeme koşulları oluyor. Kredi açıklaması sonrasında üyelerimiz umutlanmıştı ama koşullar açıklandığında hepsi hayal kırıklığına uğradılar. İstenen koşulları sağlayabilen, özellikle kredi kullanmamış, vergi ve SGK borcunun olmaması gibi şartları sağlayabilenin zaten desteğe ihtiyacı olmaz” dedi.

Öztürk, esnafın bu destek programına başvurabilmesi için şartların esnetilmesi, değişikliklerin yapılması gerektiğini, ayrıca pandemi sonrasında esnafın ayakta kalması için başka desteklere de ihtiyacı olduğunu ifade ederek, “Kira, elektrik faturası, su faturası, doğalgaz faturası en az 3 ay iş yerini kapatan esnaftan alınmamalı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve başvuruları 3 Mayıs Pazartesi günü başlayan Kosgeb’in vereceği faizsiz destek kredi programı koşulları şu şekilde belirlendi.

MİKRO İŞLETMELERE 30, KÜÇÜK İŞLETMELERE 75 BİN TL 3 YIL GERİ ÖDEMESİZ TAMAMI FAİZSİZ DESTEK PROGRAMININ ŞARTLARI

1- İmalat, Bilgisayar Programlama ve Bilimsel Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan işletmeler

2- 2019 yılı Mayıs ayından önce kurulmuş olan,

3- 2019 net satış hasılatı en az 75 bin TL olmalı

4- 2020 ilk 5 ay KDV beyannamesinde 2019 ilk 5 ay KDV beyannamesine göre %25 gelir kaybı olan,

5- 2020 mart ayı istihdam sayısını 2021 Mart, Nisan, Mayıs ayında koruyor olmak

6- Yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil/taksitlendirilmemiş vergi ya da SGK borcu olmayan

7- Pandemi süresininin başlangıcında tüm esnaflara devlet bankalarınca kullandırılan 25.000 TL’lik işe devam kredi paketinden faydalanmamak

8- KOSGEB Kobi Finansman Desteğinden faydalanmamak,

Şartlarını Sağlayan Mikro ölçekli işletmelere 30 Bin TL, Küçük ölçekli işletmelere 75 Bin TL faizsiz Kredi KOSGEB Üzerinden kullandırılacak olup, ödemesi 2024 yılında başlayarak 4 er aylık taksitlerle yapılacaktır. Destek kredisinin yalnızca imalatçılara yönelik olacağı da belirtildi.

3 MAYIS’TA BAŞLIYOR:

Mikro işletmeler, 30 bin liraya kadar küçük işletmeler, 75 bin liraya kadar olmak üzere 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz şekilde bu destekten faydalanacaklardır. Bu sektörlerde şartları taşıyan mikro veya küçük işletmeler, 3 Mayıs Pazartesi gününden itibaren e-Devlet üzerinden KOSGEB aracılığı ile başvurularını yapabilirler.

Bu destek öncelikle Covid-19 salgını sebebiyle gelir kaybına uğramış veya nakit akışı bozulmuş ama istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere yöneliktir. Teknoloji alanında faaliyet gösteren filiz şirketler de bu desteğe başvurabilecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817