Tahtalı: “Hükümet Vatandaştan  Alıp Rantiyeye Veriyor”

Bankaların kârının yüzde 366.4 arttığını kaydeden Tahtalı, yüzde 17.3’ünün sosyal yardımla geçimini sağlayabildiği nüfusun yarısının mal varlığının, 13 milyarderin servetinden daha az olduğunu dile getirdi.

“FAKİRDEN ALIP ZENGİNE VERDİLER”

“Ekonomi politikalarındaki yanlışlık ve adaletsiz gelir dağılımı halkı gitgide fakirleştiriyor.

Gelirin adaletsiz dağıldığı ülkemizde, 13 tane milyarderin serveti 38.9 milyar dolara ulaşırken, nüfusun yarısının serveti ise 38.5 milyar dolara karşılık geliyor. Tüm kesimlerin çile çektiği 2022’de, bankaların kârlarını yüzde 366.4 artırması da ‘fakirden al, zengine ver’ politikalarının uygulandığını kanıtlıyor.

“NÜFUSUN YARISININ SERVETİ KADAR OLDULAR”

İktidarın yanlış ve adaletsiz ekonomik politikaları nedeniyle toplumun büyük bir bölümünün alım gücü ve reel geliri düşerken, zengin azınlık ise servetini katlıyor. Her fırsatta çözüm üretmek yerine vatandaşa faizli kredileri işaret eden hükümet, faiz lobisinin pastadan en yüksek payı almasını sağlıyor.

“NÜFUSUN YÜZDE 17.3’Ü SOSYAL YARDIM ALIYOR”

Zengin kesime yönelik vergi afları, teşvik primleri, hibe ödenekleri ve kredi imtiyazları da Türkiye’deki gelir adaletsizliğinin nasıl derinleştiğini gözler önüne seriyor. 2021’de sosyal koruma harcamaları 785.7 milyar TL’ye, sosyal koruma kapsamında maaş alan kişi sayısı ise 14 milyon 624 bine yükseldi. Bu da toplam nüfusun yüzde 17.3’ünün sosyal yardımlarla geçindiğini gösteriyor.

“VATANDAŞTAN RANTİYEYE”

Enflasyon, döviz kurundaki hareketlilik ve zamlarla beli bükülen hane halkının alım gücü günden güne erirken vatandaş, kredi ve kredi kartlarına muhtaç hale getiriliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yayınladığı verilere göre vatandaşların bankalardan kullandığı tüketici kredilerinin miktarı bir yılda 331.5 milyar TL artarak 1 trilyon 105 milyar 895 milyon TL’ye ulaştı.

“BANKALARIN KARI YÜKSELDİ”

Açıklanan bir diğer BDDK verisine göre ise 2022’de bankaların toplam net kârı geçen yıla göre, yüzde 366.4 artışla 433.5 milyar TL’ye çıktı. Bir yanda geniş halk yığınları yüksek enflasyon ve geçim sıkıntısıyla mücadele ederken, rantiye başta olmak üzere küçük bir azınlıksa servetlerini katlıyor”.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817