BÜYÜKŞEHİR'İN SERA DESTEĞİ İLE ÜRETİM DAHA KALİTELİ

 

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı, seracılığı geliştirme projesi kapsamında, çiftçilere yüzde 50 hibeli sera desteği sağlıyor. Verilen destek ile ilimizdeki çiftçilerin gelirinin artırılması ve seracılık yapan üreticilerin modern seralarda üretim yaptırarak pazar değeri yüksek ürün elde etmelerinin teşviki amaçlanıyor. İzmit’in Sapakpınar köyünde 20 yıldır tarım ve hayvancılıkla uğraşan Nail Özkaya, Büyükşehir’den yüzde elli hibe ile aldığı sera desteği ile daha kaliteli üretim yaptığını ifade etti.

 

“BU SERALARLA DAHA KALİTELİ ÜRÜN ALIYORUZ”

İzmit Sapakpınar Köyünde ikamet eden Nail Özkaya 20 yıldır tarım ve hayvancılıkla uğraştığını belirtti. Büyükşehir Belediyesi’nden yüzde elli hibeli sera desteği alan Nail Özkaya, “havalar soğuyunca tarlada mahsül olmadığı için seralarda üretim yapmak zorundayız. Bizim kullandığımız seralar eski sistem seralardı. Hastalık, mantar ve çürüme çok oluyordu. Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde elli hibe ile verdiği seraların yüksekliği daha fazla ve daha kaliteli malzemeden imal edilmiş. Seranın kenarları yüksek olduğu için traktörle daha rahat işlem yapabiliyoruz. Havalandırma güzel olduğu için hastalık ve mantar olmuyor. Bu yüzden ilaçlandırmaya da fazla gerek kalmıyor. Seracılığı bu bölgede ilk kuranlardan birisiyim. Güzel kazançlar elde ettik.

 

KOCAELİ’NDE YAŞADIĞIMIZ İÇİN ŞANSLIYIZ

Seralarda ürettiğimiz ürünleri satmakta da zorlanmıyoruz. Ürünleri pazarcı arkadaşlarımız gelip buradan satın alıyorlar. Çoğu zaman kendim pazarda satıyorum, o zaman daha güzel kazandırıyor. Halden de gelip alıyorlar. Pazar konusunda sıkıntı çekmiyoruz. Bazen Adapazarı’na tohum almaya gidiyorum. Orada arkadaşlarla karşılaşınca Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı bu hizmetlerden bahsediyorum. Oradaki arkadaşlar bize imreniyorlar. Bu yüzden Kocaeli’nde olmayı çok istediklerini söylüyorlar. Biz burada yaşadığımız için çok şanslıyız” ifadelerini kullandı.

 

YÜZDE 50 HİBELİ

Büyükşehir Belediyesi kent genelinde hizmet veren çiftçilerimize destek vermeye devam ediyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi, süt soğutma tankı, arı kovanı gibi çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların her zaman yanında oluyor. Muhtarlıklar Dairesi Başkanlığının yürüttüğü Sera projesi, Kandıra Kurtyeri Mahallesi, İzmit Bayraktar ve Sapakpınar Mahallesi, Karamürsel Hayriye mahallesi, Başiskele Kılıçarslan mahallelerinde uygulamaya konuldu. Seraların yüzde doksanın, bin metrekarenin altında alana sahip olduğu ilimizde, yaklaşık 6 bin 509 adet yüksek tünel sera bulunuyor. Standart sera büyüklüğü en az 320 metre kare alana sahip olması gerekiyor.

 

AİLE İŞLETMELERİNE İMKÂN SAĞLIYOR 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Kırsal ve Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan Seracılık destekleme projeleri, mevcut aile işletmelerinin yıl boyunca bir iş imkânı sağlaması amacı ile gerçekleştiriliyor. Seralar, Kocaeli il sınırlarında tarımsal desteklemelerde kullanılmak Üzere 8 metreye 40 metre Galveniz Profilli, demonte malzemeden yapılıyor. Seraların yan ve üstlerinde havalandırma bulunuyor. Sineklikli UV+AB+EVA+IR katkılı 36 ay ömrü olan sera naylonuna sahip seralar Kocaeli’ndeki çiftçiler için hazırlandı.

 

MODERN SERA SİSTEMİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, gerçekleştirdiği yüzde 50 hibeli sera destekleme projesi ile çiftçilerin modern ve bakımı kolay sera sistemine geçişini sağlıyor. Çiftçiler bu proje ile havalandırması uygun olmayan yüksek tünel, bükme demirden yapılmış seraların yerine; modern, havalandırması ve bakımı daha kolay, hastalık ve zararlılar ile mücadelenin kolay olduğu de-monte galvaniz profilli yüksek sera sistemi ile üretim yapacak.

 

YARARLARI NELER?

Yüzde 50 hibe ile alınan seralar don riskini azaltıyor, zorlayıcı hava koşullarına şiddetli karşı mekanik mukavemeti artırıyor. Ayrıca hastalık ve zararlıları minimum seviyede tutuyor, ilaçlama sayısının azaldığı, daha sağlıklı ve pazar değeri yüksek ürünler yetişmesini sağladığı gözlemleniyor. Sera içerisindeki ısıyı hapsederek gece ve gündüz arasındaki ısı kaybını minimum seviyede tutuyor. Isı kaybının minimum seviyede olması ürünün ani sıcaklık düşmesi ile oluşan don riskine karşı korunmasını sağlıyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817