banner2752
banner2750
banner2776

KAZ BAYRAMI COŞKUSU İKİNCİ KEZ YAŞANDI

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi ve mahalle sakinleri iş birliği ile düzenlenen geleneksel Kaz Bayramı Etkinliği, kent sakinlerinin yoğun katılımıyla İzmit Eseler Köyü'nde gerçekleştirildi. Geçmişi 200 yıl öncesine dayanan Kaz Bayramı etkinliği için çeşitli ritüeller de gerçekleştirildi. Kaz Bayramı’nda Kocaeli’nin yöresel ve kültürel değerlerinin sergilenmesi sağlandı. Köylülerin üretmiş oldukları yöresel ürünleri satabilecekleri stantlar yer aldı. Geleneksel yöntemle pişirilen kazlar, yufka eşliğinde etkinliğe katılan vatandaşlara servis edildi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

Programa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın yanı sıra İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, İl Müftüsü Sinan Cihan, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP İl Başkanı Murat Nuri Demirbaş, CHP Kocaeli eski Milletvekili Hikmet Erenkaya, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş halkı katıldı.

 

HEP BERABER TÜRKİYEYİZ

Geleneklerin milletlerin parmak izi gibi olduğunu ifade eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Bu izi kaybetmemek gerekir. Burada yapılan da bu. Farklılıklarımızla birlikte hep beraber Türkiye’yiz. Burada çok büyük bir emek var. Geçen yıl camiyi yapalım demişlerdi. Camimiz de hayırlı olsun. Yufka açmak için bir yer varmış onu da yaparız. Birliğimiz daim olsun. Bayramınız kutlu olsun” şeklinde konuştu.

 

KÜLTÜREL DEĞERİMİZ

Kocaeli Kent Konseyi Ali Korkmaz ise “Bugün burada birlik ve imece var. Burada Kocaeli'nin güzelliği var. Yüzyıllardır kutlanan bu etkinliğimiz bir kültür değerimizdir. Kent Konseyi olarak bu kentin hafızasını korumaya çalışıyoruz. Kent Konseyi olarak kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Bu anlamda STK'lara hibe sunduk. 15 milyon liralık bir desteğimiz oldu. Hiçbir kentte bu yoktur. Bu konuda en büyük destekçimiz Tahir başkanımızdır. Huzurlarınızda teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

AYLAR ÖNCESİNDEN BAŞLADI

Kaz Bayramı her yıl ocak ayının ikinci yarısında, köy büyüklerinin belirlediği tarihte kutlanıyor. Bayram hazırlıkları imece usulüyle kuru yufka açılması ve kazların besiye çekilmesiyle başlar. Kazların pişirilmesi sırasında kullanılacak olan doğal şişler kızılcık ağacından kesilerek hazırlanır. Bayramdan 2 gün önce toplu halde kesilen kazların tüyleri ve içi temizlenerek, bir gece dinlenmeye bırakılır, donan yağı alınır. Kazın eti kadar yağı da yıllık ihtiyacı karşılaması sebebiyle önem arz etmektedir. Bir gün süreyle suya yatırılan kazlar, bayram sabahı sudan çıkarılarak şişlere dizilir, kaz tavalarının içerisine bir miktar su koyularak fırına sürülür.

 

ESELER, SOLAKLAR VE DURHASAN

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bulunan Eseler, Solaklar ve Durhasan köylerinde yüzyıllardır kutlanan Kaz Bayramının, geçmiş dönemde Hasanoğlu ve Sofuoğlu köylerinde de kutlandığı biliniyor.

 

YÖRESEL ÜRÜNLER SERGİLENDİ

Eseler köy meydanında gerçekleşen Kaz Bayramında Kocaeli’nin yöresel ve kültürel değerlerinin sergilendi. Ayrıca köylülerin kendilerinin üretmiş oldukları yöresel ürünleri satabilecekleri yöresel satış alanı da etkinlik alanında yer aldı.

 

KAZ BAYRAMI NEDİR?

Kocaeli ilinde sadece İzmit ilçesi Eseler, Solaklar, Durhasan ve Hasanoğlu köylerinde ocak ayının ortalarında kutlanan bayramın asıl amacı birlik beraberlik ve paylaşmaktır. Savaş yıllarında dahi geleneği yaşatmaya özen gösteren bölge halkı 200 yıl boyunca bu geleneğin günümüze ulaşması sağlanmıştır.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2751

banner2771

banner2773

banner2772

banner2774

banner2775

banner2723

banner2680