KÖRFEZ'DE KADIN VE ÜRETİM KONUŞULDU

'Kadın ve Üretim' konulu panel, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı.  Panele konuşmacı olarak; Kocaeli Üniversitesi Hereke Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Burcu Candan, Gölcük Ağız ve Diş Hastanesi Başhekimi Zehra Coşkun Salih, Körfez Kaymakamı Dr. Hasan Hüseyin Can'ın eşi Eğitimci Şengül Can ve Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Bahar Baykal katıldı. Programın organizatörü ve düzenleyicisi Müge Uçar, gelen konuklara 'hoşgeldiniz' konuşmasında, düzenlediği panelin amacını anlattı ve Kadınların elde etmesi gereken haklar konusunda tarihi örnekler vererek 'Hep birlikte el ele olalım' dedi. Daha sonra panelde; konuşmacılar 'Kadın ve Üretim' konulu sunumlarını gerçekleştirdi.  

KATILIM YOĞUNDU

Düzenlenen Panele; Körfez Ticarete Odası Başkanı Sibel Moralı, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran'ın eşi Bilge Baran, Körfez Cumhuriyet Başsavcısı Alparslan Kaplan'ın eşi Hatice Kaplan, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler'in eşi Sevgi Çiler, Körfez Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdiresi Gülseren Düzgün, Körfez Tarım Müdiresi Semra Koşumcu, Körfez Halk Eğitim Müdür Yardımcısı Nilifer Özdemir, Kocaeli Anneleri Derneği Başkanı Hande Güler Kaya , Mehmet Ali Paşa Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Gültekin Bozan, Mehmet Ali Paşa ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayla Hoylan ve yönetimi, Kızıl Elma Derneği Başkanı Ömer Uçar, Mor Kelebekler Tiyatrosu Yöneticileri , Cumhuriyet Halk Partisi Körfez İlçe Kadın Kolları Başkanı Figen Ergün ve yönetimi, Milliyetçi Hareket Partisi Kadın Kolları Başkanı Zübeyde Tezcan ve yönetimi, İyi Parti Körfez ve Derince İlçe Teşkilatlarına mensup bayanlar, muhtarlar, Sivil toplum örgütü temsilcileri, daire müdürleri, iş adamları, sanayiciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

CANDAN, 'KADIN İSTİHDAMA KATILMIYOR'

Panelde ilk söz alan Kocaeli Üniversitesi Hereke Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Burcu Candan, kadının istihdama katılmada sorunlarının olduğunu belirterek, bilimsel rakamlar verdi; Türkiye ve Dünya'da ki kadının iş hayatında ki yerini ve önemini anlattı. Candan, "Kadınların en büyük sorunu istihdama katılmamasıdır. Kadınlarımızın yüzde 33'ü ancak istihdama katılabiliyor. Bu rakam çok karamsar bir rakamdır. Bu rakamlara bakıldığı zaman ülkemiz gelişmiş ülkeler sıralamasında sonlardayız. Atatürk devrimleriyle biz kadınlara önemli haklar verildi. Bu durum olmasaydı çok daha vahim durumlarla karşı karşıya kalabilirdik. Şunu da belirteyim ki kadınlarla ilgili konularda maalesef erkekler karar veriyor. Oysa ki erkeği de yetiştiren kadındır; yine iş kadında bitiyor.  Kadınlarımızın işsizlik oranı yüzde 14 civarında olurken, bu oran erkeklerde yüzde 8 civarındadır. Kadınlarımız iş bulmakta zorlanıyor; bulsa da çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalıyor. kadınlarımızın yüzde 14'ünü ücretsiz emek oluşturuyor. Kadınlarımız oysa ki erkeklere oranla çok daha fazla çalışıyor ama bu durum görünmüyor.  Kadınlarımız erkeklerden 4 kat daha fazla çalıştığı yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya çıkmıştır. Ama biz kadınlar, asansör gibi olmalıyız. Bir yere yükselen bir kadın; diğer kadının yükselmesi için asansörü aşağı salmalıdır. Ancak bu sayede iş ve üretim konusunda kadınlarımız önemli bir mevki elde edecektir' dedi.

SALİH, 'KADIN İSTERSE HER ŞEYİ YAPAR'

Gölcük Ağız ve Diş Hastanesi Başhekimi Zehra Coşkun Salih ise konuşmasında, kadının istediği taktirde yapamayacağı hiç bir işin olmadığını belirterek, kendi hayatından örnekler verdi. Kadınların el ele vermesi ve bir biriyle kenetlenmesiyle başarının elde edilebileceğini söyledi ve çok zor şartlar altında dahi olsa kadın istedikten sonra, azmettikten sonra önemli hizmetlere imza atabileceğini söyledi.

CAN; "KADIN HER ALANDA VAR OLMALIDIR'

Önemli sanayi kuruluşlarının bulunduğu Körfez'de böyle bir panelin yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Körfez Kaymakamı Hasan Hüseyin Can'ın eşi  eğitimci Şengül Can, " Kadının üretim sürecine katılması, çalışmaları bereketlendiren önemli bir unsurdur ve saygı duyulması gereken bir çabadır. Ülkemizin gelişmiş bir seviyeye çıkması bakımından kadının bürokraside, ticaret hayatında, iş süreçlerinde, sivil toplum örgütlerinde ve siyasi alanda yer alması gerekir.Kadın, eğitim hayatında, ticari hayatta, tarımda, sivil toplum kuruluşlarında, ve siyasal alanda önemli görevler yapmaktadır. Hatta eşlerinin arkasında onları destekleyen görünmez bir eldir. Şahsen ben bir eğitimci olarak kadınlarımızın iş hayatında ve meslek edinmesi için ve ayrıca kendi ayaklarının üzerinde durabilmesi için elimden gelen gayreti gösteriyor, kadınlarımızı destekliyorum. Belli bir mesleki ve sanatı icra eden kadın; ailesine ve topluma önemli katkılar sağlayacağı aşikardır. Kadınlarımızın eğitilmesi iş ve meslek hayatında beceri kazanması her şeyden önce onların kendilerine olan güvenlerini artıracaktır.  Türk Kadını'nın toplumsal ve siyasal alanda ön plana çıkması öncelikle Cumhuriyetin kurulmasını müteakip Atatürk'ün kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını vermiş olmasıyla da ilgilidir. Kadın toplumumuzda güçlü aile yapısının oluşması bakımından da önemli rol üstlenmektedir." dedi ve icra ettiği meslekte karşılaşmış olduğu önemli konuları örnekleriyle katılımcılara aktardı.

BAYKAL, 'KADIN İŞ HAYATINDA ÇOK İNCE DÜŞÜNÜR'

Panelistlerden Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Bahar Baykal ise, kadının iş hayatında çok başarılı olduğunu vurgulayarak, " Yeter ki kadına iş imkanı sağlansın. Kadına, önem verilsin. İş hayatında kadınlarımıza daha çok imkanlar verilmelidir. Çünkü kadınlarımız iş hayatında, erkeklere göre daha iyi ve daha başarılıdır. Kadınlarımız hayal kurar. Kurduğu hayali gerçekleştirebilir. Ben bu konuda çok hayal kurarım ve kurduğum hayalin gerçek olması için gayret gösteririm. Kadın elinin değdiği her bir yerde güzellik vardır. Kadın inandıktan sonra yapamayacağı hiç bir şey yoktur. İmkansızı imkana; yokluğu varlığa, zorluğu kolaylığa çevirir. Her bir kadının bir yerde vazife yapması, sivil toplum örgütlerinde yer alması önemlidir."dedi.

KATILICILARA ÇİÇEK TAKDİM EDİLDİ

Programın sonunda katılımcılara çiçek takdim edildi. Sahneye çıkan protokol mensupları, panelistlerle fotoğraf çektirerek, birlik ve beraberlik mesajı verdiler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817