Avni Dilber, ‘’Tüketici daha çok  Mağdur edildi’’

Körfez Ticaret Odası’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısı Mustafa Efe Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıya, Avni Dilber ve ekibi, İl Ticaret Müdürü Veysi Yanıkkaya, Körfez Cumhuriyet Başsavcısı Alparslan Kaplan, Körfez Kaymakamı eşi Şengül Can, Körfez Kaymakamlığı Vergi Dairesi ve İlgili Birim Müdürleri, Körfez ve Çevre İlçe belediye ve resmi daire vergi daireleri nüdür ve görevlileri, oda yönetim ve üyeleri, Körfez Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ferit Kır katıldılar.

Açılış

Saygı duruşu ve İstklal Marşı’nın okunmasından sonra başlayan bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Oda Başkanı Sibel Moralı, ‘’Anayasamızın 12. Maddesinde yer alan (Sosyal adalet’’ ilkesi gereği zayıfların güçlüler tarafından korunması gerekiyor. 172. Maddede de, devlet tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder hükmü vardır. 6502 sayılı kanunla tüketici haklarının korunması sağlanmıştır. Böylece tüketicilerimize dünya standartlarında korunma temin edilmiştir’’ dedi.

Rakamlarla açıkladı

İl Ticaret Müdürü Veysi Yanıkkaya, haftayla ilgili açıklamalar yaparken son 3 yılın rakamlarını belirterek, ‘’2014 yılında 726 başvuru olmuş ve daha önceden devredenle birlikte 911 davaya bakılmış, 900’ü karara bağlanmıştır. 2015 yılında 982 başvurudan 831’i karara bağlanmıştır. 2016 yılında 801 başvurudan 769’u sonuçlanmıştır. Bu açıklamamda Tüketici Hakem heyetlerini kutlamak istiyorum, zira onların çabasıyla mahkemeler binlerce dosyanın yükünden kurtuldular. Son yıla baktığımızda açılan davaların tüketici lehine sonuçlanmasında düşüş yaşandığı görülüyor. Bu da yapılan denetimlerin ve mahkemelerin çabasının sonucu olmuştur. Yapılan denetimlerin sonucunda ayıplı mal satışında düşüşler yaşanmıştır’’ dedi. Yanıkkaya, ayıplı mal satışı ve benzeri konular nedeniyle de 12 milyon lira ceza kesildiğini söyledi.

Loncalar ve ahilik sistemi bu görevi yapıyordu

Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü genel Müdürü Avni Dilber, son 50 yılda Amerika ile başlayan tüketici hakları koruma çalışmalarının daha önce ülkemizde Ahilik sistemi ve loncalar tarafından uygulandığını belirterek, ‘’Devletin bu konuda araya girmesiyle tüketiciler daha çok mağdur oldular. Daha önce ayıplı mal satan esnaf, tacir bu sistemler tarafından aforoz ediliyor, mal üretmesine izin verilmiyor ve doğal olarak tüketici korunuyordu. Devletin bu yasa ile araya girmesi sonucu, bu görevi devralan odalar çekildiler ve şimdi devlet vatandaşın hakkını arıyor. Vatandaş alış-veriş yaparken dikkatli olmuyor, hepsini katmıyorum, belli bir kesim de dürüst esnaflık ve tacirlik yapmıyor. Şikayetlerin ne yazık ki yüzde 95’i bankalarla ilgili konularda yapılıyor. Bu mücadeleyi, şu anda olduğu gibi birlikte yapacağız’’ dedi.

Toplantı, soru ve cevaplarla, görevlilerin açıklamalarıyla devam etti.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.