İZMİT’TE ŞAM MUTFAĞI AÇILDI

İzmit Belediyesi’nin katkılarıyla Necati Gençoğlu Kültür Merkezi’ndeki Şam Mutfağının (Al Shami Kitchen) açılışını Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan yaptı. Açılışa Halk Eğitim Müdürü Salih Aydın. Pazarcılar Odası Başkanı Ahmet Serim, Kasaplar Odası Başkanı Rasim Özkul, belediye meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları ile vatandaşlar katıldı.

Mutfağın açılışında konuşan İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan “ Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek Şam Mutfağını İzmit’te açıyoruz. Ülkelerindeki savaş nedeniyle şehrimize gelen Suriyeli mülteci kardeşlerimiz bizim için aileden biri.

MİSAFİRİMİZLER

Bizim misafirimiz olan mülteci kardeşlerimizi her alanda destekleyerek, bu tür projelerle onların iş hayatına atılmalarına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Şam mutfağı ile şehrimize yeni bir tat, yeni bir değer de kazandırmış oluyoruz. Bu işin çok farklı bereketleri de ortaya çıkacaktır. Projede emeği geçen herkesi kutluyorum. Bugün masifimiz olan Suriyeli kardeşlerimiz 100 yıl önce Osmanlı coğrafyası içerisinde aynı vatanı paylaştığımız kişilerdir. Kardeşliğimiz ebedidir. Her hangi bir ırk, dil ayrımı yapmadan yüzyıllar boyu Suriye’de, Irak’ta, Ortadoğu’nun tamamında huzur içerisinde yaşanıyordu.

DÜNYAYA MESAJ

Türkiye Cumhuriyeti Devleti birlik, beraberlik içerisinde güçlü yapısıyla bunların aşılmasını sağlayacak yegane ülkedir, başka da kapı yoktur. Biz, bu kardeşlerimize sahip çıkıyoruz ve dünyaya da “onlar yalnız değil, onlar bizim kardeşimiz” mesajını veriyoruz.  Bir gün onlar da memleketlerine geri dönecek ve bizler de onlara misafirliğe gideceğiz” dedi. Konuşmaların ardından açılış yapıldı ve katılımcılara birbirinden farklı Suriye yemekleri ikram edildi.

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

Orhan Mahallesi’ndeki Necati Gençoğlu Kültür Merkezi’nde 25 metrekaresi mutfak, 75 metrekaresi sunum alanı, 120 metrekaresi teras ve 25 metrekaresi de depo odası olan Şam Mutfağı bünyesinde Suriyeli mülteci kadınlarının çocukları için oyun alanı da bulunuyor

Al Shami Kitchen, Suriyeli mülteci kadınların ekonomik kalkınmasına ve sosyal entegrasyon süreçlerine katkı sağlama amacı güden bir sosyal sorumluluk projesi olup kadınların, gündelik hayatta sahip oldukları yetenekleri sürdürülebilir ekonomik bir değere dönüştürmeyi hedeflemektedir. Suriyeli mülteci kadınların entegrasyonunu sağlamak ve ekonomik, sosyal, kişisel yönden kazanım sağlamalarına katkı vermek amacıyla yürütülen  proje kapsamında, bir eğitim ve uygulama mutfağı kurularak Şam yöresi yemeklerinin üretilip satılması ve bu süreçte çeşitli eğitimlerle hem Suriyeli kadınların hem de ailelerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.

MENÜLERDE ŞAM YEMEĞİ BULUNACAK

Şam Mutfağının aynı zamanda bir kültür merkezi olarak işlev görmesi düşünülmüştür. Mutfağın, hem Suriyeli kadınların Şam Mutfağı yemeklerini yapabileceği bir yer, hem de bir sosyal paylaşım alanı olarak faaliyet göstermesi hedeflenirken özellikle Kocaeli ve çevresindeki fabrika, çeşitli işletme ve restoranlara devamlı satış yapılması ve bu işletmelerin menülerinde Şam mutfağındaki yemeklerin bulunması da projenin amaçları arasında yer alıyor.  Fuarlar, alışveriş merkezleri gibi halka açık mekanlarda stantlar kurulup satış yapılması ayrıca gruplara sunumlar hazırlanması da planlanıyor.

İzmit Belediyesi, İŞKUR ve Halk Eğitim Müdürlüğü ortaklığında Şam Mutfağı için 13 Suriyeli kadın 272 saatlik bir eğitim aldılar. Kadınlar, katıldıkları eğitimlerde aldıkları sertifikalar ile bağımsız çalışmak istediklerinde, ülkelerine döndüklerinde ya da bir başka ülkede yaşamlarına devam ettiklerinde de kazandıkları becerileri ile ekonomik kazanç sağlamaya devam edebilecekler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.