İki önemli İslami Eser Kitap Fuarı’na Konuk Oldu

Kadir Akaras ile Ersan Baydemir, 11. Kocaeli Kitap Fuarı’nda  “Ehl-i Beytin Mirası Nehcül Belaga ve Sahife-i Seccadiye” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.  Söyleşide Hz Ali’nin sözlerinden ve mektuplarından derlenmiş olan Nehcül Belaga‘daki sosyal adalet kavramı detaylı bir şekilde katılımcılara aktarıldı. Ayrıca Allah’la nasıl konuşmamız gerektiğini bize en güzel şekilde aktaran İmam Ali Zeynelabidin’in eseri Sahife-i  Seccadiye ele alındı.

BİR ESER NE KADAR ESKİ İSE

Karamürsel Alp Salonu’nda gerçeklşetirilen söyleşide Kadir Akaras,

“Balkanlarda Osmanlı’dan bahsettiğmizde camiler olmasaydı, geçmişimizi ispat etmekte zorlanabilirdik. Onlardan biri de yazıtlardır. Bir eser ne kadar eskiye dayanırsa o milletin köklerinin de ne kadar sağlam olduğunu gösterir” dedi.  Akaras, İsrail adında bir medeniyetten bahsetmenin mümkün olmadığnı anlatarak, “Öyle ağaçlar var ki, İsrail’den daha fazla geçmişi var” dedi.

NEHCÜL BELAGA ÖNEMLİ BİR MEKTUP ESERDİR

Mektup eserlerin önemine değinen Akarak, “Biz tarihte kaynak dediğimiz zaman bir inancın zaman içinde ırmak gibi akıp coğrafyayı sulamasına kaynak diyoruz” dedi. Üçüncü yüzyılın eser bırakılması açısından önemli bir yüzyıl olduğu da ifade edildi. Akarak bu esnada o kitaplardan birinin Nehcül Belaga olduğunu ifade etti. Kur’an’ın terkedildiği bir zamanda Nehcül Belaga’nın terk edilmesinin bir bakıma normal olduğunu ifade eden Akarak, “Nehcül Belaga’nın bir bölümü İmam Ali’nin hutbelerini  içeriyor.  İmam Ali bütün kapsayacılığı ile bir devlet başkanı olarak insanlığa hitap ediyor. Bugünün insanlarının yaşamını da şekillendiriyor. İkinci bölümde İmam Ali’nin mektupları ve veciz sözleri var” dedi.

HASRETLE ARANAN KAVRAM ADALET

“Bütün dünyanın hasretle aradığı kavramlardan biri adalettir” diyen Akarak, “İmam Ali, adaleti insanların kişisel çıkarsamalarına bırakmıyor. İmam Ali adaletin bir bütün olduğunu söyler. Adelet hakikatten koparsa adaletin anlamı kalmıyor. İmam Ali adaletin kaynağını Allah olarak gösteriyor. Adaletin kalıcı olması için bu kavramın Allaha ulaşması gerekir’’ ifadesini kullandı.

ADALET BİR HEDİYEDİR

İmam Ali’nin  adaletin bir hediye olduğunu ve bunun insana sunulması gerektiğini söylediğini kaydeden Kadir Akaras, “İnsan yaradılışın en zirvesine ulaşacak niteliğe sahiptir, bunu kullanmazsa aşağılıkların da aşağısı durumuna düşebilir. Sosyal adaletin asıl temeli insanın kerim oluşudur. Sosyal adaletin gerçekleşmesinde sermayenin tüm insanlığı kuşatması şarttır. Devletlerin en önemli zaaflarından biri budur. Devlet kaynaklarının her kesime eşit dağıtılması gerekir. Sosyal adalet, zulme karşı ezilenlerin yanında durulmasını gerektirir. ‘Eğer bir toplumda mazlum insanlar haklarına ulaşamıyorsa orada sosyal adaletten bahsedilemez’ diyor Hz. Ali. Valilerinden bu nedenle kapılarını hep açık tutmalarının istiyor. Hz Ali’ye göre toplumda herkesin güvende olması gerekiyor. Toplumun insani ve inançsal olarak bütün haklarına ulaşabilmesi önemlidir. Devlet bunun garantörü olmalıdır. Bu yoksa sosyal adaletten bahsedilemez” dedi.

SAHİFE-İ SECCADİYE’NİN ÖNEMİ

Söyleşide Ersan Baydemir de İmam Ali Zeynelabidin’in eseri olan Sahife-i  Seccadiye konusuna değindi. Eserin Kur’an-ı Kerim’den sonra eldeki en eski kitap olduğunu anlatan Baydemir, “Sahife-i Seccadiye bir kitaptır. Kısmen koybolan kısımlar olduğu görülüyor. Birleştirme de olabilir. Dua kitabıdır. Ama baktığımızda içinde İslam fikrinin tüm bölümleri var” dedi. Ersan Baydemir, söyleşide Sahife-i  Seccadiye’nin ahlak ile ilgili ilgili bölümünden dualar okudu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.