banner2779
banner2752
banner2750

MİLYONLARCA KİŞİNİN KİMLİK BİLGİLERİNİ O PARTİ SIZDIRMIŞ
 Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan 46,6 milyon vatandaşın nin sızdırılmasının perde arkası aralanıyor. Ele geçen bilgi ve bulgular, olayın müsebbibi olarak vatandaşların kimlik bilgilerini internette yayınlayan Cumhuriyet Halk Partisi'ni () gösteriyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığı olayla alakalı dikkat çekici bilgilere Zaman ulaştı. Vatandaşları huzursuz eden olaydaki 46,6 milyon vatandaş sayısı, 2009 yılında gerçekleştirilen seçmen sayısının aynısı. İnternete düşen kayıtlarda, bu tarihten sonra seçmen olma hakkı kazanmış isimlerin kimlik bilgilerine ulaşılamıyor.

Yaşanan skandalın göbeğinde ise CHP var. 2000'li yılların başında adrese dayalı nüfuskayıt sistemi MERNİS'e geçilen Türkiye'de Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2009 yılındaki yerel seçimler öncesinde siyasi partilerin seçim çalışmalarını kolaylaştırmak için vatandaşların kimlik bilgilerini parti yöneticileriyle paylaştı.

BÜTÜN PARTİLERE VERİLDİ TEK YÜKLEYEN CHP OLDU
YSK'nın verdiği seçmen bilgilerini internete yükleyen tek parti ise CHP oldu. CHP Genel Merkezi, 2013 yılı itibarıyla hayata geçirdiği e-seçmen portalıyla vatandaşların seçmen bilgilerini chp.org.tr adresinden yayın yapan sitesinde yayınladı. Seçmen bilgileri önce bilisim.chp.org.tr/Esecmen/ linkinden, sonra esecmen.chp.org.tr linkinden hizmete açıldı.

Vatandaşların mahrem bilgilerini yayınlayan siyasi partiler haricindeki ilk yayınlayan site ise sahtesecmen.org sitesi oldu. Bir süredir yayın yapmayan site, vatandaşların mahrem bilgilerini ele geçirdi. Site, tıpkı CHP'nin sitesinde olduğu gibi, vatandaşların bilgi sorgulamalarını YSK'nın web sitesi üzerinden değil, kendi serverları üzerinden yaptı. Siteyi kuran isim olarak ise Tanju B. kayıtlara geçti.

Tanju B., siteyi tanju***@*mail.com hesabı üzerinden aldı. Tanju B.'nin söz konusu bilgilere CHP Genel Merkezi üzerinden ulaştığı ifade ediliyor. İnternette yapılan aramalarda Tanju B. adına hiçbir sonuca ulaşılmıyor.

600 AVUKAT HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMIŞTI
2010 yılında 600 avukat hakkında vatandaşların kimlik bilgilerini çaldığı gerekçesiyle soruşturma açılmıştı.Soruşturmada; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait kimlik, telefon ve adres bilgilerini resmi kurum ve kuruluşların veri tabanlarına girerek yasa dışı yollardan elde eden 15 kişilik çetenin elde ettiği bilgileri sorgulama programı adı altında icra avukatlarına ve tefecilere sattıkları ortaya çıkmıştı.

Avukatların, vatandaşlara ait kimlik bilgilerini genelde icra işlemlerinde kullanmak üzere sahip olduğu öğrenildi. Fazla icra dosyası olan şirket yöneticileri de avukatlarına CHP'nin internet sitesini adres olarak göstermiş, CHP'nin internet sitesinde vatandaşlara ait kimlik bilgilerinin açık bir şekilde kamuoyunda paylaşıldığına yönelik bilgilendirici mesajlar atmıştı.

CHP YÖNETİCİLERİNE İŞLEM YAPILMADI
Çalınan kimlik bilgilerinin avukatların kullandığı programdaki veri tabanındaki kimlik bilgileriyle aynı olduğu ifade ediliyor. Avukatlara giden bu bilgilerin de CHP serverına yüklenen bilgiler olması ihtimalinin yüksek olduğu ifade ediliyor. Avukatlara operasyon yapan yargının, aynı bilgileri yayınlayan CHP yöneticilerine işlem yapmamış olması dikkat çekmişti.

kaynak: takvim

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751