CHP KÖRFEZ 8 MART'I ANDI


CHP Körfez İlçe kadın Kolları Başkanı Figen Ergün tarafından okunan yazılı açıklamada, “8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde bir dokuma fabrikasında 40.000 işçinin çok ağır , çok uzun iş günleri ve buna karşı düşük ücretlere nedeniyle Greve çıkma kararı alan kadınlar taleplerini açıkladılar. ‘’ Daha iyi koşullarda çalışmak, eşit işe eşit ücret ‘’ diyerek grevlerini başlatıyorlar. Bu arada çıkan olaylar sonucu fabrikada çıkan yangında 129 kadın hayatını kaybediyor.
İlk olarak Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara  Zektin’in 1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı Kadınlar toplantısında 8 Mart 1857 tarihinde yaşanan olayda yanarak  can veren kadın işçiler anısına; 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirerek kabul edilmesini sağlamıştır.

 


Türkiye de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlanmaya ve anılmaya başlanmıştır. 1975 yılında ve onu izleyen yıllar da daha yaygın ve kalabalık kitlelerle kutlanmaya başlanmıştır. Kapalı salon anmalarından sokaklara çıkılarak 1857’de yaşanan olayın anısına kadınlar günü kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ‘’ Türkiye 1975 Kadın Yılı’’ kongresi yapıldı.
1984’den beri her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından ‘’Dünya Emekçi Kadınlar Günü’’ kutlanmaya başlandı ve günümüzde de devam etmektedir.

Gönül isterdi ki 8 Mart’ı …
Kazanılmış haklarımız, eşit iş, eşit ücret, eşit yaşam alanları ve en önemlisi istismar ve şiddetin olmadığı bir gün olarak kutlamak isterdik. Fakat hemen hemen her gün en az 1 Kadın’ın öldürüldüğü 3. Sayfa haberi olarak gündemden hızla düştüğü Türkiye’de kadın cinayetleri konusunda ki resmi verilere ulaşmak o kadar da zor.

Henüz girdiğimiz 2018 yılının Ocak ve Şubat aylarının resmi rakamlarına göre ;
Ocak ayında 28 Kadın, Şubat ayında 47 Kadın öldürüldü. Gelecek günlerin biz kadınlara daha adil ve şiddetsiz günler vadetmemektedir. Bunu sadece rakamlardan anlamıyoruz; Mevcut iktidarın kadını ikinci sınıf ve şiddete layık olduğunu ifade eden;
‘’ Kadın ile Erkek eşit olamaz fıtrata aykırı’’
‘’ Boşanmak istedikleri öldürüldüler.’’
‘’Kadınlar iş aradığı şçin işsizlik yüksek’’
‘’Kahkaha atan kadın iffetsizdir.’’
‘’Hamile Kadın sokakta dolaşamaz.’’

Tüm bunlar bu kadar az örnekle bile bu kadar ciddi bir sorunda mevcut iktidarın umarsız, karanlık ve aşağılayacı çözümden uzak tavrını göstermeye yetmektedir. Hepimiz biliyoruz ki sorunun çözümü için doğru tavır; eğitimden, hukuk’a psikoloji’den toplum sağlığına her yönüyle etkin, geniş, hızlı çözüme kavuşturacak ciddi çalışmalar olmalıdır.

Biz kadınlar olarak toplumda ki her konunun çözümünde kadının doğasından gelen mücadeleci tavrına güvendiğimizi bir gün aydınlık günlere hep birlikte dayanışmayla kavuşacağımıza olan inancımızı asla kaybetmeyeceğiz.
Sözlerimize son verirken Çanakkale’den Ankara’ya Çocuk istismarı ve Kadın şiddetine karşı yürüyen

‘’ 3 kadın,3 Anne,3 İnsanın, insanlığa dönüş yürüyüşünü yapan kadın yoldaşlarımızı buradan selamlıyoruz” denidi.

 


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817