GTÜ Engelsiz Gençlik Festivali Düzenlendi

"Kozadan Kelebeğe Engelsiz Bir Hayat İçin El Ele" sloganıyla GTÜ Şenlik Alanı'nda gerçekleşen festivalde, özel eğitim merkezlerinin dans ve müzik gösterileri, üniversite müzik grubunun mini konseri, enstrüman performansları, sportif ve eğlendirici faaliyetler, seramik ve resim atölyeleri, farkındalık stantları yer aldı. Festival kapsamında, çok sayıda üniversite öğrencisi engelli konuklar ve aileleri ile birlikte çeşitli atölye çalışmaları, gösteriler, sanatsal ve bilimsel faaliyetler gerçekleştirdi.

Festivale, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Başkan Vekili Hasan Soba, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Rektör Yardımcısı ve Engelsiz GTÜ Birimi Başkanı Prof. Dr. Mahmut Durmuş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Elif Damla Arısan, Prof. Dr. Hasari Çelebi, Rektör Danışmanı ve Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Meral Elçi, Genel Sekreter Nadir Yıldırım, Gebze Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan, çeşitli sosyal kurum ve kuruluşların üyeleri, özel eğitim kurumlarının temsilcileri, dernek mensupları, GTÜ akademik ve idari personeli ve üniversite öğrencileri katıldı.

Daha önce programlanan bir etkinlikte bulunduğu için festivale katılamayan Ak Parti Erzincan Milletvekili Serkan Bayram'ın teşekkür mesajı okundu. Bayram, mesajında böylesine anlamlı bir etkinlikten dolayı emeği geçenlere, GTÜ ve Engelsiz Birimine teşekkür etti.

Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, açılış konuşmasında engelli çocukların art niyet düşünmeyen, saflık, iyilik ve güzellik timsali insanlar olduklarını dile getirdi. Engelli çocukların fedakar ve cefakar ailelerini selamlayan Kaymakam Özyiğit, onlara merhamet ve vicdan sahibi insanlar oldukları için minnettarlığını dile getirdi. Organizasyonu düzenleyen GTÜ Rektörü ve Engelsiz Birimine, ayrıca katkı sunan belediyeler ile kamu kurumlarına teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

Rektör Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, konuşmasında Engelliler Haftası'nda engelli bireylerin yaşadığı zorluklara ve bu zorluklara dair farkındalık yaratmanın önemine vurgu yaptı. Türkiye'deki engelli bireylerin sayısına dair istatistikler sunarak, eğitim, sosyal yaşam ve istihdam alanlarında karşılaştıkları zorluklara dikkat çekti. Etkinliğin amacının, engelli bireylerin daha fazla destek ve fırsata ihtiyaç duyduğunu göstermek ve bu konuda toplumsal farkındalığı artırmak olduğunu ifade eden Rektör Mantar, Gebze Teknik Üniversitesi olarak, tüm engel gruplarının yaşamın içinde aktif bir şekilde yer almasını önemsediklerini ve bu bilinçle toplumda engellerin kaldırılması için çalıştıklarını belirtti.

GTÜ’nün engel tanımayan bir kurum olarak öne çıktığını ifade eden Rektör Mantar, sözlerine şöyle devam etti: “Üniversitemizin, engelli bireylerin toplumsal hayata tam ve etkin katılımını sağlamak amacıyla yürüttüğü uygulamalar; Mekanda Erişim kapsamında Üniversite’deki 9 bina Turuncu Bayrak almıştır ve engelliler için fiziksel altyapının iyileştirilmesi çalışmaları devam etmektedir. Destek ve direkt iletişim yolu ile çeşitli engel gruplarından öğrenci ve personellerle yakın temas halindeyiz ve engelli öğrencilere görsel ve işitsel materyaller temin edilmektedir. Ayrıca üniversitemiz, birçok engelli dernek başkanı ve sporcu ile çeşitli eğitim faaliyetleri ve etkinlikler düzenlemiştir. Bunlar arasında farkındalık eğitimleri ve sosyal sorumluluk projeleri bulunmaktadır. Ayrıca sosyo-kültürel etkinlikler kapsamında 2016'dan beri düzenlenen Kozadan Kelebeğe Engelsiz Gençlik Festivali ile üniversite, özel eğitim merkezlerinin gösterilerini ve çeşitli farkındalık etkinliklerini içeren büyük bir organizasyon yapmaktadır.”

Rektör Mantar, üniversitenin engelli bireyler için yaptığı çalışmaların devam edeceğini ve daha fazla etkinliğe öncülük etme hedefini belirterek sözlerini sonlandırdı.

Hasan Soba, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin, üniversite ile iş birliği içinde, özel çocuklar ve sivil toplum kuruluşları (STK)'larla benzer organizasyonlara destek olmaya devam edeceğini vurguladı. Ayrıca, zihinsel engellerin de kaldırılması gerektiğine inandığını ifade ederek destek sunan herkese şükranlarını sundu.

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, özel çocukları hatırlamanın ve farkındalık yaratmanın önemini vurguladı. Özel çocukların Allah'ın emaneti olduğunu ve onlara gözümüz gibi bakmamız gerektiğini ifade etti. Yerel yönetimlerin ve merkezi hükümetin yanı sıra akademik camia ve kurumların da özel çocuklar için çalışmalar yapması gerektiğini belirtti. Özellikle Down sendromlu çocukların oranının artışına dikkat çeken Büyükgöz, bu artışın nedenleri üzerinde akademik ve tıbbi çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Meral Elçi, konuşmasında yedi yıldır gelenek haline gelen "Kozadan Kelebeğe Engelsiz Gençlik Festivali”nin önemine değindi. Engelli bireylerin yaşadığı zorlukların anlaşılmasının sadece empati kurmakla değil, eyleme geçmekle mümkün olabileceğini vurguladı. Gebze Teknik Üniversitesi olarak, engelleri aşmanın yollarını keşfetmek ve toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla bir araya geldiklerini ifade eden Elçi, engelli bireylerin kararlılığına dikkat çekerek, daha kapsayıcı bir toplum için çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.

Festivalde; özel eğitim merkezlerinin dans ve müzik gösterileri, enstrüman performansları, sportif faaliyetler, farkındalık stantları, Dr. Aişe Ünlü ile Kimya Atölyesi, Probiyotik Atölyesi, Ayla Çağlar'dan Şiir Dinletisi, GTÜ İcaz Topluluğu'nun Konseri ve Kocaeli Büyükşehir Bando Takımı gösterileri sergilendi.

Festival kapsamında engelli bireylere yönelik akademik bir çalışma da yapıldı. Dr. Öğr. Üyesi Fatma Karaoğlu Ceyhan tarafından "Matematik İle Güvenli E-Ticaret" dersi verildi ve katılımcılara mezuniyet belgesi takdim edildi.

Engelsiz GTÜ Birimi Başkanı Prof. Dr. Mahmut Durmuş, festivalin toplumun her kesiminde sosyal sorumluluk kazandırma ve farkındalık yaratmaya katkı sağlayacağına ve engelleri biraz daha yok edeceğine inandığını belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.