banner2779
banner2752
banner2750

'' BEDENLERİMİZDEN ELLERİNİZİ ÇEKİN ''

Atatürkçü Düşünce Derneği Körfez Şubesi’nde yapılan ortak basın açıklamasını, ATDD Körfez Şube Başkanı Nesibe Çetin,  Eğitim İş Körfez Tem. Başkanı Dilek Fazlıoğlu, Eğitim Sen Körfez Baş Temsilcisi Öznur Yıldırım, THK Körfez Şube Başkanı Nihat Kale,  ÇYDD Körfez Şube Başkanı Serap Baykurt ve dernek yönetimleri yaptılar.

Yapılan ortak yazılı bası9n açıklamasında, “161 yıl önce 'eşit işe eşit ücret'  talebiyle greve giden New York' lu kadınların isyanı bu yıl dünyanın dört bir yanından kadınların eşitsizliğe, şiddete, militarizme, savaşa ve sömürüye karşı ''artık yeter''  isyanıyla büyüyor, küresel bir kadın grevine ve boykotuna dönüşüyor. Kadınlar üretimden ve tüketimden gelen güçlerini kullanarak bin yıllardır süregelen bu sömürü çarkını durdurmaya çağırıyorlar.

      Kapitalist düzende kadın, işçi olduğu için patronu tarafından, kadın olduğu için eşi tarafından sömürülmektedir. O yüzden tüm bu sömürü-baskı karşısında Kadın, hayatın her alanında sesini yükselterek hakları için mücadele etmiştir ve hak alma mücadelesinde,  grevlerde, direnişlerde hep en ön saflarda yerini almıştır. Sömürü, toplumda ezen ve ezilenler olduğu sürece ortadan kalmayacaktır. İşte bu nedenden dolayı, kadının ve tüm insanlığın gerçek kurtuluşu kadınların vereceği  mücadelededir.

Dayanışmayı, mücadeleyi ve umudu büyütmek için; Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi

“Şunu anlamak lazımdır ki dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.” Sözünü mücadelemizde rehber edinmeliyiz. Bir yanda güvencesizliğin, yoksulluğun ve işsizliğin, diğer yanda savaşın, militarizmin ve tekçiliğin meşru kıldığı şiddetin türlü biçimlerine her gün daha fazla maruz kalıyoruz. OHAL bahanesiyle en temel haklarımızın kullanılamaz hale getirildiği koşullarda barış sözcüğü yasak edilirken çocuk istismarcılarını kurtarmak için rıza yaşını 12' ye düşüren yasalar yapılıyor. Kadınlara ve LGBTİ' lere yönelik taciz, tecavüz ve katliamların korkunç boyutlara ulaştığı bir süreçte Diyanet tarafından sürekli olarak kadınları ve kız çocuklarını hedef alan fetvalar yayınlanıyor. ‘9 yaşındaki kız çocukları evlenip çocuk doğurabilir'  diyen Diyanet İşleri Başkanlığı’nı sosyal politikaları icra eden bir kuruma dönüştürmüş durumda. Dini referanslarla toplumu yeniden dizayn etme çabasıyla her gün yeni fetvalar çıkarılıyor, yasal düzenlemeler yapılıyor, eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamusal yaşamın tümünü dinselleştiren uygulamalara her gün bir yenisi ekleniyor.

OHAL düzeninde kadınlara yönelik şiddeti sistematik ve meşru hale getiren,  halkı, emekçileri ve kadınları yoksullaştıran, ötekileştiren savaş politikaları KHK’ler eliyle uygulamaya konuluyor.

Eşit, adil, özgür, laik ve barış içinde yaşayacağımız bir dünyayı yaratmak için kurtuluşumuzun kendi ellerimizde olduğunu biliyoruz.

Bundan dolayı;

8 Mart’ın ücretli izin günü sayılmasını,

Eşit işe eşit ücret sağlanmasını,

OHAL'in kaldırılması, KHK'lerin iptal edilerek haksız hukuksuz yere işten çıkarılan tüm emekçilerin görevlerine iade edilmesini,

İş yerinde şiddeti, ayrımcılığı ve mobbingi önleyen düzenlemeler yapılmasını,

Kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi sunulan esnek-güvencesiz-kayıt dışı ve taşeron çalışmaya, kiralık işçilik uygulamasına son verilmesini,

Kapatılan kamu kreşlerinin açılması, kadın veya erkek olduğuna bakılmaksızın en az 50 çalışanın bulunduğu iş yerlerinde gündüz bakım evi ve kreşler açılmasını,

Grevli toplu sözleşme hakkımız başta olmak üzere sendikal hak ve özgürlüklerimiz önündeki tüm engellerin kaldırılmasını,

Doğum izinlerinin 24 haftaya çıkarılması, süt izninin kullanımı önündeki keyfi engellerin kaldırılması ve ücretli-ücretsiz doğum izninden dönen kadınların statü kaybı yaşamasının engellenmesini,

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kaldırılarak yerine Kadın Bakanlığı kurulmasını,

Kadına yönelik her türlü şiddeti önleyici yasal düzenlemelerin acilen yapılmasını,

Kadınlar için daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaş politikalarının son bulmasını,

Eğitim alanı başta olmak üzere kamusal alanın tümüne yayılan dinselleştirme politikalarından vazgeçilmesini,

Kadınlardan yana imza atılan uluslararası sözleşmelerin gerekliklerinin uygulanmasını istiyoruz” denildi.

Basın açıklaması sonrasında görüşlerini belirten ATDD Başkanı Nesibe Çetin, “Buradan sesleniyoruz, kadınların bedeninden ellerinizi çekin, çocukların üzerinden ellerinizi çekin. Yeterli cezalar verilmiyor. Siyasette, evde, sokakta kendimizi kullandırmayacağız, artık biz varız diyiyoruz” dedi.

CHP Körfez Belediye Meclis Üyesi Nilgün Solakoğlu’da yaptığı açıklamada, “Yahya Kaptan Mahallesi’nde bir gurup kadın açıklama yapmak istedi diye gözaltına alındı, bunu kınıyoruz. Bu gün öncesinde bile kadınlara yönelik engelleme yapılması hiç hoş değil. Kadınlara, çocuklara yönelik tacizler, savaş toplumu travmaya soktu. Körfez’de nüfus 160 bini aştı ama kadın sığınma evi, destek alınacak bir birim yok” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751