Bir Nargile İçimi Elli adet sigaraya Eşit
Çolak “ Özellikle okul çevrelerinde ve kentlerin en işlek semtlerinde açılan nargile kahveleriyle gençlerde nargile içme alışkanlığı hızla artış göstermektedir. Bir nargile içimi sırasında 3 gram tütün ve 5 gram kömür yakılıyor, toplam 2,25 miligram nikotin ve 242 miligram partiküller madde alınıyor. Bu da bir nargile içiminin (40 nefes) elli adet sigara tüketilmesine eşit olduğu anlamına geliyor. Ancak nargile için söylenecek tek olumlu nokta her an her yerde içilememesidir.
Takip Açısından Belge Düzenlemesi Güzel Oldu.
Nihayet sigaradan sonra moda haline gelen nargileye de kapalı alanda yasak geldi. Nargile sunumu yapan işletmeler 6 ay içinde yeni bir ruhsat alarak, yeni düzenlemeye uygun satış yapmak zorunda olacak. Böylelikle bu kurumlar hem belge almak için gerekli düzenlemeleri yapmak zorunda kalacak hem de belgelerini kaybetmemek için düzenlemeleri devamlı kılacaklar.
Tütünlü Nargileye Elma Diyerek Kapalı Alan Yasaklarını Delmişlerdi.
Tütün ürünleri, nargile dahil 19/7/2009 dan itibaren kapalı alanda yasaklanmıştı. Ancak kurnaz işletmeciler nargilede tütün yok diyerek içirdiler. İşletmeye gelen denetçilerin tütün analizi yapamayacaklarını bildikleri için tütünlü nargileye elma diyerek kapalı alan yasaklarını delmişlerdi. Bu düzenlemenin belge alma esnasında Nargile sorununu çözeceği düşüncesindeyiz. Ama kanun "kapalı alanda içine ne konursa konsun nargile içilemez" dese daha etkili olacaktı. Yeşilay olarak uygulamadan çok beklentimiz var.
Aromalı Nargile Yasaktır İbaresi Olmalıydı.
Yine bu kanunda aromalı nargilenin yasaklanması diye bir yasak ibaresi konulsa çok daha güzel olurdu. Dolayısıyla satıcılar hem bu elmadır diyemeyecekler hem de gençlere nargileyi cazip kılan hindistan cevizi veya elma aroması gibi nargile kokuları ve tatlarıyla cezp edemeyeceklerdi.
Cam Şişelerde de Yasaktır Yazısı Olmayana Belge Düzenlenmeyecek.
Bir diğer konu ise tütün mamullerinin zararlarından korumaya yönelik üretim şekline etiketlenmesine ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları hakkında yönetmeliğin (06/01/2005 tarihli ve 25692 sayılı Resmi Gazete) Madde 7- (Ek fıkra: 14/12/2012-28497 s.R.G Yön/1.md.) Nargilelik tütün mamulü tüketiminde kullanılan tabanı hariç nargile şişelerinin üzerinde; yüzeyin yüzde altmış beşinden az olmamak üzere ikinci fıkrada belirtilen iki genel uyarıdan biri ve birleşik uyarılardan biri bu maddede belirtilen usullere göre uygulanır. Genel uyarı ve birleşik uyarıların nargile şişeleri üzerindeki uygulama usul ve esasları Kurumca çıkarılacak tebliğ ile düzenlenir. Demesine rağmen herhangi bir şişenin üzerinde sigarada olduğu gibi nargile içmek zararlıdır ibaresi görmememizdir. Belge verilirken bu konunun uygunluğunun kontrol edileceğine inanıyoruz.
İşletmelerle iyi bir sözleşme yapılmalı
Beklentilerimiz satış belgelerinin düzenlenmesine ilişkin belirlenen usul ve esaslarda, nargilelik tütün mamulü sunum uygunluk belgesi verilirken. İşletmelerle bu konularda iyi bir sözleşme yapılması ve şişesinde nargile sağlığa zararlıdır yazmayan, aromalı nargile satacak olan firmalara belge ta