HALK BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ
Halkın yoğun ilgi gösterdiği temel atma törenine Bakan Nihat Ergün’ün yanı sıra AK Parti Milletvekilleri Fikri Işık, Sibel Gönül, İlyas Şeker, Mehmet Ali Okur, Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcıları Tahir Büyükakın ve Ercan Yazıcı, Başkan Danışmanı Ömer Polat, AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, ilçe belediye başkanları, AK Parti ilçe başkanları ve Büyükşehir bürokratları katıldı.
2013 YILI’DA FAALİYETE GEÇECEK
Namazgâh Barajı projesi ile içme suyu, tarımsal sulama ihtiyaçları giderilirken, dere taşkınlarının önüne geçilecek ve enerji üretimi yapılacak. Temel atma törenin açılışında konuşan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram “ Bu havzada yazın nüfus kış nüfusunun 10 katından fazla artıyor. Doğal kaynaklarımız ise normal olarak yaz aylarında azalıyor. Dolayısıyla içmesuyunda birkaç ay ihtiyacı tam olarak karşılayamıyoruz. Yapılan etütler ve çalışmaların sonucunda; Kandıra’nın en fazla yağış toplama alanına sahip Namazgâh Deresi üzerine bir baraj yapılmasına karar verildi. Namazgâh Barajı bölgede yapılan alt yapı yatırımlarının en büyüğüdür. Baraj tamamen İSU’nun kendi öz kaynaklarıyla yapılacaktır ”dedi.
100 YILLIK SU İHTAYACI KARŞILANIYOR
Suyla hayatın devam ettiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, kentin su ihtiyacını belirlediklerini ve 2006 yılından beri çalışmalar yaptıklarını söyledi. Kandıra’nın 100 yıl su probleminin olmayacağını ve elektrik üreteceklerini söyleyen Karaosmanoğlu, “Çiftçimiz artık modern sulama yöntemlerine kavuşacak ve burası modern tarımın merkezi olacak. Kandıranın önemli sorunlarını ortadan kaldırdık. Köylerimizin atık sularını arıtma sistemine bağladığımızda Kandıra sahillerine gram atık su akmayacak” dedi.
KANDIRA’DAN BEREKET FIŞKIRACAK
Karaosmanoğlu“Göreve geldiğimizde Kandıra’nın ihtiyaçlarını bir bir belirledik ve tek tek karşıladık. Su hayattır, suyun olmadığı bir yerde hayat olmaz. Köyde, mahallede, evlerde musluklardan su akmayınca hiç bir işimizi yapamıyoruz. Projeyle Kandıra’nın 100 yıl su sorunu kalmayacak. Burada ayrıca HES projemiz var. Onu da tamamlamak üzereyiz. Bölgedeki bağ ve bahçeler tamamen modern yöntemlerle sulanacak. Kandıra’dan bereket fışkıracak. Artık kimse gelişi güzel kanalizasyonunu Namazgâh Deresi’ne bırakamayacak” şeklinde konuştu.
SU GİBİ AZİZ OLUN
Yatırımı yapanlara “Su nimettir. Su gibi aziz olun” diyerek sözlerine başlayan Bakan Nihat Ergün, bu projelerin 2023 yılı vizyonu çerçevesinde taahhüt edilen çalışmalar olduğunu kaydetti. Yapılan çalışmaların dikkatlice izlenmesini isteyen Ergün, AK Parti teşkilatlarının bu yatırımların yapılıp yapılmadığını dikkatlice izlediğini kaydetti. Köylülerin baraj projesine bakarken tarımın gelişeceği gözü ile bakılmasını isteyen Ergün, “Küçük şeylerle uğraşmayın. Bölgedeki siyasiler ve köylüler, bölgenin gelişmesinin önüne geçmemeli. Kamulaştırma davalarına bakan savcılar, hakimler bölgenin gelişmişliğini dikkate almalı” dedi.
25 MİLYON METREKÜP KAPASİTELİ
Namazgâh Barajı’nın yapılması için Kabaağaç ve Hacılar Köyü’nde 2 Milyon 232 bin metre kare arazi kamulaştırıldı. 22,7 Milyon TL’ye ihale edilen baraj, 25 Milyon metre küp su alacak. Baraj, Kandıra ve köylerinin yanı sıra İzmit ve Derince’ye bağlı 259 köyün su ihtiyacını karşılayacak. 34.5 metre gövde yüksekliğine sahip olan baraj için 450 bin metre küp kazı yapıldı. Barajın 18 Eylül 2013 tarihinde tamamlanması öngörülüyor. Baraj’dan terfi istasyonuna su almak için 12 bin metre uzunluğunda isale hattı döşenecek.
BÜYÜKŞEHİR ÖZKAYNAKLARI İLE İNŞA EDİYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü Kocaeli de gelecekte yaşanması ihtimal su problemini tamamen ortadan kaldırabilmek için ilk adımı Kandıra Namazgâh Barajı projesi ile attı. Tamamen kendi özkaynakları ile 16 Büyükşehir Belediyesi arasında Türkiye de İstanbul’dan sonra baraj yapacak ikinci kurum oldu.
4 MEVSİM KESİNTİSİZ VE KALİTELİ SU
Kocaeli’nin önemli turistik merkezlerinden biri olan Kandıra’nın K aradeniz Sahilleri, yaz aylarında artan nüfus nedeniyle ciddi su sıkıntısı ile karşılaşıyordu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu durum karşısında bölgedeki sıkıntıyı çözmek için ilk adım olan Kandıra Namazgâh barajı projesini hayata geçirdi. Baraj faaliyete girdiği anda sahil beldeleri dört mevsim kaliteli ve kesintisiz suya kavuşacak.
TARIMSAL SULAMA SAĞLANACAK
Kandıra, Kocaeli’de en çok köyü olan bir yerleşim bölgesi konumunda bulunuyor. Ana geçim kaynağı tarım olan bu bölgede su önemli bir ihtiyaç. Bölgeye yapılacak olan Namazgâh Barajı ile tarımsal kaynaklı su kaynaklarının bulunması bölgenin kalkınmasına da önemli bir katkı sağlayacak.
TAŞKINLAR ÖNLENECEK
Bölgeye yapılacak olan barajla, Namazgâh Deresinin meydana getirdiği sel taşkınlarının da önüne geçilmiş olacak. Yağmur suları yapılacak olan barajı gölünü dolduracak ve aşırı yağmurlar artık felaket sebebi değil, fayda sağlayan bereket kaynağı olacak
ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİLECEK;
Namazgâh Barajı’ndan elektrik enerjisi de üretebilmek için hidroelektrik santrali kurulacak. iki alternatif santral yeri belirlendi. Üretilecek enerji miktarı, bunun getireceği gelir, ilk yatırım ve işletme maliyetleri dikkate alınarak iki alternatiften biri seçilecek
1470 METRE DERİNLİĞİNDE 47 SONDAJ YAPILDI
Barajın yapılacağı bölgede aks yeri ve göl alanının geçirimliliği, yer altı su seviyesi, zemin taşıma gücü ve yamaçların duyarlılığını belirlemek amacıyla bin 470 metre derinliğinde 47 adet sondaj açıldı. Buradan alınan numunelerle arazi ve laboratuar deneyleri yapıldı. Planlama raporu, kesin ve tatbikat projeleri hazırlandı. Çalışma kapsamında 450 bin metreküp kazı, 836 bin metreküp dolgu yapılırken, 35 bin metreküp beton, 860 ton demir kullanılacak.
12 KİLOMETRELİK BORU HATTI
Baraj ile Antaplı-Dudutepe İçmesuyu Arıtma Tesisi arasında 12.143 metre uzunluğunda 600 mm çelik boru ile terfi hattı ve baraj gölü sahasında 3 km yol yapılacak. Namazgâh Barajı’ndan alınan su, yapılacak terfi sistemi ile Dudutepe’de bulunan İçmesuyu Arıtma Tesisi’ne pompalanacak.
NAMAZGÂH BARAJI TEKNİK ÖZELLİKLERİ
• TİPİ: Merkezi Kil Çekirdekli Kaya Dolgu
• Yağış Alanı: 100,89 kilometrekare
• Yıllık Ortalama Akım: 48.898.000 metreküp/yıl
• Minimum Su Seviyesi: 46 metre
• Toplam Depolama Hacmi: 24.430.000 metreküp
• Göl Alanı: 2.843 kilometrekare
• Temelden Yüksekliği: 34 metre
• Kret Uzunluğu: 503 metre
• Kret Genişliği: 8 metre
• Terfi Merkezi Kapasitesi: 450 I/s
• İsale Hattı Çapı: 600 mm
• İsale Hattı Uzunluğu: 12.000 metre
• Arıtma Tesisi’nin Kapasitesi: 2x15.000 metreküp/gün
• Pompa Sayısı 5+1