Aile, bireyi hayata hazırlayan en küçük dünyadır. İçerisinde sevgiyi, tartışmayı, güveni, hayal kırıklığını ve buna benzer pek çok yaşam olayını barındırır. Birey hayat içerisinde karşılaşacağı tüm olayların provasını ilk olarak ailesi içerisinde yapar.  Tiyatro oyunu için iyi bir prova ne kadar önemliyse bir birey için de aile böylesine önemlidir. Ebeveynlerin kişisel, kariyer, sağlık durumları ne olursa olsun bir çocuğun ilk referans noktası ailesidir. Çocuk dünyayı ailesi ile tanır. Bu noktada ailelerin çocuğa sağlıklı bir aile hayatı sunması oldukça mühimdir. 

Toplumsal problemler, ekonomik sıkıntılar, salgın hastalıklar derken elbette aileler de bu karmaşadan yüksek oranda etkilenmektedir. Ebeveynler böylesi dönemlerde yoğun, kaygılı, yorgun olabilmektedir. Onların da kendilerine zaman ayırmaları, psikolojik iyi olma durumlarına özen göstermeleri gerekmektedir. Çünkü ebeveyn dinlenmiş, huzurlu ve bütün olarak var olamazsa kendisine ihtiyaç duyanlara yardımcı olmakta zorlanır. Ebeveynlerin psikolojik ve biyolojik olarak sağlıklı olarak yaşamlarını idame ettirmeleri çocuklar için çok önemlidir.  Çünkü her çocuğun en az 1 ebeveyn ya da bakım veren ile sıcak ve kesilmeyen bir ilişkiye ihtiyacı vardır. Bu nitelikli ilişki çocukların dünyayı iyi bir yer olarak algılamasını sağlar. Böylece çocuk dünyaya karşı daha olumlu izlenimler edinir. Dünyaya karşı olumlu izlenimler edinen çocuk sevgi dolu, ayakları yere basan, çevresine karşı güven duyan bir birey haline gelir.

Sağlıklı bir aile hayatı için dikkat edilmesi gereken noktalardan bazıları şöyledir;

  • Çocuklarınızı koşulsuz olarak sevin. Onları sadece ödevleri yaptıklarında, uslu durduklarında, sözünüzü dinlediklerinde değil her zaman sevdiğinizi ifade edin.

  • Çocuklarınıza karşı duygularınızda, isteklerinizde, beklenti ve dileklerinizde net olun. Onlara da size karşı net olmasını öğretin.  Böylece ilişkiniz çok daha samimi bir hal alacak ve ilişkinizde yanlış anlamalara yer kalmayacaktır.
  • Kuralları aile üyeleri ile beraber belirleyin. Her bir aile üyesi bu kuralın ne için konulduğunu ve burada amaçlanan durumu ne olduğunu bilsin. Çocuklar tam manası ile anladıkları kurallara daha fazla uyarlar.

  • Aile içerisinde sınırlar çok önemlidir. Sınırları sağlıklı bir şekilde belirleyin ve bunu çocuğunuza açıklayın. Sağlıklı sınırlı çizebilmeyi öğrenmek çocuk için çok önemlidir. Çocuklar buradan hareketle ‘’ hayır ‘’ diyebilmeyi öğrenir böylece neyi isteyip, neyi istemediğini açıkça ifade edebilir.

  • Eşinizle özel bir konu konuşacaksanız bu konuşmayı çocuğunuzun olmadığı bir ortamda gerçekleştirin. Bunu yaparken çocuğunuza ‘’ Bu konu bizim aramızda seninle ilgili bir mesele değil ‘’ diyerek onun endişeye ve meraka kapılasının önüne geçin

  • Kardeş tartışmalarına kontrollü olarak müdahale edin. Kimi tartışmalara müdahale etmeniz uygun olabilirken kimi tartışmalarda uygun olmaz. Bazı tartışmaları kendi aralarında çözüme ulaştırmaları çok daha sağlıklıdır. Böylece problem çözme becerileri, stresle baş etme mekanizmaları da gelişim gösterir.

Uzman Psikolog – Aile ve Çift Danışmanı

Seray Narin

Soru ve Önerileriniz için ; [email protected]

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817