BAKAN'DAN DOĞALGAZ MÜJDESİ
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak,  Türkiye'nin Trans AnadoluDoğal Gaz Boru Hattı (TANAP), Trans-Adriyatik Boru  Hattı (TAP) ve GüneyKafkasya Boru Hattı'ndan oluşan Güney Gaz Koridoru'nun  gerçekleştirilmesi için siyasi, teknik ve ekonomik alanlarda büyük özveri ile  destek sağlamaya kararlılıkla devam edeceğini belirtti.  
 
Bakan Albayrak, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Güney Gaz  Koridoru Danışma Kurulu 2. Bakanlar Toplantısı'nda konuşma yaptı. 
 
Konuşmasına Hocalı katliamına değinerek başlayan Albayrak, katliamda  hayatını kaybedenlere rahmet diledi.
 
 Güney Gaz Koridoru konseptinin Avrupa Komisyonunca yaklaşık 10 yıl  önce ortaya konmuş, enerji arz güvenliğine ve kaynak çeşitliliğine büyük katkı  sağlayacak bir proje haline geldiğini söyleyen Albayrak, bu proje ile Hazar  kaynaklarının, önce Türkiye'ye olmak üzere Avrupa'ya iletilmesinin hedeflendiğini  hatırlattı.
 
Albayrak, Güney Gaz Koridoru'nun, doğalgazın üretiminden son  kullanıcıya iletimine kadar toplam 45 milyar dolarlık yatırımlar paketi ile  dünyada eşine rastlanmayan en karmaşık doğalgaz projeler zincirini temsil  ettiğini dile getirdi.
 
Azerbaycan ile Türkiye arasındaki iş birliğinin dünyaya örnek teşkil  ettiğini vurgulayan Albayrak, bu iş birliğinin en son örneklerinden biri olan  TANAP Projesi'nin, Güney Gaz Koridoru'nun da bel kemiğini oluşturduğunu ve TANAP  sayesinde Güney Gaz Koridoru'nun devamı niteliğindeki diğer projelerin de önünün  açıldığını ifade etti.
 
Albayrak, şöyle konuştu:
 
  "TANAP kapsamında, Türkiye'ye 6 milyar metreküp ve Avrupa'ya 10 milyar  metreküp doğalgaz iletilecektir. Söz konusu projenin hayata geçirilmesi için  çalışmalar hızlandırılmıştır. Bu kapsamda, Şahdeniz ve TAP konsorsiyumlarının da  benzer adımları atarak proje takvimlerini öne çekmeleri, Güney Gaz Koridoru'nun  bütünüyle bir an önce hayata geçirilebilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.   Türkiye, TANAP ve dolayısıyla Güney Gaz Koridoru konseptinin gerçekleştirilmesi  için siyasi, teknik ve ekonomik alanlarda büyük özveri ile destek sağlamaya  kararlılıkla devam edecektir."
 
Türkiye olarak kazan - kazan prensibi çerçevesinde projede yer alan  tüm tarafların kazançlı çıkacağı bir sonuca ulaşılacağına inandıklarını anlatan  Albayrak, Türkiye'nin, çok yönlü enerji politikaları ile sadece kendi enerji arz  güvenliğini değil aynı zamanda içinde yer aldığı bölgelerin de enerji arz  güvenliğini artırmaya yönelik hedeflerde önemli bir konumda olduğunu kaydetti.   
 
Albayrak, Türkiye'nin bölgesindeki diğer ülkelerden daha fazla kaynak  ve güzergah çeşitliliğine sahip olduğunu, üretici ve tüketici ülkeleri buluşturma  potansiyelini somut projelere dönüştürme konusundaki kararlılığın da giderek  arttığını belirtti.   
 
  Aliyev-Albayrak görüşmesi
 
  Albayrak, toplantı sonrasında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham  Aliyev tarafından kabul edildi.  
 
Aliyev, görüşmede Azerbaycan ve Türkiye arasındaki iş birliğine  dikkati çekerek, Güney Gaz Koridoru projesinin paydaş ülkelerin kaynak  çeşitliliği potansiyelini artıracağını söyledi.
 
Geçen yıl gerçekleştirilen TANAP temel atma töreninin, 2015 yılı  içinde Güney Gaz Koridoru sürecinde önemli gelişme olduğunu vurgulayan Aliyev,  işlerin plana uygun yürütüldüğünü aktardı. 
 
 Bakan Albayrak, Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze, Avrupa  Komisyonu Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, ABD  Dışişleri Bakanlığı Enerji Kaynakları Bürosu, Uluslararası Enerji Koordinatörü ve  Özel Temsilcisi Amos Hochstein, BP Bölge Temsilcisi Gordon Birrell ile de ikili  görüşmelerde bulundu. 
 
 Temaslarda, Güney Gaz Koridoru'nun geleceğinin yanı sıra ülkeler  arasında devam eden iş birlikleri ve bölgedeki son gelişmeler ele alındı. 
 
kaynak: vatan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817