Derince Belediyesi’nin düzenlediği konferansa katılan Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, gazeteciler Ceyda Karan ve Ayşe Böhürler, Türkiye’nin Suriye konusundaki duruşunu gözden geçirmesi gerektiğine vurgu yaparak; olası askeri müdahalenin mezhepsel değil uluslar arası bir boyutta olması gerektiğini işaret etti.
Derince Belediyesi, Derince Eğitim ve Gelişim Projesi (DEREG) konferanslarıyla Türkiye’ye ve dünyaya önemli mesajlar vermeye devam ediyor. Derince Belediyesi tarafından 43,’sü düzenlenen ve Ortadoğu’daki son gelişmelerin konuşulduğu konferansın konuşmacıları Haber Türk Tv Dış Haberler Editörü Ceyda Karan, Yeni Şafak yazarı Ayşe Böhürler ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve moderatör Selahattin Yusuf oldu. Yazarlar, Suriye’deki iç savaş konusunda birbirinden ilginç tespitlerde bulundular. Özellikle bir yıl öncesine kadar dostumuz olan komşu Suriye’ye karşı ülke olarak değişen bakış açımızı değerlendiren konuşmacılar, olaylara birçok açıdan bakılması gerektiği ve Türkiye’nin bu konudaki tavrının yeniden gözden geçirmesi konusunda fikir birliğinde bulundular.
Bu topraklarda oyun oynanıyor
Bölgedeki huzursuzluğun mezhep çatışması şeklinde görünmesinin Amerika’nın Kürt nüfusunu ayrıştırma projesinin bir parçası olabileceği olasılığı üzerinde duran akademisyen ve gazeteciler, İsrail ile yapılan savaşlarda Şiilerin başarılı olduğunu hatırlattılar. Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgenin mezhep çatışmasına doğru sürüklendiğine işaret eden konuşmacılar, batılı şirketlerin ve devletlerin Türkiye de dahil Ortadoğu’da çeşitli oyunlar oynadığına işaret etti. Bu tezi savunan Prof. Dr. Arıboğan, özellikle petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip olan bölgede Tunus’la başlayan karışıklıkların dahi ‘Arap Baharı’ şeklinde isimlendirilmeye başlandığına dikkat çekti
‘One munite’ 3’üncü bir yol oldu