KÖRFEZ DEVLET'TE HTO AMELİYATI

  • Bora Bey HTO (Yüksek Tibial Osteotomi) nedir?

HTO halk dilinde kaval kemiği olarak adlandırılan tibia kemiğinin üst tarafına yapılan düzeltme ameliyatıdır.

Diz ekleminde iç taraf, dış tarafına göre daha fazla baskı altındadır. Bu nedenle dizin iç tarafında kıkırdak harabiyeti (kireçlenme) daha hızlı gelişir. Bu kıkırdak harabiyetine bağlı olarak diz ekleminin doğal konumu bozulur ve diz eklemleri içe doğru eğilir. Dizin iç kısmında eklem aralığı daralırken, dış tarafta ise eklem aralığı artar. Gelişen deformiteye bağlı olarak bacak kemiklerinin doğal konumu ve yük taşıma aksı değişir. Kıkırdak doku harabiyeti sonucu dizde artroz (kireçlenme) gelişimi başlar. İlerleyen süreçte eklem hasarı arttıkça diz protezi ameliyatı kaçınılmaz olur.

HTO ameliyatının asıl amacı, dizin iç tarafına normalden fazla binen güçleri aşınmış iç taraftan alarak daha sağlıklı olan dış tarafa transfer etmektir. Böylelikle diz eklemi doğal konumuna getirilerek diz protezine giden süreç yavaşlatılıp, hastaya kendi doğal diz eklemiyle yaşayacağı uzun yıllar kazandırılmış olur.

  • Peki bu ameliyat kimlere uygulanır?

HTO genel olarak 60 yaşından genç, dizin iç tarafında kıkırdak hasarı başlayan, Buna rağmen dizin dış tarafında ve diz kapağında ileri derecede kıkırdak aşınması olmayan                          hastalara uygulanır.

  • Bu ameliyatın faydaları nelerdir?

Uygun hastaya uygulandığında, hastanın kendi eklemi korunarak artrozun

(kireçlenmenin) tedavisine olanak sağlar. Böylece olası protez uygulamasından ömür boyu    kurtulma ihtimalini sağlayabilir. Ayrıca protez uygulamalarındaki gibi revizyon (gevşeme) olasılığı yoktur. HTO 1-1,5 aylık dönemde normal hayata dönüş imkanı sağlar. HTO sonrasında gelişecek artroz (kireçlenme) için olası proteze dönüş gereksiniminde protez uygulama tekniğinde zorluk çıkartmaz.

  • HTO ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

HTO ameliyatı açık cerrahi ile yapılan bir ameliyattır. Ameliyat öncesi çekilen boy uzunluk grafisi ile diz eklem açıları hesaplanarak kişiye özel düzeltme planlaması yapılır. Açık cerrahi öncesi kapalı (artroskopik) yöntemle diz ekleminin içerisindeki hasarlı kıkırdak temizliği yapılır ve HTO için hazırlanır. Ameliyatta önce Tibia’nın iç kesimine diz eklemine yakın bölgeden kesi yapılarak girilir. Görüntüleme (skopi) altında klavuz teller gönderilir ve bu teller referans alınarak kemik kesme (osteotomi) işlemi yapılır. Daha sonra önceden planlana düzeltme açısı kesilen kemik esnetilerek sağlanır ve plak vida konularak kemik sabitlenir.

  • HTO ameliyat sonrası süreç nasıldır?

Ameliyat sonrası ertesi gün ayaklı yürüteç veya koltuk değneği yardımı ile fizyoterapist eşliğinde hasta yürütülür. Hastanede geçirilen gün sayısı yaklaşık 2-3 gündür. Ev istirahati döneminde yatak içerisinde yapılacak egzersizler ve yürüme egzersizleri hastaneden ayrılmadan önce detaylı anlatılır. Ameliyat sonrası kesi yerine atılan dikişler doktorun uygun gördüğü zamanda alınır. Tibiaya konulan implantın (plak-vida) özel durum olmadıkça çıkartılmasına gerek yoktur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817