Kocaeli Kent Konseyi VI. Yönetim Kurulu Toplantısı Gebze’de gerçekleşti. Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz ve Genel Sekreter Sedat Köse’nin ev sahipliğinde, Yönetim Kurulu Üyelerinden Gebzeliler Derneği Başkanı Mehmet Başaran ve Türk Kızılayı Gebze Şube Başkanı Oya Tuncel’in organizasyonu ile gerçekleşen toplantıda Yönetim Kurulu Üyelerinin yası sıra, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliği Programlama ve Koordinasyon Birim Başkan Vekili Dr. Merve Çalhan ve Proje Uygulama Biriminden Uzman Berfu Özge Yıldız ile Eray Caylak ve Kadın Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Adalet Bora yer aldı. Her ay farklı bir konunun ele alındığı toplantıda, bu kez Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın çalışma ve faaliyetleri ile ilgili bilgilendirme sunumu yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Ali Korkmaz, Gebze’de basın mensupları ile yapılan toplantı konusunda Yönetim Kurulu Üyelerini bilgilendirdi. Başkan Korkmaz, Kocaeli Kent Konseyi çalışma ve faaliyetlerinin anlatıldığı basın toplantısında, özellikle Gebze’yi temsilen başarılı ve değerli isimlerin Kocaeli Kent Konseyi’nde bulunmasından, Gebze’de çalışmalar gerçekleştirilmesinden ve özellikle basın toplantısı ile Gebze’ye verilen önem ve değerin hissettirilmesinden olumlu ve güzel tepkiler aldıklarından bahsetti. Bu konuda kendilerine destek olan Sayın Mehmet Başaran ve Adalet Bora’ya teşekkür eden Başkan Korkmaz, benzer buluşmaların farklı ilçelerle devam edeceğini kaydetti. Aralık Ayında gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili Yönetim Kurulu Üyelerinin bilgilendirilmesinin ardından Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu kısaca MARKA’nın yapısından bahsetti.
MARKA: Bölgesel Kalkınmanın Sağlanmasını Amaçlıyor
Dr. Çöpoğlu, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışmalar yürüten 26 kalkınma ajansından biri olan MARKA’nın kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliğini destekleyerek yerel dinamiklerin harekete geçirilmesi, bölgeler arası eşitsizliklerin azaltılması ve bölgesel kalkınmanın sağlanması amacıyla çalışmalarına devam ettiğini belirtti.
2021-2025 Marka Stratejik Planı Anlatıldı
Daha sonra söz alan Programlama ve Koordinasyon Birim Başkan Vekili Dr. Merve Çalhan, MARKA’nın Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova illerinin tümünde faaliyet ve çalışmalar sürdürdüğünü söyledi. Genel yapısı itibariyle, MARKA’nın, kent konseyleri gibi kentin tüm dinamikleri ile birlikte, kenti her anlamda kalkındırma hedefi ile hareket ettiğine işaret eden Çalhan, bu amaçla 2021-2025 MARKA Stratejik Planı’nı oluşturulduğu bilgisini paylaştı.
Ajans çalışma programı, sonuç odaklı programlar ve risk yönetim planlarının bütünleşik hali olarak tasarlanan 2021-2025 Ajans Stratejik Planının, MARKA’nın stratejik planlama faaliyet kurgusu ve hayata geçirilmesindeki yaklaşım, uygulamaya dayalı esnek öngörü oluşturma temelli olduğuna dikkat çeken Çalhan, ayrıca bütünsellik ve devamlılık esaslı olarak, 2015-2020 Stratejik Plan döneminde uygulanmış olan yaklaşımın 2021-2025 Stratejik Plan dönemi kapsamında da devam edeceğini vurguladı.
“2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na” istinaden 2021 yılından itibaren üniversite öğrencilerinin Staj Seferberliği Projesi Kapsamında Kariyer Kapısı üzerinden alınan staj başvuruları değerlendirilen öğrencilerin ajansta stajlarını tamamladığını paylaşan Çalhan, MARKA olarak farklı alan ve önceliklerde bölgede çalışmalar yapmaya ve yatırımların yapılmasına katkı sağlamaya devam ettiklerini kaydetti. Bu kapsamda 2021 yılında faaliyete geçen programlarını özetleyen Çalhan, Güdümlü Proje Destekleri, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı, Fizibilite Desteği Programı ve Teknik Destek Programları konusunda bilgi aktardı. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı çerçevesinde ajansın da Bakanlık gibi fiziki sermayenin yanı sıra beşeri sermayenin geliştirilmesi ve dezavantajlı kesimlerin istihdama, dolayısıyla sosyal hayata katılmasını öncelikleri arasına aldığını söyledi.
2021 Yılında Desteklenen Yüksek Bütçeli Projeler
Çalhan’ın ardından söz alan Proje Uygulama Biriminden Uzman Berfu Özge Yıldız Marka tarafından desteklenen projelerle ilgili bilgi verdiği sunumunda; 2019 yılında toplam 10.298.314 ₺, 2020 yılında 17.656.445 ₺ bütçeli projelerin desteklendiğini söyledi.
2021 yılında ise toplam 27.828.693 ₺ bütçeli projelerin SOGEP kapsamında desteklenmeye hak kazandığı bilgisini paylaşan Yıldız, 2021 yılında Kocaeli’den 2, Sakarya’dan 2, Bolu’dan 3, Düzce’den 1 ve Yalova’dan 2 projenin desteklendiğini iletti. Yine birbirinden farklı 7 öncelik üzerinden başvuruları alınan Teknik Destek Programı kapsamında, 2021 yılında 5. Dönem itibarıyla 101 proje başvurusunun yapıldığını ileten Yıldız, projelerden 74’ünün desteklenmeye hak kazandığını söyledi. Yıldız; Bolu’dan gelen 26 başvurunun 23’ü, Düzce’den gelen 15 başvurunun 11’i, Kocaeli’nden gelen 18 başvurunun 14’ü, Sakarya’dan gelen 36 başvurunun 21’i ve Yalova’dan gelen 6 başvurunun 5’i başarılı bulunduğunu söyledi. Devam eden güdümlü projeler ile ilgili de bilgi aktaran Yıldız, KOTTEM Projesinin (Koruyucu Tekstil Merkezi) 3.182,063 TL, TÜMER Projesinin (Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi) 6.523,526 TL, UİMMM Projesinin (Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi) 15.950,000 TL, TAKP Projesinin (Türkiye Açık Kaynak Platformu) 30.000,000 TL, SERAMER Projesinin (Seracılık Mükemmeliyet Merkezi) 15.473,078,70 TL bütçeli olduklarını söyleyerek, proje içerikleri ve detayları ile ilgili bilgilendirme yaptı. Yıldız son olarak Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında 2019, 2020 ve 2021 yılları içerisinde başarılı bulunan toplam 23 projenin toplam bütçesinin 55.775.403,09 TL'ye ulaşırken toplam destek miktarının da 33.736.260 TL'ye ulaştığını belirtti. Sunumlarına ardından soru cevapla devam eden toplantı, gelecek toplantı gündem maddelerinin belirlenmesinin ardından sona erdi.